Daimler разкрива подробности за своя камион с горивни клетки Mercedes-Benz

Daimler Trucks разкри първите подробности за Mercedes-Benz GenH2, камион с горивни клетки с пробег от 1000 км.

40-тонният концептуален камион използва течен водород вместо газообразен водород, който има по-висока плътност, така че дава на камиона пробег, сравним с този на дизелов двигател. Клиентските изпитания ще започнат през 2023 г., като серийното производство ще започне през втората половина на това десетилетие.

По-рано тази година Daimler и Volvo Trucks обявиха подробности за сътрудничество за производство и продажба на системи с горивни клетки за тежкотоварни камиони.

Daimler представи и Mercedes eActros LongHaul, акумулаторен автомобил с пробег 500 км, който ще влезе в серийно производство през 2024 г. Междувременно неговият eActros, който е изпробван от клиенти през последните две години, ще бъде в продажба година.

Мартин Даум, председател на управителния съвет на Daimler Trucks, каза: „Тази комбинация ни позволява да предлагаме на нашите клиенти най-добрите опции за превозни средства в зависимост от приложението. Батерията ще се използва по-скоро за по-ниско тегло на товара и за по-къси разстояния. Мощността на горивните клетки ще бъде предпочитаната опция за по-големи натоварвания и по-големи разстояния. “

Той също така обяви амбицията на компанията да предложи само нови превозни средства, които са неутрални по отношение на CO2 в Европа, Северна Америка и Япония до 2039 г.

Please follow and like us: