MAN в транспорта през 2015

MAN TGX EfficientLine 2 активно пести гориво.
Повече от 4600 превозни средства и пакети са продадени.

MAN TGX EfficientLine 2 съчетава мерки и технологии за спестяване на гориво в автономен модел без компромиси. MAN е продал повече от 4600 EfficientLine 2 модела и пакети в цяла Европа. До момента няма производител на автомобили, който да осъществява известните физически взаимоотношения последователно в превозното средство, както прави MAN в TGX EfficientLine 2.

MAN TGX EfficientLine 2 спестява 6,57%
Камионът се е доказал като атрактивен начин за овладяване на огромните предизвикателства на повишения конкурентен натиск, нарастващите цени на дизеловото гориво и по-строгите екологични норми: На разстояние от 5217 километра – дълъг изпитателен пробег, сертифициран от TÜV SÜD по топографски взискателни условия TGX EfficientLine 2 доказа, че спестява допълнително 6,57% от горивото спрямо вече отличното първото поколение на TGX EfficientLine. През осемдневния пробег, изпитваните превозни средства, са с товар от 38,2 тона и 46% от пътя (2399км ) при движение по наклон и разлика в надморската височина от 31,075 метра.

Техническите характеристики
Всички нови електронни системи за нпестене на гориво са включени в оборудването като стандартни в TGX EfficientLine 2. Предвиждащия EfficientCruise круиз контрол пести до шест процента в гориво, благодарение на оптималното използване на енерцията при спускане и изкачване. Силовата линия на TGX е подходяща особено при ниски обороти и икономично шофиране с двигатели D26 TopTorque. Двигателите са с увеличен въртящ момент от 200 Nm, който е много добре съчетан с високият задвижващ коефициент. Този допълнителен въртящ момент е особено полезен при наклон и улеснява управлението, тъйкато по-малко трябва да се превключва на по-ниска предавка, което води до по-нисък разход на гориво. Новата функция Speed Shifting превключва по-бързо между предавките 10, 11 и 12 и така намалява прекъсванията на сцеплението при пътуване по наклон.

Последователното намаляване на въздушното и съпротивлението при търкаляне и спомагателното захранване на двигателя е в ДНК-то на TGX EfficientLine 2: по тази причина сенниците и клаксоните със сгъстен въздух са премахнати; аеродинамичните странични прагове на шасито спомагат за допълнителна икономия на гориво. Настройването на ограничителя на скоростта до 85 км / ч (53 mph), вместо на 89 km / h (55 mph) намалява съпротивлението при търкаляне с десет процента. Също се използват гуми с ниско съпротивление при търкаляне. В моделите EfficientLine, компресора за доставка на сгъстен въздух се контролира (Air Pressure Management): Компресорът се активира само когато се използва сгъстен въздух. Това намалява времето за работа с около 90% в сравнение с постоянно включения въздушен компресор за шофиране на дълги разстояния.

MAN е оборудван стандартно и с TeleMatics модул при TGX EfficientLine 2. Камионът предава своите данни за потреблението на гориво към мениджъра по управлението на автопарка с помощта на телематиката. Тогава мениджъра на автопарка е в състояние да следи водача и разхода на гориво на автомобила, а дори и налягането на гумите и състоянието на спирачките на целия автопарк, през своя портал за данни. Това може да се гарантира, че не се използва излишно гориво. Като част от услугата MAN ServiceCare, клиентите могат да поискат определяне на график за поддръжка на MAN.

Клиентите на MAN могат да поръчат EfficientLine пакета за други модели, напр 2- и 3-осови TGS автомобили или за TGS, и получават основната технология за спестяване на гориво при атрактивиране на пакетна цена. EfficientLine пакети също са достъпни и за модела D38.

Следните функции са обединени в пакета EfficientLine 2: EfficientCruise, скоростна кутия MAN TipMatic 2, Speed Shifting, Idle Speed Driving, Air Pressure Management, ограничител от 85 км / час, дневни светлини, алуминиеви резервоари за гориво и въздух под налягане, без резервна гума, външни щори и клаксони за сгъстен въздух, тъй като те вече не са необходими.

Далновидността на EfficientCruise GPS круиз контрола
Огромни икономии на гориво могат да бъдат направени чрез предвиждането и използването на инерцията и задвижващите фази – предизвикателство, което се поема от напълно обучени и опитни професионалисти . За да не се налага водача да прави това по дълги и непознати маршрути, както и за подпомагане на по-неопитните шофьори при ефективно шофиране , MAN предлага сателитна система за контрол на скоростта.

Асистентът изчислява изкачването и спускането много по-рано с помощта на съхраняваните на 3D карта и GPS позицията на превозното средство. Системата автоматично очаква и контролира скоростта при движение по наклони и склонове, по такъв начин, че инерцията на превозното средство се използва, за да се пести гориво. Напълно натоварен 40 тонен камион спестява до шест процента от горивото с тази система, без да се губи време по пътя.

Асистентът контролира скоростта по точно същия начин, както прави много добре обучен шофьор, но го прави автоматично: Тя изгражда инерция по целенасочен начин, преди да се достигнат наклоните и запазва тази инерция в следващия наклон. Автомобилът пести гориво по наклони като скоростта му намалява леко и е в състояние да достигне горната част на наклона при минимално ограничение на скоростта, която е била определена. По наклони, EfficientCruise предпазва скоростната кутия MAN TipMatic 2 от превключване на по-ниска предавка, ако е ясно, че автомобилът може да се изкачи на върха на момента предавка. Това спестява допълнително гориво.

EfficientCruise дори може да реагира по-добре в аванс от обучен шофьор, като Асистентът може да изчисли маршрута и впръскването на гориво няколко километра по-рано през деня и през нощта.

С желаната скорост и една от четирите възможни отклонения на скоростта и двете избрани от водача, EfficientCruise изчислява подходящата скорост за изкачване и спускане, за да се използва ефективно горивото. Водачът може да регулирате нивото по отношение на отклоненията от зададената скорост по всяко време, за да отговаря на начина на шофиране. Четирите полеви изпитани нива опростяват процеса по избор на подходящата настройка за водача. Това е съответствие с подхода на MAN да предоставя на водача полезни настройки по подразбиране, като му позволява да постигне оптимални нива на потребление, като същевременно избягва грешките при шофиране.

EfficientRoll: намаляване на консумацията на гориво с инерция на празен ход
MAN TGS и TGX със скоростна кутия TipMatic 2 също са снабдени с функцията за скоростната кутия EfficientRoll. Това спестява гориво чрез използването на леки наклони при спускане с движение по инерция и е предназначена специално за леки наклонини по пътищата или магистралите.

Скоростната кутия автоматично ще превключва на неутрално положение и позволява на автомобила да се движи без спирачния ефект на двигателя за намаляване скоростта на превозното средство. Това позволява на автомобила да пренася инерцията от участъците със спускане в следващия плегат участък или лек наклон. Ако машината ускорява отвъд предписаната или разрешената скорост, докато се движи по инерция, скоростната кутия MAN TipMatic 2 отново автоматично зацепва предавката.

Please follow and like us: