Daimler и Renault-Nissan Alliance започвач съвместно производство в Мексико

Пет години след започването на тяхното стратегическо сътрудничество, Daimler и Renault-Nissan Alliance значително разширяват сътрудничеството си с началото на съвместно производствено предприятие в Агуаскалиентес в централната част на Мексико.

Новият бизнес субект COMPAS (Cooperation Manufacturing Plant Aguascalientes) е 50:50 собственост на Daimler и Nissan. Партньорите ще инвестират общо 1 млрд. долара в COMPAS, който ще следи за изграждането и експлоатацията на завода за производството на следващото поколение премиум компактни автомобили за марките Mercedes-Benz и Infiniti.

Заводът, оборудван с най-съвременните технологии, ще се намира в близост до завода Nissan Aguascalientes A2. Той ще има първоначален годишен производствен капацитет от над 230 000 превозни средства и ще създаде около 3600 преки работни места до 2020 г. В зависимост от търсенето и развитието на пазара и на клиентите, ще има потенциала да увеличи капацитета си. Производство на превозни средства Infiniti ще започне през 2017 г., а първите автомобили Mercedes-Benz ще слязат от производствената линията през 2018г.

COMPAS се ръководи от международен екип за управление от Daimler и Nissan: Риоджи Куросава е главен изпълнителен директор (CEO); Уве Ярош ще е главен финансов директор (CFO) и Глаучио Лейте е главен отговорник по качеството (CQO).

Процесът на вземането на решения в COMPAS ще става от Съвета на директорите, състочщ се от по трима мениджъри от всяка компания. Членовете на съвета от Daimler са: Майкъл Гьобел, началник на производство на компактни автомобили в Mercedes-Benz Cars; Аксел Харис – ръководител управление на качеството в Mercedes-Benz Cars; Кристиан Шулц ръководител на контролинга в Mercedes-Benz Cars. Ръководителите на Nissan са: Армандо Авила производство на VP в Nissan Мексико; CaКарлос Сервиз финансит VP в Nissan North America; и Такехиро Феарй от общата удовлетвореност на клиента VP в Nissan North America.

“COMPAS е изключителен пример на глобалния обхват на сътрудничеството на Renault-Nissan Alliance и Daimler. Заедно ние съчетаваме производствения опит на Nissan и Daimler в един завод в Мексико за производството на следващото поколение на премиум компактни автомобили “, каза изпълнителният директор на COMPAS Куросава. “Агуаскалиентес бе избран като място за този нов рзавод благодарение на добре изградената база от доставчици и поради опита на Nissan тук във високо ефективното производство от повече от три десетилетия на територията на Мексико”, добави той.

Куросава има повече от 30 години опит в производството на Nissan и Infiniti. На последната си позиция като генерален мениджър на завода Точиги в Япония, той е отговарял за производството и качеството на Infiniti, включително и на водещия седан Infiniti Q50.

“С COMPAS Mercedes-Benz Cars за първи път ще има производствено предприятие за компактни автомобили в региона NAFTA и по този начин ще бъде в състояние да обслужва своите клиенти от близо по гъвкав и ефективен начин”, каза COMPAS Ярош.

По време на  40то си години в Daimler, Ярош е завършил различни и до голяма степен международните проекти в областта на финансите и мониторинга. На последната си позиция като главен финансов директор на Mercedes-Benz леки автомобили в Индия, той имаше отговорна роля в значителната експанзия на местното производство и на търговската мрежа в страната.

“Чрез включването на най-доброто от двете компании по отношение на производствените процеси и качество, ние ще произвеждаме най-качествени продукти, използвайки максимално ресурсите, като в същото време ще оптимизираме разходите. Ние също така сме уверини, че изискванията за качество и идентичности на двете марки са защитени, добави COMPAS CQO Лейте.

През 24-те си години на Daimler, Лейте поемаше различни функции в производството и планирането на търговските превозни средства на Mercedes-Benz, както и на леките автомобили в Бразилия и Германия. На последната си позиция, след няколко проекта по заводите за леки автомобили в САЩ и Китай, той ръководеше подготовката за крайния монтаж на следващото поколение на E-Class в завода на Mercedes-Benz Sindelfingen в Германия.

Както беше обявено през юни 2014 г., Daimler и Infiniti също ще си сътрудничат в разработването на следващото поколение премиум компактни автомобили за марките Mercedes-Benz и Infiniti. Двамата партньори ще работят в тясно сътрудничество на всеки етап от процеса на създаване на продукта. Идентичността на марката ще бъде запазена като автомобилите Mercedes-Benz и Infiniti ясно ще се различават една от друга по отношение на дизайна, характеристиките на шофиране и спецификациите им.

Daimler и Nissan също ще си сътрудничат в премиум Компактни автомобили от ново поколение в други производства по целия свят, включително и в Европа и Китай.

Please follow and like us: