Трябва ли да сменим дехидратора преди зимата?

За около половин година основната функция на системата за охлаждане на камиона е да поддържа температурите на двигателя в работния интервал. С идването на ниските температури свойствата на системата против замръзване стават също толкова важни.

Правилното поддържаната на охладителната система на камиона – използвайки подходящия тип охладителна течност и спазвайки препоръчания от производителя на двигателя за интервала на смяната й – също оказва положително въздействие върху охладителната система на камиона.

Ниските температури също намаляват скоростта на потока на маслото и могат да натоварят двигателя. Следователно, стандартната практика за работа при ниски температури е използването на масло с по-нисък вискозитет.

Може би по-малко очевидно, но не по-малко важно е влиянието на зимата върху друга течност – вода, която попада във въздушната система на камиона.

Състоянието на тази система може да повлияе на спирачките и спирачните системи, като скоростни кутии, усъвършенствани системи за подпомагане на водача и други системи за безопасност и контрол на емисиите.

Поддържането на въздуха на пневматичната система чист и сух е от решаващо значение.

Това е онази „изсушаваща“ част, която става още по-важна при по-ниски температури. Когато компресорът зарежда, влагата във външния въздух се всмуква.

Работата на дехидратора е да предотврати проникването на влага и други замърсители в системата.

Ако дехидраторът не успее да направи това, влагата може да се кондензира във въздушните резервоари и да намери път още по-навътре в системата. Това създава проблеми при всякаква температура, но когато е студено, кондензът може да замръзне, увеличавайки вероятността от неизправности в спирачките и клапаните на камиона.

Ежегодната подмяна на дехидратора в началото на есента, тъй като температурите започват да падат, е добра превантивна поддръжка на камиона. Това е особено вярно при по-студен климат или при камиони, които използват по-големи количества въздух.

Това е и добра възможност за проверка на продухващия клапан и погряването, както и визуална проверка за излишна корозия.

Please follow and like us: