Водещи в областта на безопасността: С камиони, бусове и автобуси от Mercedes-Benz и Setra

Безопасността е една от основните ценности на марките на Daimler. В продължение на десетилетия компанията е пионер в системите за безопасност и подпомагане. Дали автомобили и микробуси от Mercedes-Benz или автобуси от Daimler Buses – всички категории превозни средства могат да бъдат оборудвани с всички налични в момента системи за безопасност и подпомагане. Повечето от тези системи са вътрешни разработки и стартират своята световна премиера в превозните средства на Mercedes-Benz. Те вече са били инсталирани в продуктите на корпоративните брандове Daimler преди законодателите да са ги изискали или дори още преди да са осъзнали нуждата от тях. Това е така, защото работата по развитие на безопасността на компанията на практика винаги е свързана с това, което всъщност се случва при злополуките. Това не е по силата на нито една теоритическа дейност по проучване на инцидентите при търговските превозни средства. Daimler разви тазидейност с нови и ненадминатите асистиращи системи като система за мониторинг на “слепите” места за Mercedes-Benz Trucks. Амбициозната цел е да се постигне концепция за безаварийно шофиране. Развитието на статистиката на инциденти показва, че ние постепенно се приближава до нея.

Превенцията на произшествията е основният принцип
Комплексният подход за безопасни условия е основния на Daimler. Не само отделни цели за смекчаване последствията от произшествията. Вместо това Daimler на първо място се е концентрирал върху това да не позволи да се стигне до произшествие. Защото най-голямата безопасност от всички е предотвратяване на злополуките, особено когато става въпрос за търговски превозни средства. В края на краищата, те имат с пъти по-голяма маса от лек автомобил или пешеходец. Съответно разработчиците на Daimler чувстват, че имат отговорността да защитават другите участници в движението.

Предотвратяването на произшествията вече започва от водача, нивото му на годност и благополучие, работното му място и експлоатационната безопасност на превозното средство. Следователно камионите, бусовете и автобусите на Daimler са съзнателно проектирани като “Превозни средства за водачите”: във всеки аспект на работа и комфорт, задвижващи системи и характеристики за управление, те са проектирани с мисъл за водача и да правят от ден на ден работата му по-лесно. Това е една от основните причини, поради които камионите, автобусите и товарните автомобили от марките Daimler са толкова популярни сред потребителите си, и винаги са сред топ марките в независими проучвания сред клиентите.

В допълнение Daimler подпомага шофьорите във всяка категория превозно средство с високо специализирани курсове за обучение за безопасност. Това обучение се провежда от професионални инструктори и позволяват на шофьорите да реагират бързо и спокойно в опасни ситуации. Защото крайната отговорност винаги се носи от водача: дори когато тяхното превозно средство е автоматизирано, асистиращите системи остават каквито подсказва името им, а именно помощници, които подпомагат водача.

Специфичното прилага на технологията за безопасност се отплаща
Особено при търговските превозни средства, безопасността е със специфично изискване: тя трябва да се изплати финансово. Системите, които се изплащат, са добре дошли за клиентите. Точното прилагане на технология за безопасност се отплаща: камион, автобус или микробус, който пристига на местоназначението си без произшествие, избягва престоя в сервиза, разходите за ремонт и евентуално по-високите застрахователни премии. В същото време, застрахователите възнаграждават инсталирането на системи за безопасност с отстъпка от премиите.

Направи безопасността измерима в камионите, бусовете и автобусите
Технологията за безопасност, все пак трябва да се разглежда индивидуално за многото хетерогенни операционни профили на търговските превозни средства: камионите, автобусите и микробусите, не могат да бъдат третирани еднакво, тъй като те изискват различни системи за безопасност и подпопагане. Това важи също и в рамките на отделните категории на превозните средства. Междуселищните камиони работят в различна среда от камионите за дистрибуция. Ето защо градските автобуси и туристическите автобуси също имат малко общо. От друга страна, микробусите могат да отговорят на разнообразните нужди на търговци, куриери, кемпери и автобусни оператори за едно и също превозно средство.

Инженерите на Mercedes-Benz Trucks, Mercedes-Benz Vans и Daimler Buses следователно развиват много специфична технология за безопасност за всяка отделна категория превозно средство и съответната му цел. Ето няколко от многото примери: в много напредналата Active Brake Assist 3 е перфектна за аварийно спиране при товарните автомобили за дълги разстояния и туристическите автобуси. Новата система за мониторинг на “слепите” мяеста е перфектно конфигурирана да подпомага шофьорите на камиони при смяна на лентата за движение по магистрала и при завиване в града. Новата ATC система доказа своята стойност като уникална функция за безопасност специално при свързаните автобуси.

Предимството на корпоративната мрежа
Техническото развитие свързано с безопасността, постигнато от превозните средства на Daimler, не е  случайно. Голямото предимство от свързването на отделните бизнес единици е това: камиони, джипове, автобуси и леки автомобили са тясно свързани помежду си и с корпоративни проучвания в една централа. Това означава, че всяка единица има полза от работата по разработването и опита на другите.

Един пример: през пролетта на 1995 електронната система за стабилност ESP е първата подобна система в света, за да влезе в серийно производство в Mercedes-Benz S-Class. Само няколко години по-късно тя бе последвана от значително по-сложни варианти за камиони, микробуси и автобуси, благодарение на широката гама от варианти с различни междуосия, конфигурации, органи и параметрите на натоварване. ESP вече се използва успешно в продължение на 20 години и в наши дни вече е стандартна функция.

Анализи на инцидентите контролират произшествията до последния детайл
Системите за безопасност и асистенция не са самоцел. Инженери по развитие получават оподпомагаща дейността им информация от анализаторите на произшествия при търговските превозни средства. Тези експерти са разследващите на реални инциденти, свързани с товарните автомобили на Mercedes-Benz в продължение на 45 години. Те присъстват на сцената на почти всяка сериозна катастрофа, включваща транспортно средство на Mercedes-Benz, както и провеждането на тяхно собствено, независимо разследване.

За последните единадесет години произшествията с участието на всички марки превозни средства, също са записани и оценени в търговската база данни за аварии на превозните средство. Това изследване е основен компонент за развитие на активни и пасивни системи за безопасност на превозните средства – несравнима комбинация от ноу-хау и практическа приложимост.

Развитието на безопасност в Daimler: действа, а не реагиране
Изследването на инцидент прави едно нещо ясно: за разлика от други производители, Daimler развива безопасността не толкова от бъдещи законодателни изисквания, а от действителни инциденти. Предимствата са очевидни: развитието на системите за безопасност и асистенция е бързо и отразява реалността, вместо да чака появата на законови регламенти. Принципът тук е да се действа, а не само да се реагира.

Резултатът е решаващо предимство. Daimler е изобретателят на множество системи за безопасност и асистенция в продължение на много десетилетия. Много от тях са революционни промени в технологиите за безопасност. Само няколко забележителни примера от многото са антиблокиращата система ABS за тежкотоварните превозни средства, електронна система за стабилност ESP или Active Brake Assist. Daimler произвежда най-сигурните камиони, бусове и автобуси. Освен купувачите и водачите на камиони, бусове и автобуси, от това предимство имат полза и всички други участници в пътното движение.

Един от многото скорошни примера е изискването на ЕС за монтаж на система за аварийно спиране и система за водене на платното при новорегистрираните камиони и автобуси от ноември 2015 г. И двете вече са на разположение в Daimler – от девет години Assist Active Brake и от 15 години Lane Keeping Assist, съответно първо в камионите, а малко по-късно и в туристическите автобуси. Друг пример: от есента на миналата година, програмата за електронна стабилизация ESP е задължителна за новорегистрираните микробуси, но ESP вече е стандартно оборудване в Mercedes-Benz Sprinter още през 2002 г. Благодарение на тази предимства в техническото развитие и богатия опит, тези системи са способни на повече, отколкото се изисква от законодателството.

Застрахователите потвърждават този практически подход
Независими изследвания също потвърждават практическия подход, възприет от Daimler, като например от Асоциацията на германските застрахователи (GDV). Като основни причини за инциденти при камионите те определят удара отзад при завой, инцидент, причинен от напускане на пътната лента шофиране или сблъсък с пешеходци. Сегашните системи за асистенция на Daimler при товарните автомобили са насочени към всички тези видове злополука.

Според GDV, програмата за аварийно спиране е в състояние да предотврати повече от половината от всички сблъсъци с участието на товарни автомобили. Застрахователите също установили, че при завой системите за подпомагане може да попречат на повече от 40% от инцидентите между камиони, пешеходци или велосипедисти. GDV също изчислява потенциалната безопасността от почти 40% за програмата за водене на пътя. Посочените по-горе системи също се кредитират от GDV , което оказва значително положително влияние върху злополуките при автобусите.

Което поражда специално желание от страна на производителите на камиони: тези, които искат нови системи за асистенция не трябва само да ги искат, но и да подпомагат тяхното използване. Застрахователите могат да насърчат разпространението на допълнителни системи за асистенция и следователно да осигурят по-голяма безопасност по пътищата, чрез предоставяне на подходящи отстъпки от своите премии.

Графиката на произшествията е намаляваща в продължение на години
Статистиката на произшествията говори сама: Броят на произшествията в 28-те членки на ЕС е намалял значително през последните две години и половина. Въпреки че Европейската комисия съобщава за 1 440 000 произшествия през 1991 г. в района, обхванат от сегашните ЕС 28, като броят им е паднаа с около една трета до прибл. 1 000 000 инциденти за миналата година.

Това развитие е още по-положителен, ако се вгледаме в броя на жертвите при пътни произшествия. Той е паднал драстично: докато 76 230 души загубиха живота си при пътни инциденти в района на днешния ЕС през 1991 г., тази цифра падна с две трети до 25 700 смъртни случаи през 2014.

Цифрите показват колко положителни са системите за безопасност и асистенция в сектора на пътния транспорт: Общия пробег на автомобилния транспорт в ЕС се е увеличил с 15% от 2000 г. насам, но броят на произшествията на камиони с фатален изход е намалял с 56 процента спрямо същия период.

Германия предлага подобен пример: през последните 20 години общият пробег на автомобилния транспорт се е увеличил с 80 на сто, но през същия период е отчетен 57% спад при  камионите произшествия с фатални наранявания. Много положително е, че цифрите намаляват бързо от 2000 г., когато камионите започнаха да се оборудват със системи за асистенция, зпри които Mercedes-Benz бе над всички.

Амбициозни програми на ЕС за подобряване на безопасността
Целта е да се намалят драстично инцидентите и преди всичко смъртните случаи. В тази посока ЕС има редица амбициозни програми за намаляване наполовина на броя на жертвите при пътни произшествия във всеки десетгодишен увпериод. В момента ЕС е ппочти на път да изпълни това начинание в настоящото десетилетие, въпреки че броят на смъртните случаи са намалели с едва около един процент през миналата година. Със задължителното въвеждане на системите за аварийно спиране и водене на пътя, за новорегистрираните товарни автомобили и туристически автобуси от ноември 2015 г., се дава нов положителен тласък в сектора на товарните превозни средства.

Работата по развитието продължава: Като следваща стъпка се очаква ЕС да насочи вниманието си към безопасността на пешеходците и велосипедистите (мотористите). В момента една от всеки пет жертвите при пътни произшествия в Европа включва пешеходец и подобен брой при превозните средства на две колела. Новата система за мониторинг на “сляпо” място на Mercedes-Benz Trucks обхваща именно тази област и се очаква да бъде стартирана скоро.

ЕС също така изготви общ план за пътната безопасност през следващите пет години, както и оценка на възможните мерки за намаляване на тежките наранявания в пътното движение.

Целта: сливането на системи за асистенция
Работата по развитието продължава: Mercedes-Benz Trucks, Mercedes-Benz Vans и Daimler Buses продължават да ускоряват развитието на своите системи за безопасност и асистенция. Развитието на новата система за мониторинг на “сляпо” петно ​​за товарните автомобили, допълнителните функции на Active Brake Assist, адаптирането на допълнителни системи за асистенция, включително тяхната специфична конфигурация за микробуси – по тях инженерите на Daimler работят осърдно за подобрението им.

Една важна стъпка по пътя е сливането на различните бордови системи и комуникацията между превозните средства. Mercedes-Benz Future Truck 2025 вече демонстрира това точно преди една година: той проправя пътя за автономно управление – което би предотвратило инциденти на висшо ниво.

Please follow and like us: