Престижна награда за качество за Volvo Trucks

За втоI-Shift Dual Clutchра поредна година Volvo Trucks получи престижната Европейска награда за иновация на годината – Quality Innovation of the Year Award. Volvo Trucks получи наградата за новата си трансмисия I-Shift Dual Clutch, чиято основна полза е, че прави работата на водача по-лесна и по-безопасна.

“I-Shift Dual Clutch представлява нова иновация за индустрията със значителни подобрения на параметрите, които влияят върху водачите и транспортните фирми, както и върху собствениците на товарни пратки и на обществото като цяло”, казва Мати Каулио, доцент по Индустриални Икономика към  Кралския технологичен институт в Стокхолм и представител на шведското SIQ (шведския институт за качество). Доцент Каулио е сред групата от експерти, които избраха тази година носителя на наградата.

Призът е подкрепян не само от SIQ, но и от институти по качеството в няколко други европейски страни. През 2014 г. Наградите се връчиха от Президента на Унгария Янош Адер на 19 януари на церемония в Будапеща.

 

Иновации с ползи за клиента

“Това, че нашата иновативни способности отново са възнаградени по този начин, е наистина страхотно. Ние работим, за да предоставяме систематично нови решения с ясни ползи за клиентите и шофьорите и I-Shift Dual Clutch се радва на удобрение отвъд нашите очаквания. Фактът, че сега отново получихме наградата за Качествена Иновация на годината е още едно потвърждение, че целта е постигната”, казва Хайдер Уоки, Директор по Качество на Volvo Trucks.

Volvo Trucks първи в света

Накратко I-Shift Dual Clutch е автоматизирана механична скоростна кутия с двоен съединител. С това решение, камионът не губи нито скорост, нито мощност по време на смяната на предавките, вместо това осигурява ефективно и гладко ускорение на пътя. Този тип предаване беше първоначално разработена за спортни коли и се използваше в автомобилната индустрия. Volvo Trucks е първата компания в света, която използва технологията при тежкотоварните превозни средства.

През 2013 г. Volvo Trucks получили наградата Качествена Иновация на годината за управлението Volvo Dynamic – система за кормилна стабилизация, която привлече значително световното внимание и то не без помоща на филма “The Epic Split” с участието на Жан-Клод Ван Дам.

Повече информация за I-Shift Dual Clutch

VOLVO I-Shift Dual Clutch
Кчествена иновация на годината се предоставя всяка година на фирми, организации или лица, които са представели иновации с ясни връзки, с добре обмислена методика в работата си и основаващи се на ясно определени потребности на клиентите.

Призът, който беше въведен през 2007 г. във Финландия, днес е подкрепян от фондации за насърчаване на качеството в Швеция, Финландия, Естония, Латвия, Чехия и Унгария. Целта е наградата да бъде доразвита, за да обхване още страни.

SIQ – Шведския институт за качество – представлява Швеция.

В изявлението на групата от експерти по I-Shift Dual Clutch:

Volvo Trucks I-Shift Dual Clutch е пример за иновация на продукти, където вече съществуващо решение, използвано преди това в спортен автомобил, е доразвито и интегрирано със съществуващата трансмисионна технология използвана при камиони. Предимствата на този продукт на иновациите са, че той прави смяната на предавките възможни без загуба на мощност и камионът не губи инерция по време на смяната на предавките. Продуктът представлява иновация с чувствителни подобрение в параметрите на продукта, като управляемост, меко возене, внимателна обработка на товара, по-удобна работа среда, в потреблението на енергия и ефикасност на транспорта; параметри, които едновременно влияят на няколко от заинтересованите страни на продукта, като шофьор, транспортната фирма, собственик на товара и обществото.

Please follow and like us: