Новият 13-литров двигател на Scania с 8% по-добра икономия на гориво

Scania пусна това, което твърди, че е „най-устойчивият задвижван агрегат в света с двигател с вътрешно горене“ и обещава подобрение на икономията на гориво с поне 8%. В знак на уважение към неговото наследство, линията, която се състои от нов 6-цилиндров 13-литров двигател, скоростна кутия и заден мост, ще бъде известна като Scania Super Powertrain.

Scania Super Powertrain.

Двигателят DC13, който допринася с 5% от подобрението на икономията на гориво, разполага с двоен горен разпределителен вал и двойна система за дозиране на AdBlue SCR, видяна за първи път на последния V8.

12,74-литровият двигател ще се предлага с мощност от 420 к.с. (2300 Nm), 460 к.с. (2500 Nm), 500 к.с. (2650 Nm) и 560 к.с. (2800 Nm). Всички версии могат да работят на HVO, а двете от среден клас могат да бъдат адаптирани да работят със 100% възобновяем биодизел.

Двигателят е съчетан с чифт скоростни кутии Opticruise, наскоро лансираният G33CM и новият G25CM. Те допринасят с 1% за цялостното подобрение на горивната ефективност. Още 1% идва новата задна ос R756 с единична редукция с ниско триене, която е разработена от дъщерната компания MAN.

Това е първата обща задвижваща линия за Traton и въпреки че първоначално е пусната в Scania, тя ще бъде достъпна за Navistar през 2023 г. и MAN през 2024 г. „Това ще бъде 13-литровият двигател на групата и ще донесе мащаб и фантастично представяне на марките, които го използват“, обясни Кристиан Левин, главен изпълнителен директор и президент на Scania и Traton.

Scania също така пуска ново оформление на шасито, което нарича модулно архитектурно шаси (MACH). С нов набор от шаблони на отворите на рамката казват, че предлага повишена гъвкавост, което увеличава броя на наличните оформления на шасито. Има и напълно нова гама резервоари за дизелово гориво, вариращи от 165 до 700 литра.

Scania Super е наличен за поръчка сега, като първите доставки се очакват през октомври 2022 г.

Scania пусна на пазара Scania Mirror View Camera (SMVC), опционална система за камера и екран, за да заменят конвенционалните огледала. За разлика от системите на конкурентите, камерите са монтирани значително по-ниско. Питър Хелбърг, продуктов мениджър в Scania Accessories, каза: „Чрез поставянето на камерата на вратата, точно под страничния прозорец, връзката между това, което камерата вижда и това, което водачът ще види на дисплея, става естествена и инстинктивна в сравнение с камерата, разположена на друго място в кабината.” Камерите са сгъваеми, а лещите се подгряват.

Please follow and like us: