Как скандинавците се справя със зимните пътища?

img_pr_2014_10_30_safety_first_winter_tires_01_uvРодните превозвачи са изправени пред предизвикателство, когато става въпрос за работа в тежки зимни условия. И така, как тези в Скандинавия остават на пътя?  Отбор обучение водачи на Scania в Норвегия показаха как се справят с постоянно ниските температури.

Вероника Андерсон е тестов пилот от отдела за демонстрации на Скания в Сьодертале, Швеция, казва че безопасното шофиране през зимата е най-вече плод на добро наблюдение и планиране. “Тука има по-добро сцепление с пътя, отколкото изглежда, но трябва да го използваме интелигентно”, казва тя.

След внимателен спускане по горски път до главния път, тръгва със 60-тонно, 24-метрово напълно натоварено с дървесина ремарке. Пътуването по 6 км път с 8% наклон с 60 км/ч, е достатъчно трудно, но разминаването с идващите по насрещното платно дървосекачи, изисква концентрация.

Първата грешка е да се вйключи ретардера. Вероника посочи, че от седемте осите само две са засегнати от ретардерта или други спомагателни спирачки, така че останалите пет, включително тези на ремъркето, не получават спирачна сила изобщо. Това може да доведе до ситуация, в която ремаркето да бута силно отзад, което може да причини плъзгане на задвижваните оси, защото твърде много се иска от тях. Проста, но внимателна употреба на спирачки е по-ефективна.

Шофьорите разполагат с ретардери, интардери и моторни спирачки, но това е възел, който трябва да се калибрира при движение по сняг и кал. При шофиране по отъпкан сняг и лед не се нуждаете от вериги за сняг, освен в най-суровите условия, въпреки че в региона Трисил Норвегия е законно изисквано да ги използвате и знаете как да ги използвате.

Зимните гуми осигуряват по-добра производителност от + 7 °, и с много малък грайфер, но ползите от тях са изненадващ. Напълно зареденото с дървесина влекач разчита само на две от своите седем оси и само набора зимни гуми Continental HDR2 385/55 R22.5s за кал и сняг и много от теглото му помага да продължи да се движи.

Полезни тягови устройства на R520 6 × 4, включващи двойно задвижване на богето, което не дава предимство на повдигатите оси, за да се подпомогне сцепление, саследващото най-добро нещо. От кабината има възможност да се регулира налягането на въздуха във възглавницата на окачването и така да се преразпредели тежестта на всяка от осите. С боге за по-малко от 20 тона, натиска се коригира, за да се увеличи натоварването на водещата ос до 14,6 тона, като се управлява от дисплея на таблото. Това временно дава ценна на колелата, които се движат.

Демо камиона е оборудвани с автоматични пясъчни разпределителни кутии на норвежкия производител Autoline. Монтирани в предната част на задвижващата ос, кутии от неръждаема стомана съдържа пясък или сол, с нагревателен елемент, за да го предпази от замръзване. A бутон в кабината разпръсква пясък непосредствено на пътя пред чифта гуми, които губят сцепление.

Фин-Ери Бустадмо от Autoline, казва че кутиите са от съществено значение при зимните условия в Скандинавия. Синхронизацията е всичко и ако тя липсва, тогава е прекалено късно – бутон трябва да се натисне и да спочуствате сцеплението.

“Те дори могат да помогнат, когато наближавате светофар на полегат склон, със заледена повърхност. Те не са предназначени само за пущинаците”, казва Фин-Ери Бустадмо. Пясъка под колелата ти дава още една възможност да си вземите поука след събитието.

Инвестициията за един ден обучение за шофиране при зимни условия ще бъде добре похарчени пари, както неразумното използване на ретардера от водача може да причини повреда или дори по-лошо. Най-малкото, зимни гуми са от съществено значение, за да продължите да се движите.

Please follow and like us: