Поддръжка на спирачната система на камиона

въздушни спирачки

Както при автомобилите, така и при камионите честите ремонти на спирачната система се дължът на лошата й поддръжка. Спирачната система е най-важния възел при всеки автомобил, камион и машина. Безпроблемното спиране на няколко десетки тона е от първостепенно значение.

Често срещани проблеми

Колесния спирачен цилиндър, главния спирачен цилиндър, накладките и другите части на спирачната система се износват и се нуждаят от подмяна. Тъйкато камиона изминава големи разстояния постоянно, той изисква по-честа поддръжка. Ако сте управлявали камион дълги години, несъмнено сте запознати с основната му поддръжка, за да върви по пътя безпроблемно. Спирачната система е най-важна. От голямо значение за камиона са въздушните спирачки. Има няколко проблема, които могат да сполетят въздушните спирачки. Има неща, за които трябва да внимавате и да извършвате превантивна поддръжка, която може да ви помогне да избегнете големите проблеми на пътя.

Въздушни спирачки

Частите на въздушнит еспирачки се подменят доста често поради големия обем работа, която извършват ежедневно. Въздушни спирачки използват на въздух под налягане, за да спрат превозното средство. По принцип има няколко основни параметъра за въздушните спирачки. Минималното работно налягане при тежкотоварен камион трябва да е 6,9 bar. Не трябва да отнема повече от 2 минути, за да премине от 5,9 bar до 6,9 bar. Това се нарича процент натрупване на налягането на въздуха. И накрая изключващото налягане следва да бъде между 8,3 bar и 9.3 bar.

Често срещани проблеми с въздушните спирачки

Никога не трябва да има влага в линиите. Това би могло да доведе до проблеми, особено когато се опитвате да спрете камиона в студено време. Много съвременни системи при камионите имат дехидратори във всеки въздушен резервоар, за да ги претпазят от влагата.

Износените гумени уплътнения водят до изпускане на въздух от системата, така че връзките трябва да се проверяват често. Прекомерното използване на спирачките ненужно, също води до проблеми. Това е често срещано при неопитните шофьори. За да не губят товарните автомобили  своята спирачна сила, много съвременни системи имат двойни спирачки, като едните са с антиблокираща спирачна система.

Въздушни спирачки са чудесен начин да се спре тежкотоварен автомобил, но има много компоненти, които трябва да се проверяват често, за да се избегне катастрофа.  Ако управлявате камион, трябва добре да се запознаете с възможните проблеми, за да се опитате да ги избегнете.

Please follow and like us: