Volvo Trucks: смартфон на колела – утрешния интелигентен транспорт

Днес има около 175 000 онлайн-свързани Volvo камиони по пътищата на Европа. Много от тях могат да изпращат информация за това кога се нуждаят от поддръжка и някои от необходимите сервизни услуги, дори могат да се администрират от разстояние. Това обаче е само началото.
“В следващите няколко години, например, камионът ще бъде в състояние да контролира собствената си изправност в реално време, предоставяйки по-лесно и по-бързо обслужване, което води до по-висока производителност за всички засегнати – шофьори, сервизи и транспортни дружества”, казва Хайдер Вокил, Директор Quality & Uptime на Volvo Trucks.

В бъдеще камиона също така ще направи сервизното администриране от резервацията на сервизната услуга до, когато е необходимо, резервиране на подходящия механик за съответната работа и предварителното поръчване на необходимите части за доставка до сервиз. Ремонтите ще имат възможност да се извършват на подходящото за камиона място и  в подходящия момент съобразен с работния му график.

“Сервизирането ще бъде синхронизирано с операционния график на камиона и ще бъде извършено в най-близкия в момента сервиз, когато превозното средство във всички случаи ще е извън експлоатация, например през нощта или когато водачът трябва да вземе регламентирана почивка. Чрез онлайн свързаността на камиона също ще бъде възможно да се извършват дистанционно прости ремонти ” обяснява Хайдер Вокил.

Транспортът в бъдеще също ще позволява по-голяма гъвкавост. Когато потенциала на свързаността за товарните автомобили продължи да се развива, превозните средства ще могат да се определят така, че да са в съответствие с всяка отделна задача, което от своя страна ще спомага за по-ефективната работа.

“Следващото поколение на товарни автомобили ще бъдат все по-персонализирани и например ще могат да бъдат пригодени да отговарят на нуждите на оператора и стила на шофиране. Те също така ще бъдат в състояние да актуализират своята собствена конфигурация, за да отговарят на специфичните транспортни задачи “, обяснява Хайдер Вокил.

Една важна предпоставка за използване на предимствата на свързаността е събирането на големи количества данни.

Според Пер Адамсън, Директор Стратегическо и Бизнес развитие на Volvo Group Telematics, днешните камиони ще следват тенденцията показано от смартфоните през последните години. В автомобилната индустрия ще говорим за “Еволюция на Смартфонът на колела”.

“В близко бъдеще камионите ще бъдат в състояние да комуникират с другите участници в движението, както и с мобилни дистанционно свързани устройства, за да помогнат за намаляване на риска от злополуки и намаляване на непланираните престои”, разкрива Пер Адамсън.

“Благодарение на онлайн свързаността, в бъдеще камионите също ще могат самостоятелно да следят състоянието на трафика и да избират най-ефективния маршрут, ако има задръствания или ремонти на пътя пред тях”, продължава Пер.

Въпреки това, дори ако голяма част от технологията за реализиране на утрешния транспорт вече съществува днес, може да отнеме известно време, преди сценария на следващо поколение да стане реалност.

“Най-голямото предизвикателство се състои в пресяването на огромното количество данни, което събираме от превозните средства. Инфраструктурата за свързаност в целия свят също трябва да бъде доразвит, преди да може да се трансформира от следващото поколение в ежедневна реалност “, казва Хайдер Вокил.

Четири бъдещи тенденции в производството на транспортни средства

1. Интелигентни услуги
В допълнение към прогнозирането на неизправности, производителите на камиони ще могат в следващите няколко години да разберат по-добре защо се случват грешки още преди да са възникнали. Автомобилът също така ще бъде в състояние да поправи дребни проблеми, сам по себе си, да подаде сигнал и да резервирате необходимата услуга, преди да възникне проблемът.

2. По-малко администрация
В бъдеще, услугата ще включва много по-малко администрация за фирмата превозвач на товари и сервизите, тъй като камионът ще бъде в състояние да се справят с повечето от това сам, като за резервация на услуги и сваляне и актуализиране на собствения софтуер.

3. Свързаните устройства
В бъдеще всички продукти около нас, като часовници, якета и моторни каски, ще могат да комуникират пряко помежду си като връзката ще добавя стойности. Ръчния часовник в бъдеще, например, не само ще показва часа, но той също ще бъде в състояние да следи пулса на водача и да подаде сигнал и дори да активира автопилота, ако нещо се случи с шофьора.

4. Персонализация
Колкото повече информация производителя на камиони има, за това кой е зад волана и кой е собственик на камиона, толкова по-лесно става да се приспособи индивидуално камиона, за да съответства на специфичния стил на шофиране и транспортните задачи.

Please follow and like us: