Поддръжка на камиона ви

Мобилен сервиз за камиони

Вашият камион е едновременно ваш инструмент и ваша инвестиция. Защитете го с редовна поддръжка, за да си гарантирате, че ще функционира без усложнения и ще го използвате дълго време. Хората използват своите камиони за различни цели, но контролните точки при поддръжка обикновено са едни и същи. Има няколко части в камиона, които са склонни да се износват по-бързо и се нуждаят от внимателна проверка, за да се определи кога е нужна подмяната им.

Проверка на гумите
Гумите се износват най-бързо с течение на времето и трябва да бъдат внимателно преглеждани за осигуряване на безопасност и одължаване на пробега. Може да спести до 3,3% от разходите си за гориво ако поддържате гумите на камиона добре напомпани. За да осигурите правилното налягане в гумите на вашия камион, проверете ръководство на потребителя или маркировките около ръба на гумата. Прекомерното налягане в гумите може да доведе до застрашаване на  безопасността, тъй като те са по-склонни към пръскане на магистралата или преждевременно износване на протектора на гумата.

Спирачки
Проверете въздушните спирачни линии за повреди. Прегряването на въздушните спирачки причинява огромно количество износване по линиите. Проверете спирачните барабани, дисковете и накладките, както и спирачния компресор и дехидратора. Проверете аварийната спирачка, за да се увери, че е в добро работно състояние.

Ремъците на двигателя
Повечето камиони двигатели имат няколко ремъка, които задвижват всичко от алтернатора до компресора на климатика. Гумата, използвана в тези ремъци се извлича от естествени източници, които се разграждат с времето и трябва да бъдат заменени. Екстремните условия, при които работи двигателят, са причината това износване да се случи бързо. Ремък, който се скъса, докато камиона е в движение, може да причини сериозни повреди на двигателя и трайно да увредят някои от частите на камиона.Редица ръководства препоръчват проверката на ремъците да става на всеки 40 000 км и да се подменят на около 80 000 км. Проверявайте ремъците за малки пукнатини в каучук, които показват необходимостта от подмяната им.

Проверка на маслото
Проверявайте моторното масло в своя камион редовно. Моторното масло предпазва двигателя от износване и преждевременните му бъдещи повреди. Проверката на маслото редовно означава, че ще забележите ако маслото трябва да се смени преждевременно. Моторното масло претърпява топлинно разпадане с течение на времето, което го прави по-малко ефективни в смазването на вашия двигател.

Всеки собственик на превозно средство знае, че смазочните масла, са от жизненоважно значение за правилната работа на двигателя, в частност, те намаляват износването. Но също така има и други, по-малко известни функции:

– Отнемане на топлината и осигуряване на термостабилност;

– Защита срещу окисляване и Защита срещу корозия;

– Миене и контрол на отлаганията. Разпръскване на замърсяванията

Най-добре е да проверите маслото, след като двигателят е загрял в продължение на 10 минути. Моторното масло се  разширява когато е охладено и се свива като се нагрява, така че ще получите най-точни данни, когато двигателят е топъл.

Проверки на флуидите
Освен моторното масло камионите се нуждаят и от други флуиди, за да изпълнява своите ежедневни фубкции – затова е важно те да се проверяват редовно. Проверявайте флуидите веднъж месечно. Те включват спирачната течност, охладителната течност  и тази на хидравликата.  Докато сте под капака – проверете за течове в маркучите, за странни шумове за видими дефекти по оборудването. Тези проверки трябва да се извършват и когато купувате вашия камион. Когато си купувате камион, независимо дали е нов или използван, се уверете, че имате ръководство на потребителя. То ще ви покаже какъв вид течности трябва да се използват и какъв трябва да бъде графика за поддръжка на камиона.

Друга поддръжка
Гресирайте движещите се части ежеседмично. Промяна на флуидите и електрически компоненти в камиона в зависимост от часовете шофиране. Моторното масло трябва да се сменя на всеки 250 часа шофиране, докато маслото на автоматична скоростна кутия и на стандартната трансмисия трябва да се сменя на всеки 500 и 1000 часа. Диференциалното масло се сменя на всеки 600 часа; Маслото в на сервоуправлението се сменя на всеки 2 000 км.

Please follow and like us: