5 неща, от които вашата кола можеби се нуждае

Смяна на охладителната течност (антифриз) – Днешните охладителни течности на двигателя имат удължен експлоатационен живот от пет години или 150 000 до 250 000 километра, което се случи първо. Вследствие на което охлаждащата течност НЕ е запазва свойствата вечно, така че никога да не трябва да бъде проверявана или подменяна. След пет години химикалите в антифриза за инхибиране на корозията обикновено спират да действат. Ако охлаждащата течност не се замени с нова, корозията може да повреди нагревателното ядро, радиатора и други части в охладителната система. Така че не използвайте антифриза докато нещо се повреди и ще ви струва много пари, за да се отстрани повредата, а подменяйте охлаждащата течност на всеки пет години, за да удължите живота на вашата охладителна система. Използвайте антифриз, който е подходящ за вашата охладителна система или зареждайте с “универсална” охлаждащата течност, която може да се използва при всички марки / модели превозни средства.

Смяна маслото на скоростната кутия – Дори в наръчника от производителя на вашия автомобил да не е опомента интервала за смяна на трансмисионното масло, това не означава, че то ще продължи вечно да изпълнява своето предназначение. Днешните трансмисионни течности съдържат синтетични смазочни материали с дълъг експлотационен живот, отколкото трансмисионните масла от преди няколко десетилетия. Но топлината и тежките работни условия все пак могат да причинят окисление на маслото и ще влошат експлотационните му характеристики. Поради това, много експерти казват, че скоростната кутия може да удължите живота си чрез подмяна на смазочната течност на всеки 50 000 – 70 000 км. Не забравяйте да използвате вида на масло, подходящ за вашата скоростна кутия, тъй като има много различни видове. Използване на грешен тип може да доведе до проблеми с трансмисията. Изплзвайте каталог от производителя на масла, за да определите точния вид.

Смяна на спирачната течност – никога не сте сменяли спирачната течност? Повечето шофьори никога не го правят, докато тяхното превозно средство не се нуждае от ремонт на спирачната система и замяна на хидравличните части поради вътрешна корозия. След няколко години работа, спирачната течност се насища с влага. Това понижава точката на кипене на течността и увеличава риска от прегряване на течности и причинява “омекване” на педала при усилено използване. Инхибиторите на корозия в течността също се разграждат с течение на времето, което позволява на влагата и разтворения кислород да корозират спирачните апарати, спирачните цилиндри, главния спирачен цилиндър, спирачните линии и ABS хидравличното звено. Смяната на течността на всеки три до пет години, може да предотврати това и да удължите живота на вашата спирачна система.

Нов акумулатор – Повечето хора никога не мислят за смяна на акумулатора, докато колата им откаже да запали. Средния живота на оловно-киселинен клетъчен какумулатор за автомобил е само около три години в горещи климатични условия и четири до пет години при умерен климат. AGM акумулаторите са малко по-добри и често траят една или две години по-дълго от клетъчната батерия. Дори и така, всички автомобилни акумулатори в крайна сметка стигнат края на пътя си и трябва да бъдат заменени. Така че, ако батерията ви е на повече от пет години, по-добре помислете за това, преди да той да ви е оставил. Това може да ви спести неудобства и пари.

Нов ангренажен ремък – Каучуковия ремък всъщност е направена от синтетичен каучук като HSN или EPDM и има експлоатационен живот около 60 000 до 100 000 км, в зависимост от приложението му. Това не е живота на ремъка, но в крайна сметка той ще свърши. Така че, ако колата ви има ангренажен ремък, потърсете на какъв интервал производителят на автомобила препоръчва неговата подмяна. Ако не се смени ремъка и той се разпадне, двигателят ви ще спре работата си моментално и еднин или повече клапани може да ударят в буталата, когато разпределителния вал спре (ако имате двигател с малък просвет на клапаните). Това може да причини много скъпа повреда на двигателя. Ако вашият двигател е с ангренажна верига, а не ремъкн, не е нужно да правите нищо. В повечето случаи веригата обикновено ще живота на вашия двигател (до 350,000 км или повече).

Please follow and like us: