Поддръжка на въздушните възглавници и амортисьорите на камиона

Цялото окачване ще пострада, ако те не са в изправност.

Въздушниото окачване “омекотява” пътя за шофьора, превозното средство и товара. Сред тези компоненти са самите пружини и амортисьори, които помагат да се контролира движението на възглавниците и останалата част от окачването. Тези части сае износват, остаряват и трябва да бъдат редовно проверявани и подменяни или ремонтирани, когато е необходимо.

В общи линии, въздушни възглавници са много трайни компоненти. Тъй като те са направени от каучук, въздушните възглавници обикновено “остаряват”, преди да се износят. Този процес на стареене на има много общо с топлината и озона, ня които са били изложени. Ако въздушните възглавници са били експлоатирани предимно в среда, където средната температура е висока, това ускорява този процес.

Типични повреди, поради стареене, са бавно изпускане на въздуха, което в крайна сметка нараства и става непосилно за компресора да се справи с него.

С времето ще се появят напукване или хоризонтални разцепвания в подвижната част на въздушната възглавница, където тя е под най-силно напрежение. Само по себе си напукването по повърхността не означава изпускане на въздух. Когато самата възглавница се пропука, тогава се появява изпускането на въздух. Въпреки това тези хоризонтални напуквания на каучука в тази област е индикация, че процесът на стареене е доста напреднал и ще бъде въпрос на време преди въздушната възглавница да започне да изпуска, така че това е добър момент да подмените вашите въздушни възглавници.

Опитайте се да проследите периода на въздушната възглавница от датата на покупката на камиона или ремаркето, до датата на нейната подмяна, или чрез прочитане на дата от кода на пневматичното окачване. Знаейки, че пневматичното окачване е на повече от пет години, то може да сте по-внимателни при тяхната инспекция.

Повреда също може да е причина за влошените показатели на възглавницата.

Работят ли амортисьорите?

Днешните нисък коефициент на триене Клас 3-8 на окачването изисква висококачествени функциониращи амортисьори, които да минимизират износването и защитават компонентите на окачването от повреди при вибрации.

Причина номер едно за повреди, при въздушните възглавници, е свръхразтягане причинено от неправилното функциониране на амортисьорите.

Амортисьорите могат да бъдат увредени, в случай на повреда или липса на маншоните и ударните тампони.

Ударните тампони предотвратяват разтягането на амортисьора извън неговите граници, където вътрешните му части могат да се повредят. Някои тампони са каучукови, а други са метални; те могат да бъдат смачкани или повредени от силен удар. Ако те липсват няма да има нищо, което да контролира вертикалното движение.

Трябва да проверите дали вашите амортисьори не са за смяна, ако получите неравномерно износване на гумите, влошена возия, излишни вибрации, увиснали листове на ресорите, преждевременно износване и счупени или скъсване на въздушни възглавници.

Един прост начин, да се провери дали вашите амортисьори работят, е да карате камиона в кръг и после да проверите температурата на амортисьора. Ако е топъл или горещ, то той работи. Aко амортисьора е хладен или студен, то той е повреден.

За това, проверете за видими признаци на износване. Обърнете амортисьора сна обратно и го разклатете, докато слушате за всеки тракащ звук, който да показва счупени вътрешни части. Същотака ударете няколко пъти амортисьора в изправено положение, за да определите дали има някаква съпротива. Препоръчително е, дори ако само единия амортисьор е повреден, да се подменят амортисьорите и от двете страни.

Please follow and like us: