Scania тества електрически задвижван камион в реални условия

През февруари 2016 г., Scania ще започне тестването на лектрически камиони по електрически трасета, който ще се превърне в реалност, тъйкато Шведската Транспортна Администрация е одобрила и подкрепя проекта Gävle Electric Road. Проектът ще демонстрира и оцени ел.проводима технология, която включва електрическо предаване по горни въздушни линии на превозни средства, оборудвани с пантографен колектор.

Инвестицията в проекта Gävle Electric Road е в съответствие с целта на правителството до 2030 г. за енергийно-ефективни превозни средства и ще помогне за укрепване на конкурентоспособността на Швеция. Проектът е с публично финансиране за около 77 милиона шведски крони в съчетание със съфинансиране за около 48 милиона шведски крони от бизнес общността и регион Gävleborg.

Товарните автомобили Скания ще извършват транспортни услуги на стоки по изпитателен двукилометров маршрут, който се строи между пристанището на Gävle и Storvik по 16-та европейска магистрала. Камионите са оборудвани с електрическа хибридна задвижваща система, разработена от Scania.

Енергията за камионите се прехвърля по въздушни линии чрез пантограф колектор монтиран на рамката зад кабината. Тази технология е разработена от Siemens, която от 2013 е в изпитания на електрифицирани камиони Scania, в изследователския й център извън Берлин.

Възможността за работа, по този начин на тежкотоварни камиони с помощта на електричество, означава гъвкавост на камиона да извършва транспортни задачи, използвайки електроенергия и като хибриден камион, докато до 80-90 процента от емисиите на изкопаемита горива да изчезнат. Оперативните разходи ще бъдат ниски, тъйкато по-малко енергия е необходимата, поради ефективността на електрическия двигател, а и електричеството е по-евтинит източник на енергия, отколкото дизела.

Съоръжението за демонстрация за проводяща технология е част от проекта Електрически Пътища, който е един от най-големите иновативни проекти действащ в момента в Европа. В сътрудничество с Шведската Транспортна Администрация, Шведската енергийна агенция и VINNOVA, промишлеността и академичните среди ще демонстрират и оценят електрическите пътища като възможен метод за намаляване на използването на енергия от изкопаеми горива в транспортната система.

Участници в проекта Gävle Electric Roads включват Gävleborg Region, Siemens и Scania, както и Boliden, SSAB, Sandvik, Stora Enso, Ernst Express, Midroc Elektro, Sandviken Energi, пристанището на Gävle, Gävle Energi и Стокхолмското училище по икономика. Шведската Транспортна Администрация, Шведския Национален съвет за Електрическа безопасност и Шведската агенция за транспорт също са в тясно си сътрудничи с проекта.

Scania също участва в друга изследователска инициатива като част от проект за електрическия Пътища, където индукционна технология ще бъде тествана в градските автобусни линии. Градски автобуси Scania с електрическа хибридна задвижваща система, ще започнат през юни 2016 г в ежедневно да се използват в Södertälje . Ще има зарядна станция на една от автобусните спирки, където автобусът ще бъде в състояние да се зареди с достатъчно енергия, за да завършване на цялото пътуване, само за шест-седем минути .

Please follow and like us: