Камионите Volvo: По-добро сцепление и по-нисък разход на гориво с новия Tandem Axle Lift

Volvo Trucks стартират Tandem Axle Lift. Новата функция е предназначена за тежкотоварни превози с товар в едната посока и празен курс на връщане, например когато се превозва дървесина или в строителството и при насипните товари.

“С Tandem Axle Lift вторият задвижван мост може да бъде изключенван и колелата му вдигнати от пътя, когато камионът се движи празен. Това предлага много предимства, от които главното е икономията на гориво. Шофиране с вдигната втора задвижва ос спестява до 4% гориво в сравнение с работата на всичките оси”, казва Йонас Одермалм, Мениджър на Строителния сегмент на Volvo Trucks.

Диференциала от първата задвижвана ос при втората е заменен от съединител, който позволява тя да бъде изключена и повдигната. По този начин водачът има достъп както до мощността и капацитета на двете задвижвани оси (6X4), така и до по-добрата маневреност при един задвижван мост (4X2). Нещо повече, шофирането с вдигната втора задвижваща ос, също така съкращава радиуса на завиване с един метър, което води до по-малко износване на гумите и системата на окачването.

“Tandem Axle Lift е идеална за транспорт, където условията на терена или брутните тегла на превозните средства изискват двойно задвижване, но когато превозното средство се връща в обратна посока е празно или леко натоварено. На хлъзгави или меки повърхности, водачът може да увеличи натискът върху първата ос чрез вдигане на втория задвижван мост, което води до по-добро сцепление и намалява риска от затъване “, обяснява Йонас Одермалм.

Tandem Axle Lift предлага на водача по-голямо удобство, когато камионът се движи празен, което в много случаи представлява 50% от времето за работа. Нивото на шума в кабината е по-ниско и вибрациите на волана намаляват, когато само гумите на едната задвижваща ос са в контакт с пътя.

Tandem Axle Lift се предлага за моделите Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FH и Volvo FH16.

Факти за Tandem Axle Lift:

  •     С Tandem Axle Lift вторият задвижващ мост може да бъде изключен и повдигнат по време на шофиране.
  •     Гумите могат да бъдат вдигнати на 140 mm от пътната настилка.
  •     Когато е активиран Тандем Axle Lift, камионът консумира с до 4% по-малко гориво. Износването на гумите е по-ниско и радиусът на завиване е с един метър по-малък.
Please follow and like us: