Проучване ергономията при дизайна на кабината

Как производителит подхождат към дизайна на кабината и какво означава това за шофьорите и транспортните операторите?

Отминаха дните, когато дизайнът на интериора на кабината на камиона се третира като маловажна дейност и не се обръщаше голямо внимание на удобството. Съзнавайки, че шофьорите имат основно влияние върху решенията за покупка, днешните производители полагат усилия, за да се създаде удобна, но ефикасна работна среда като използват сложни виртуални инструменти, за да го постигнат.

Сред тези производители е и Daimler, който използва софтуер наречен RAMSIS, за да симулира човешки модели за предоставяне на полезна информация в области като полета на видимост и колко място в кабината имат на разположение шофьорите.

Има само един проблем с RAMSIS, споделя ергономичност изследовател на Daimler, Ричард Сорбиер , тя е твърде статична. “Изследвания в ергономията на товарните автомобили покриват много по-широк спектър, отколкото при леките автомобили”, посочва той. “Пресъздаване на движения вътре в камионната кабината в легнало положение, правостоящо или при отваряне отделения за вещи представляват голямо предизвикателство и то преди да започнем да говорим за сложния процес на качване и излизане от кабината с помощта на няколко стъпки и ръкохватките. ”

За да се справи с това предизвикателство Daimler си е участвал в Приложна Референтна Архитектура за Виртуални Услуги и Приложени проекти с 22 партньори, включително различни германски академични институции и финансирани от германското Федерално министерство за научни изследвания и промишленост. Като част от своята ангажираност Daimler се появи по време на изложението CeBIT в Хановер – един от най-големите информационно-технологични търговски панаири в света – с Mercedes-Benz Actros и проведена демонстрация, озаглавена “качване в кабината”.

Демонстраторът е окичен с около 60 оптични маркери предоставящи данни за всяко движение, на което се прави запис и се оценява от инженерите на Daimler.
truck_reach
Обезпечени с тази информация, дизайнерите могат да създават 3D дигитални макети на начина, по който хората се движат към, от и около кабината и да ги използват в етапа на изграждане на концепцията на превозното средство. Daimler има за цел да създаде този инструмент до края на 2016.

Това е по-лесно, по-евтино и по-бързо отколкото изграждането на макет на кабината в пълен размер, от който 50 души с различни форми и размери да се качват и излизат.

Степента, в която се обръща внимание на въпросите на ергономия, е илюстрирана от Volvo FH и начина, по който е проектиран на волана. Той се предлага с опция за корекция, което му позволява да бъде регулиран наклона му, а не просто да се регулира във височина нагоре и надолу.

“Когато ръцете са леко отпуснати се подобрява шофирането”, отбелязва конструкторът Питър Йохансон.

Използвайки всички налични корекции и воланът може да бъде наклонен под ъгъл до 40 градуса.

Бутоните на волана са по-ергономични, удобни за управление с палец, което може да се използва при контрол на инструментите и преминаването през менютата. Бутоните и превключвателите са с дадени форми и повърхности, което ги направи лесни за идентифицирани с върховете на пръстите, за да се гарантира, че очите на водача следят пътя.

Седалката на водача може да се плъзга назад с 4 см по-далеч от предишния камион FH, повдига се и се сваля с до 10см и е с нова форма и с по-голяма упора за краката. Че Volvo е убеден няма спор, но това е трудна област, тъйкато твърде малко опора за краката не е добро решение, но и прекалено голямата го прави по-труден за водача при сядане и ставане от седалката.

Правилната позицията на седалката на водача може да бъде предизвикателство, казва старши инженер-конструктора на MAN. “Това зависи от много други неща, включително и от позицията на волана, от ъгъла на предното стъкло и от ширината на леглото”, посочва той.

Използвайки 3D софтуера, за да се предвиди всичко това, улеснява работата и водача ще може да се възползва от тези нововъведения.

Успешния интериорен дизайн на кабината включва внимателното обмисляне на професионалния живот на водачите. Те трябва да влизат и излизат от кабината при всякакви метеорологични условия, а понякога са намокрени и от проливни дъждове. А кой иска да прекара два или три дни в кабината с мокри дрехи? Като следствие на това камиона FH е оборудван със сгъваем шкаф за сушене.

“Това е текстилна торба с вентилатор в долната част,” обяснява Йохансон. “Когато не е необходим просто трябва да го сгънете и да го приберете. Той е идеален за прибиране на мокрото яке както и на по-малки мокри артикули като шапки и ръкавици.”

Please follow and like us: