9 съвета за по-добра поддръжка на ремаркето

Не оставяйте поддръжката на ремъркето на камиона на заден план. Обърнете му нужното внимание и го поддържайте редовно.

Когато се говори за поддръжка на камиона обикновено влекача е този, който получава цялото внимание. Днешните ремаркета са проектирани да издържат по-дълго време, но те все още се нуждаят от поддръжка.

Следните съвети за поддръжка на ремаркето може да помогнат да осигурите винаги отличното му работно състояние.

1. Проверка на въздуха

Гумите са основен разход, така че те заслужават вашето внимание. Правилното налягане на въздуха в гумите е ключът към дълголетието им. Тъй като шофьорите често са твърде заети, за да проверяват гумите, както трябва, система за следене на налягането в гумите или система за поддържане на налягането.

Въпреки това, тези системи са свързани с допълнителен разход, а и се нуждаят от вашето внимание. Проверката на маркуча за подаване на въздух към гумата трябва да е редовна и от време на време трябва да се следи за течове.

Предлагаме ви тези три прости проверки:

• Уверете се, че налягането в системата е зададено правилно

• Проверете спомагателния превключвател на батерията (ABS) / спомагателния енергиен предпазител

• Проверете позициатя на спирателния клапан.

По-конкретно, проверявайте регулатора за налягане – най-малко веднъж на тримесеца и проверявайте предпазителя на захранването веднъж месечно, тъй като лампата за предупреждение на водача не свети без електричество. Спирателния кран трябва да се проверява всеки път, когато има визуална проверка на ремаркето.

Ако гумите ви са правилно напомпани, но все още се вижда износване по гумите, вероятно проблемът не е в тях. Необичайно износване на гумите е индикация, че има нещо нередно по ходовата част, окачване, амортисьори или подравняването на мостта.

2. Проверявайте окачването

Огледайте окачването на ремаркето за признаци на неравномерно износване, течове или топлинни пукнатини на пневматичните ресори. Уверете се, че нищо не се докосва до окачването или не влияе на неговото движение. Също така се уверете, че въздушните възглавници имат достатъчно и равномерно налягане.

Всяко въздушно окачване е с определен клиренс, но понякога това се дължи на повреди или бързи ремонти. Ако височината на движение не е правилна, няма да се възползвате напълно от предимствата на въздушното окачван. Уверете се, че височината на движение не е твърде голяма, защото това може да попречи на безопасното преминаване. Ако има твърде малко въздух, вместо каране на въздушна възглавница, ремаркето ще се движи на окачващите амортисьори, което вреди на други компоненти на окачването.

3. Правилно смазване

Правилното смазване в точните количества е от съществено значение за правилното функциониране на ремаркето. Гресите има три характеристики, които са важни при избора на правилната грес -гъстота, клас и експлотационни качества.

Деветдесет процента от греси са с на база литиев комплекс, но някои от тях са базирани и на калций. Но двете греси не трябва да се смесват, тъйкато производителността им ще спадне. Класа на греста говори за вискозитета й и най-използваните греси за ремаркета са по NLGI, и трябва да има консистенцията на фъстъчено масло.

Експлотационните качества на греста може да е по-трудно да опредилите, тъй като не всички производители на грес го поставят върху етикета. Консултирайте се с производителя на греста, за да се гарантира, че получавате грес с подходящите характеристики за ефективност.

Уверете се, че сте добавили достатъчно нова грес, за да опресните старата. Това не е, защото старата грес се изхабява, но частиците, които спопадат в греста я направи неефективна. Добавянето на нова грес изчиства мръсотията.

4. Отделете време за спирачките

Проверявайте състоянието на барабанните. Измервайте барабаните, за да се уверете, че имат достатъчно материал, за да продължите до следващата проверка. Ако са границата, сменете ги.

5. Дръжте светлоосветено

Неосветеното ремарке е като червен флаг, с който искате да бъдете спряни за крайпътна проверка. Корозия е враг на електрическата система, и солта, кочто се използва за отстраняване на леда по пътища атакува електрическите връзки.

Когато не са предприети правилните стъпки  за предотвратяване на корозията, тя може да се разпространи в целото превозно средство, което значително съкращава неговия живот и този на електрическата система.

6. Пазете го чисто

Химикалите за поддържане на пътищата през зимата не просто атакуват електрическите връзки. Те също атакуват и металните части.
Редовно почиствайте оборудването след излагане на тези химикали. Най-важното е да го измивате отдоло когато химикалите не могат да се видят.

Чистото ремарке също така ви позволява по-лесно да откривате проблемите места на ремаркето. Темаркето трябва да бъде измивани на всеки 45 дни и да влиза в сервиза на всеки 45-60 за по-щателна проверка.

Проверките преди и след пътуване са отправната точка за добрата поддръжка. Водачът трябва да направи задълбочена и цялостна проверка.

Проверявайте за отломки, които могат да попаднат по ремаркето и особено по хидравличната система. Ако хидравличната система се повреди, може да започне изтичане на хидравлична течност, която се счита за токсична.

7. Не забравяйте ремаркето отвътре

Докато водачите проверяват ремаркето отвън, те могат да забравят да хвърлят един поглед вътре. От значение е да търсите дупки в покрива и счупени трегери. Дупките в покрива могат да предизвикат течове, които може да повредят товар, а и влагат може да увреди ремаркето.

8. Проверка за сигурността

Поддръжката на ремаркето трябва да включва внимателно преглеждане на осигурителните ремъци, вериги, тресчотки и лебедки. Гледайте за дупки, прокъсвания, порязвания, нарушени шевове или попаднали частици в ремъците и осигурителните елементи, включително разхлабени връзки от вътрешната страна на ремаркето или ръждясали лебедки и куки от външната страна.

Не се препоръчва прането на осигурителните ремъци. По-добре е да бъдат механично почистени.

Лебедки трябва да бъдат редовно смазвани, а тресчотките леко намаслени, за да са в добро работно състояние.

9. Приоритет на превенцията

Когато става дума за ремаркета, превенцията е много важна. Откриването на малки симптоми определен предотвратяване голяма щета.
Ремаркето трябва да бъде проверявано на регулярно.

Please follow and like us: