Три самостоятелни и свързани камиона Mercedes-Benz се движат в конвой от Щутгарт до Ротердам

Вчера, три свързани и автономни камиона Mercedes-Benz Actros започнаха трансграничен конвой от Щутгарт до Ротердам. Daimler Trucks, водещ световен производител на камиони, активно подкрепя европейската инициатива Truck Platooning Challenge 2016 инициирана от правителството на Холандия, като част от нейното председателство на ЕС. Д-р Волфганг Бернхард, който отговаря за Daimler Trucks & Daimler Buses в Управителния съвет на Даймлер, лично се сбогува с шофьорите при заминаването им от музея на Mercedes-Benz на тяхното двудневно пътуване.

Daimler Trucks е единственият производител на автономни камиони с официално пътно одобрение по целия свят и участва съвместно с пет други европейски производители на търговски превозни средства в ралито. Пристигането по разписание, в пристанището на Ротердам, е на 6 април 2016 г. Обиколката на трите камиона Mercedes-Benz тръгва от Щутгарт през Хайлброн (A81) по магистралите A61 и A67 през федералните провинции Баден-Вюртемберг, Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия към Венло за преминаване на границата с Холандия. Чрез European Truck Platooning Challenge, Европейските производители на търговски превозни средства, съвместно с правителството на Холандия, проверяват потенциалната възможност на камионните конвои и необходимостта от хармонизирана (трансгранично регулиране), с цел да се улесни ефективността на автомобилния транспорт в целия ЕС.

Хармонизирането, трансграничното регулиране е от съществена предпоставка за ефективността на автомобилния транспорт в бъдеще

“С нашите автономни и свързани товарни автомобили, имаме удоволствието да участва в European Truck Platooning Challenge инициирана от Холандия. Пожелавам на нашите шофьори да имат длек път и успех  по пътя им към Ротердам. Ние считаме конвоите като смислена част от интегрирания подход, в който всички заинтересовани страни в автомобилния транспорт, допринасят за намаляване на разхода на гориво и CO2 “, каза д-р Волфганг Бернхард, по повод отпътуването на трите камиона от Щутгарт.

“Движението в конвой е един от многобройните примери за повишаване на ефективността на транспорта на стоки чрез свързани товарни автомобили. Днес вече 365 000 търговски превозни средства на Daimler са свързани. Ние следователно движим това развитие “, продължи Бернхард.

В световен мащаб транспортта на стоки е предпоставка за икономически растеж. Транспортирането на повече стоки в бъдеще изисква новаторски решения като камионните нонвои. Интелигентните товарни автомобили на Даймлер имат потенциала през следващите години да направят транспорта на стоки значително по-ефективен, по-устойчив и по-безопасен. Ключът към това е връзката на камиона с други превозни средства и допълнителни логистични участници. Само около две седмици след световната премиера на своята система Highway Pilot Connect,  на магистрала А52 близо до Дюселдорф, Daimler Trucks отново демонстрира на терен лидерската си позиция в областта на технологиите от свързани превозни средства с участието си в European Truck Platooning Challenge 2016.

Autonomous Truck Platooning намалява разхода на гориво и CO2

Highway Pilot Connect е напредък в магистралното управление, единствената световна система за автоматизирано управление на тежкотоварни камиони. Този път Daimler Trucks демонстрира предимстватата на електронната мрежова система превозно средство-превозно средство (V2V)  по пътя към Ротердам: Технологията позволява електронен скчване между автомобили по магистрали и междуселищни пътища, известни също като platooning. Свързаните превозни средства в конвой изискват разстояние само 15 метра вместо на 50 метра между тях. Тази значително по-малка дистанция значително намаляване аеродинамичното съпротивление – сравнимо с попътна струя при шофиране в колоездачните състезания. По този начин един конвой от три товарни автомобила може да постигне икономия на гориво до десет процента и намаляване на емисиите на CO2 в същите граници.

Успоредно с това, platooning позволява много по-ефективно използване на пространството за път: благодарение на по-късата дистанция между превозните средства, конвоят от три свързани товарни автомобила е с дължина само 80 метра. За разлика от това, три товарни автомобили, които не са фиксирани по електронен път, изискват общо 150 метра от пътното пространство. В същото време platooning прави пътищата много по-безопасни: човек зад волана реакгира за времето от 1.4 секунди, а  Highway Pilot Connect предава сигнали за спиране на превозните средства след по-малко от 0.1 секунди. Това значително намалено време за реакция може да допринесе значително за намаляване на удар отзад, когато се появи например задръстване на магистралата. Освен всички технологични възможности на свързаното превозното средство, водача винаги носи отговорност за контрола на всички системи за подпомагане.

Please follow and like us: