Новият Mercedes-Benz Sprinter (2013 – )

800px-Mercedes-Benz_Sprinter_Kastenwagen_313_CDI_(W_906,_Facelift)_–_Frontansicht,_8._September_2013,_Bösensell

ПРЕДСТАВЯНЕ

“Новият ” Sprinter всъщност не е нов – той е фейслифт на модела – но той е повече от просто един нов набор от фарове и по-голяма решетка . Mercedes – Benz подобряваха Sprinter  през цялото време и той вече е по-комфортен, има по-добра икономия на гориво и е точно толкова добър за шофиране, колкото и преди . Sprinter винаги е бил най-добрия голям ван на пазара, а сега е още по-добре .

Гамата от двигатели остава същото и 2.2 -литровия CDI е в основата на гамата. Моделите от нисък клас са с 95 к.с. двигател , но най-популярният модел ще продължи да бъде версията 130 к.с.,  а върхът е 3.0 -литров двигател с мощност 190 к.с. . Всички двигатели са ревизирани, така че сега имаме по-добра икономия на гориво и по-малко шумна. Стандартната скоростна кутия остава  ръчна шест -степенна, но има възможност за автоматична 7G – Tronic Plus.

Сервизните интервали също са се увеличили  и сега вие ще бъдете в състояние да измините 60 000 километра преди Sprinter-а ви да посетите сервиза. Sprinter вече е известен като един от най-добрите ванове на пазара и Mercedes – Benz е работил допълнително за подобряването му  чрез снижаването на шасито му. Това подобрява съпротивлението на микробуса и го прави по -лесен за товарене и разтоварване.

Освен новия външен вид, има промени и вътре – нова тапицерия и предпазни покрития, плюс по-дебел волан и нови отвори за въздух. Скоростният лост е обновен и има ново поколение радио, което включва Bluetooth и навигационна система Becker Map Pilot . Това са малки промени, но те ​​правят Sprinter да изглежда по- модерен.

Налице са също пет нови системи за безопасност в новия Sprinter включително нова Crosswind Assist system, която влиза в стандартното оборудване. Ако има внезапен и силен порив на вятъра, системата ESP ще използва спирачките, за да предпази Sprinter  да излезе от пътя.

ИЗПОЛЗВАНЕ

Благодарение на по-ниското шаси на Sprinter сега е той по-лесно се товари и разтоварва, въпреки че, ако предпочитате по-голямата височина можете да поискате  старият вариант без това да оскъпява цената. Но няма смисъл, тъй като вече е многопо-лесно да се вдигат тежки товари в и извън буса. Ако по цял ден влизате и излизате през задната част на микробуса, също така ще оцените долното стъпало.

Освен това има малка разлика от стария Sprinter. Зоната за товарене е толкова многостранна, колкото и преди с осигурителни гривни за товара и закрепващи релси в пода, стените и покрива като допълнително оборудване, които са от съществено значение ако транспортирате големи и обемисти предмети . Можете да избирате шперплат за задната страна за допълнителна защита, плюс кутии на задните калници, което прави пространството по- използваемо.

Sprinter идва стандарто с една единствена плъзгаща врата, но можете да поръчате и двойни врати.  Електроното отваряне и затваряне е на разположение като допълнение, което е добър избор за шофьора на микробуса. На всичко отгоре, има възможност за влизане без ключ и плъзгане на вратата, което позволява на водача да отвори или затвори страничните врати докато приближава или се отдалечава от микробуса .

Задните врати стандартно се отварят на 180 градуса, за да разкрие голям отвор за товарене . Преградите зад водача имат различни опции, включително остъклени панели или с плъзгаща се врата .

Както и преди има три междуосия, четири дължини на каросерията и три височини на товарното отделение, за да ви помогнат да конфигурирате вашият Sprinter както пожелаете. Има и различни версии пикапи, пътнически и микробус. Максималната дължина е 4,7 метра и височина натоварене от 2.14 метра, което означава, че  Sprinter може да превозва до 17.0 m³ товар и дори най-компактния модел може да побере 7.5 m³ стока. Максималният полезен товар на Sprinter варира от 734 кг до 2515 кг .

Една нова функция за безопасност , която идва стандартно е Crosswind Assist syste предназначена да спре Sprinter да примине от другата страна на пътя или в съседната лента при силен страничен вятър . Тя използва ESP да задейства спирачките на съответните колелата и запазва микробуса в неговата лента, дори и при силни странични ветрове от 96 км/ч.

Предимства и недостатъци

Предимства

– Новият Sprinter може да изглежда същия от вътре, но нивата на шума са по-ниски особено при по-висока скорост, идеален за дълги разстояние по магистрала;

– По-ниският клиренс означава по-голяма икономия на гориво, а и това улеснява презареждането;

– Сервизните интервали са удължени на 60 000 км , което означава повече време на пътя.

Недостатъци

– Първоначалната цена на Sprinter е по-висока от много други подобни микробуси.

Please follow and like us: