Scania обявява изграждането на фабрика и лаборатория за батерии

Scania ще изгради завод и лаборатория за сглобяване на батерии в своя обект за изследвания и разработки в Södertälje, Швеция.

Заводът ще бъде съоръжение от 18 000 кв.м., което ще струва над 1 млрд. Шведски крони. Строителството трябва да започне в началото на 2021г. и се очаква да заработи напълно до 2023 г.

Фабриката ще бъде построена в съседство със съществуващия завод за монтаж на шасита и ще изгражда акумулаторни модули и пакети от клетки, доставени от фабриката за батерии на Northvolt в Skellefteå. В него ще работят 200 служители, „повечето наети от компанията“ и ще включва „високо автоматизирани“ операции.

Лабораторията е инвестиция в размер на 15,5 милиона евро и обхващаща площ от 1 000 кв.м, чието строителство започна наскоро. Тя трябва да бъде завършена до пролетта на 2021 г. и да бъде напълно въведен в експлоатация за следващата есен.

Тя ще има три 250 кв.м тестови зали за акумулаторни клетки, модули и пакети, заедно със съоръженията за подготовка на тестови проби, и ще се фокусира основно върху производителността и продължителността на живота в условия на работа между -40 ° C и +70 ° C в опит да се разберат най-добрите експлоатационни условия за батерии за камиони.

Коментирайки фабриката, ръководителят на производството и логистиката на производителя Рутгер де Врис каза: „Това е осезаемо проявление на нашата решимост да поемем водеща роля в електрификацията на тежкотоварните превозни средства, което е необходимо, за да изпълним ангажимента си към научно обоснованите климатични цели .

„Експлоатацията на инсталацията за сглобяване на акумулаторни батерии на място е предпоставка за мащабно производство на електрически превозни средства и също така определя ясно Scania като част от веригата за създаване на стойност на батериите.“

Позовавайки се на лабораторията, ръководителят на научноизследователската и развойна дейност Клаес Ериксън каза: „С ускоряващите се темпове на развитие лабораторията ще укрепи капацитета ни за подходящи батерии за всяко приложение.

„Предстои ни амбициозна пътна карта при ежегодното пускане на нови и актуализирани електрически продукти със свързани услуги за батериите. Това подчертава необходимостта от умения и знания от световна класа за използване на батерията и оптимизиране на жизнения цикъл. “

Please follow and like us: