Намаляване времето за престой на автомобилите в сервиза

vehicle-fleet-managementПоддръжката и управлението на автопарка е не лесна и напрегната дейност . На всичко отгоре трябва да се грижите и за закупуването на нови превозни средства и с обучението на шофьорите, а също да се съобразявате с много законови изисквания и норми за безопасност. През цялото това време ви натискат за съкращаването на разходите, увеличаване на производителността и ефективността.

Но въпреки всичко този важен въпрос, свързан с продължителността на престоя на превозното средство в сервиза, продължава да бъде един от най-обезкуражаващите проблеми при поддръжката и управлението на автопарка. Това е така, защото при пътен инцидент или аварияна камион, бус или автомобил, се налага да минете без тези превозни средства, което може да се окаже изключително скъпо.

Дори и така, повечето обществени институции и частни фирми все още не успяват да отговорят адекватно на потенциалните вреди от лошото управление и последствия от времето за престой на автомобилите в сервиза (ВПАС).

За някои организации това може да доведе до значителна загуба на оборот. Други не могат да бъдат в състояние да обслужи обществото, което води до лоша репутация, която не винаги е лесно да се възстанови.

Ето защо, за да се гарантира избягването на този най-лош сценарий и за създаването на последователна и цялостна политика по престоя на автопарка в сервиз, много често, се прибягва до помоща на външни за фирмата организации. Но преди да приемете тази стъпка, може да помислите върху някои от следните начини, за това как да се намали времето за престой на автопарка в сериза:

1. Редовно сервизно обслужване, поддръжка и ремонт.

Това може би е най-важният и ефективен метод за свеждане до минимум на ВПАС. Въпреки че, повредите и инцидентите, които изискват ремонти са трудни за управление, те са определени като най-голямото непланирано прекъсване на работата на наличните превозни средства.

Затова е жизнено важно да имате стабилни работни отношения с вашата поддръжка и управление на автопарка, за да се гарантира свеждане до минимум на времето за сервизиране. Понякога закъсненията при ремонта са неизбежни, но ако вашата Поддръжка проявява по-голямо разбиране, проблемите често могат да бъдат избегнати. Например техническото обслужване на превозното средство или сервизирането му може да бъде зизвършено в извънработно време, което ще намали въздействието върху бизнеса ви.

В основата си  редовното обслужване на превозните средства, когато поддържата и ремонта се извършват при висок стандарт на качество на услугата, е по-малко вероятно да се повредят или да ви създадат проблеми. Но не забравяйте, законно работодателите са длъжни да осигурят цялото работно оборудване, което включва превозните средства, да са в добро работно състояние.

2. Закупуване на нови превозни средства

Въпреки, че закупуването на нови превозни средства, може да изглежда като голям разход, може дългосрочно да ви спести пари и ползите от намаляния  ВПАС да си заслужава инвестицията. Новите автомобил са произведени с помощта на най-новите технологии по високи съвременни стандарти, което означава, че повредите са много по-малко вероятни. Нещо повече, новите превозни средства, стандартно се предлагат с гаранция – обикновено по-малко от 3 години.

Дори ако сегашния автопарк ви служи добре и да продължава да си върши работата, редовните и постоянни повреди са по-често възможни.Също така изискват по-честа поддръжка, което отнема ценно време. Резервните части може да се окаже, че се намират  по-трудно и могат да струват по-скъпо.

Вашият бизнес може да не изисква изминаването на много километри годишно, но ако работата ви изисква постоянно да са на път или в употреба, а това сериозно ще повлияе на по-старите автомобили.

3. Избор на превозни средства, които да са по-лесни и по-евтини за ремонт

Това отново зависи от типа на вашият бизнес, тъйкато в някои области често са необходими специализирани превозни средства. Но изборът, на превозно средство, може да направи огромна разлика между разходите и времето за ремонт.

Въпреки че производителите не са склонни да информират купувачите, колко ще струва да се ремонтира превозното средство, но застрахователни компании сега започват да разкриват тази информация. Потребителския пазар на автомобили е различен от този за търговски превозни средства, но основните принципи могат да бъдат приложении тук. За скъпите превозни средства обикновено отнема повече време, за да се отремонтират и в същото време резервните части и цената на труда са по-високи. Също така, превозни средства с допълнително оборудване и екстри имат повече неща, които могат да се повредят.

4. Монтирайте ограничители на скоростта

Шофьорите на иска да имат такива устройства на своите автомобили. Липсата на ограничител на скоростта увеличава риска от злополука и последващ престой в сервиз, пизлага на риск останалите участници в движението и може да доведе до повреда на превозното средство. Ето защо ограничаването на скоростта е доста примамливо предложение.

Въпреки че звучи като съвсем прост идея, по-малко от 5 на сто от превозните средства са оборудвани с ограничител на скоростта. Някои смятат, че възраженията от страна на водача, може да доведе до недоволство и по-слаба работна и това е основната причина поради която не поставят такива устройства.

Въпреки това, ограничаването на скоростта на превозните средства до максимално ндопустимата скорост неминуемо ще доведе и до спестене на гориво, повишаване на безопасността и по-малко инциденти. Работа и пътуването може да отнеме малко повече време, но времето за престой ще бъде сведено до минимум.

5. Гъвкавкаво наемане на превозни средства по време на сезонните пикове

През определени периоди от годината вие имате зает и спокойни периоди. Много от времето, това може да се дължи на сезонността или празничните дни. Но осигуряването на достатъчно транспортни средства, за да се справите с променливото търсене, е от първостепенно значение.

Ако по някаква причина сте принудително да спрете от движение дадени превозни средства, ще трябва да се намери решение на този проблем. Закупуването на допълнителни превозни средства е едновременно скъпо и рисковано, тъй като те може да не са необходими извън пиковите моменти. Договор за наем превозни средства е една друга възможност, но условията може да не са идеални във всички ситуации.

Следователно уверете се, че менаджера на автопарка може да организира някакъв вид гъвкаво наемане. Може да се наложи да похарчите малко повече пари всеки месец, но ще премахнете сезонен престой и винаги щеимате налични превозни средства на пътя.

6. Две работни смени

Това може да не е възможно за някои фирми или институции, но може да максимизира използването на вашите превозни средства в крайна сметка дадоведе до по-голяма продуктивност и ефективност. Дори и ако превозното средство се ремонтира или обслужва, можете да бъдете сигурни, че загубата на работа ще бъде компенсирана през останалото време.

Само не забравяйте, че наемането на шофьори, които да работят по време на социално неприемливите часове, може да е по-скъпо, тъй като те ще изисква по-високозаплащане. Нещо повече, превозните средства, които се използват два пъти повече, може да изисква повече поддръжка и може да се наложи да се подменят по-рано.

Друго предимство е, че пътищата са много по-спокойни през нощта, което означава възможността за произшествие намалява. Липсата на трафик също ще доведе до по-бързо приключване на работата.

7.Обучение на шофьорите

Въпреки че можете да разчитате на по-голяма част от шофьорите да си вършат добре работата, тъй като това е тяхната професия и те са длъжни да имат хиляди километри опит зад гърба си, все още можете да организирате ефективни курсове и обучения.

А добре обучен, знаещ и уверен шофьор е много по-малко вероятно да участва в инцидент. Нещо повече, износване на автомобила ще бъде намалено от плавното и внимателно шофиране, което ще доведе до по-малко аварии.

Не само шофирането може да се преподава и подобри чрез обучение. За да се гарантира, че няма да има проблеми с автомобила, водачите могат да бъдат обучени да извършват ежедневни проверки и прости манипулации по техническото обслужване.

8. Анализ на данните при проблем

Ако едно или повече от вашите превозни средства продължава да се поврежда поради една и съща причина или определен водач участва постоянно в злополуки, е наложително да стигнем до същината на проблема. Това може да бъде постигнато чрез анализ на данните при проблем.

Всяко фирма за поддръжката и управлението на автопарка си заслужава да има някаква система, с помоща на която да се види какво причинява продължително или повтарящо се време за престой на превозното средство. Така вие ще бъдете в състояние да се справите с проблема с подходяща поддръжка, допълнително обучение на водачите или различен график.

Бъдещите въпросителни или проблеми, след това трябва да бъдат премахнати, което не само ще намали времето за престой на превозното средство, но и ще доведе до по-ефективен, продуктивен и успешен бизнес.

Значението на намаляването на престоите на автомобилния парк

Нито една компания, която разчита на автопарка си от превозни средства може да си поволи голям престой. Не само че това струва скъпо, но това също може сериозно да повлияе на фирмената репутация.

Поради това е от съществено значение да се използват определени средства и мерки за осигуряване на минимален ПАС, за да не излязат нещата от контрол. В противен случай това може да се превърне в бреме за ежедневните дейности на бизнеса.

Please follow and like us: