Поддържайте горивния филтър чист

Дизеловото гориво като цяло е много чисто, когато напуска рафинерията. Но в него могат да попаднат замърсители, тъй като то пътува по тръбопроводи, минава през терминали, доставя се с камиони, съхранява се в подземни резервоари и минава през оборудване за дозиране по пътя си към резервоара на камиона. Ако не се вземат мерки, за да го поддържате чисто, това може да влоши икономията ви на гориво, да повредят скъпите компоненти на горивната система и да причини аварийни престои. Това никога не е било по-важно, отколкото днес.

Високото налягане при Common Rail системата, използвана при съвременните нискоемисионни дизелови двигатели, осигурява по-високо налягане и по-добро изгаряне. Недостатъкът е, че тези горивни системи имат строги допуски – което означава, че има много по-малко пространство между компонентите на системата.

Преди последните промени в емисионите норми [през 2010 г.] се отстраняваха частици по-големи от 10 микрона. Днес при по-строгите граници трябва се отстранят частици, които са до 3-4 микрона и по-големи. Това е 3/1000000 от метър, а това са частици по-малки от кръвните клетки и се доближават до размера на бактериите.

Ако тези замърсители попаднат в горивната система на камиона, те могат да причинят износване и повреда на дюзите, което води до лошо изгаряне на сместта, влошена икономия на гориво и по-нататъшно увреждане на двигателя.

Първият симптом на лошо качество на горивото ще са задръстените горивни филтри на камиона. Вместо да предполагате, че е проблем със самия филтър, погледнете причината. Запушения филтър означава, че той си е свършил работата. Ако той не задържа замърсителите, вие може да се окажете с повредени дюзи и горивни помпи. Задръстения филтър е индикация, че горивото ви е замърсено.

Враговете

Водата е най-често срещаният замърсител на горивото и може би най-големият враг на двигателя. Водата може да намали смазочните качества на горивото, както и да предизвика повреда в дюзите и двигателя. Наличието на вода е може би най-голямата причина за прповреди в горивната система. Повечето производители на двигатели изискват нулево наличие на вода при Common Rail системата, което означава, че водата в горивото може да доведе до отказ при гаранционни претенции.

Водата завира и се изпарява при по-ниска температура в сравнение с тази на горене на горивото. Ако водата стигне до разпръсквача на дюзата, изложен на високата температура при горенето, в следствие на това водата може да се разшири и в действителност да повреди дюзата.

Премахването на водата от гориво не само ще предпази вашата горивна система, но също така ще намали ръждата, корозията, износването, деградацията на горивото и много други повреди. Водата е често срещана в цистерните, защото е в следствие на конденза при съхранението на горивото.

Ние сме имали клиенти, които идват за ремонт на резервоара за гориво и когато го изпразним, те с изненада установяват колко е ръждясал. Горивото не предизвиква ръжда. Така че това, което те осъзнават е, че имат проблем. Ръждата е само част от този проблем. Водата в резервоара за гориво също е идеалното място за появата на микроби, гъбички и бактерии. Тези биологични замърсители могат да блокират филтрите и след това камиона.

При запушване филтрите намаляват ефективността си и горивото не изгаря ефективно, така че не можете да достигните максимален пробег и мощност. Обикновено лошата работа на двигателя се преписва на износени части в двигателя, свързани с инжекционната система. Освен ако горивния филтър не е достигнал до точката, където адекватно количество гориво не може да достигне до двигателя, което ще влоши представянето, а може и да се стигне и до това камионът да не може да кара.

Освен това, с течение на времето, водата и микроорганизмите в горивото могат да доведат до корозия на резервоарите за гориво. Корозия е един вид скрит проблем. Той винаги е по-голям, отколкото подозирате. Ще видите черните бактериални натрупвания или проблеми филтъра, но всъшност не осъзнавате колко много е корозирал резервоара.

Някои собственици на ркамиони може да влошат проблема с някои добавки. Има продукти, за които казват, че отстранява водата от горивото. Това, което в действителност те правят е, че разтварят водата в горивото, за да я принудят да премине през вашия двигател. С тези нови високо-производителни инжектори под високо налягане, това е лоша идея.

Вода в горивото може да доведе до преждевременно износване на горивните помпи и други компоненти на системата, които разчитат на смазочните свойства на дизеловото гориво.

Образуване на вода не само в следствие на съхранението на горивото в резервоари. Някои модели двигатели използват горивото за охладждане на горивната помпа за високо m-coated-corroded-uncleaned-t-2налягане. Когато горивото циркулира обратно в резервоара, носейки топлина с него, то повишава температурата на горивото в резервоара. Тъй като горивото се изпомпваи на негово място постъпва въздух, а заедно с него и влага. Ако този наситен с влага въздух е по-студен от горивото, се получава кондензация. Така че повечето автомобилни двигатели имат гориво/воден сепаратор или първичен филтър, който обира водата от горивото.

Нарастващото използване на биодизел е направил проблема с водата и биоорганизмите по-голям.

Биодизелът може да носи много повече вода. Това е идеалното гориво за този вид проблем.

Производителите на филтри вече са препроектирали на гориво/водните сепаратори за по-добра работа с биодизела. Например Luber-Finer наскоро излезе с нов филтър с троен слой, който има свойството за отстраняване на водата до 95%, когато се използва с биодизел.

В Wix Filters, в допълнение към това, инженерите разработват по-добри начини, за да се справят с вода. Коагулиращите филтри, например, улавят микроскопичните водни капчици в горивото, задържат ги или ги обединяват в по-големи капки, които биха могли по-лесно да бъдат отстранени. Друг нов подход е хидрофобни материали, които отблъсква водата.

Разбира се водата и биоорганизмите, които се съдържат в нея, не са единствените замърсители в дизеловото гориво. Замърсяващи частици, утайки и други твърди частици могат и успяват да износят дюзите преждевременно. Днешните дюзи, при системите с високо налягане, са особено уязвими към запушване от прах и замърсявания.

Други проблеми могат да възникнат вследствие на добавяне на нестабилни добавки към горивото. Някои добавки могат да се утаят, особено когато се комбинират с други замърсители, като например водата.

Резервоарите за съхранение

Някоуи фирми имат собствени резервоари за съхранение на гориво.

Преди няколко години, Donaldson започна да набляга на обучението за филтрация на резервоарите за съхранение. Някои, като цяло, нямат никакво филтриране на резервоарите за съхранение. “Някъде има, но не е достатъчно ефективно, за да може наистина улови замърсителите, които ще навредят на превозното средство.Разчитайки се само на филтрацията на превозното средство, ще доведе до по-кратки интервали на смяна на филтрите му и евентуални повреди на горивната система.

Има налични подобрения на филтрирането, която може да доведе до запазване на горивото чисто в резервоарите за съхранение. Едно от най-лесните неща е да се постави филтър на обезвъздушаването. Тръбите за обезвъздушаване позволяват на въздуха да влиза в резервоарите за съхранение, за да може горивото да излиза от него. Много пъти това е една отворена тръба или сито, което не спират попадането на замърсители.

Също така трябва да помислитре за замърсители по време на пълненето и източването на гориво. В идеалния случай трябва да филтрирате горивото след идването от доставчика преди постъпването му при вас, така че всички замърсители се отстранят, преди те да влязат в резервоара за съхранение. Това би било твърде скъпо да се осъществи при повечето съществуващи подземни резервоари за съхранение, но при надземните резервоари това е много по-лесно да се осъществи чрез инсталиране на филтрация при пълненето.

Най-малкото, се уверете, че сте иосигурили правилно филтриране на вашите подаващите помпи, последен шанс да предотвратите замърсители да попаднат в двигателя.

Има два вида филтрация, която премахва частици и други замърсители, и която отстранява водата от горивото.

В допълнение към правилното филтриране, резервоарите за съхранение трябва редовно да се инспектират, тестват и почистват. Почистването на резервоара за гориво е едно от най-важните неща за собственика или оператора на подземен или надземен резервоар за съхранение на гориво, което може да се направи, за да се съхраняват горивото правилно. В миналото, това обикновено е ставало по конкретен повод, когато се вустанови слаб на поток, защото филтрите са запушени.

Правилните филтри

В последната линия на отбраната е филтрацията на вашите превозни средства, така че е важно да се направим както трябва. Първата стъпка е да се уверите, че използвате горивен филтър, който отговаря на минималните спецификации на двигателя.

m-fuel-filter-2Правелният филтър също ще зависи от експлоатационните фактори, специфични за вашия автопарк, както и минималните OE характеристики. Повечето собственици искат да похарчат колкото е възможно по-малко. Трябва да се избира филтъра според това как се шофира. Филтъра при шофиране по магистрали, с по-малко от максималния товар, се различава от този, при опериране в планините и дърпайки тежки товари.

То не е задължително да повреди двигателя, но това би означавало повече мръсотия налсагвана по филтъра и по-чести му смени – достатъчно, че да може да ви лиши от спестените пари от закупуването на филтри с по-ниско качество.
Ключът не е само качеството на филтъра, защото много от филтри са качествени, но с висока производителност. Разгледайте внимателно филтърните характеристики и какъв размер частици те премахват.

Исторически погледнато, горивните филтри са имали склонност да позволят някои замърсители да преминат през тях, дори и след като първоначално са били уловени, поради натоварващите филтриращи условия (когато филтърът е препълнен), пикове в налягането при стартиране на двигателя и вибрациите. Това всъщност не е било проблем, до появата на по-строгите допуски при системите за високо налягане Common Rail.

Така че, горивните филтри и материалите в тях са станали по-сложни, заедно с горивните системи. Въпреки, че горивните филтри са по-натоварени от всякога с отстраняването на малките замърсители, с подобрените материали всъщност се увеличил капацитета за задържане на замърсители и горивния поток.

Това води до въпроса, колко дълго може да се използва даден горивен филтър? Оптималното време, за смяна според топ стандартите на производителя на филтъра, се е увеличило, от 12 000 км през 80-те години до 95 000 км, според производителя на филтъра.

Интервалите за смяна на филтъра също могат да варират в зависимост от чистотата на горивото, което ни връща към това да се уверите, че възможно най-чисто гориво се сипва в камиона.

Please follow and like us: