Най-дългата автобусна композиция на Mercedes-Benz

 

Mercedes-Benz CapaCity L е автобус с 5 врати и увеличен капацитет, който се получава от задната му част (ремаркето), с тих газов двигател, с перспективна интелигентна електрическа система на задвижване. На Конгресът UITP, Световния конгрес на транспортните оператори, Daimler ще се представи като доставчик на пълна гама средства за мобилност. Транспортните оператори от цял ​​свят ще бъдат в Милано между 8-10 юни, където Daimler ще предложи градски и икономически решения, съобразени с проблемите на транспорта.

Автобусите: най-ефективната форма за градска мобилност
Хартмут Шик, ръководител на Daimler Buses каза: “Дори днес, повече от половината от населението на света живее в градовете. Автобусите са най-ефективният начин да има мобилност за голям брой хора  и това да им позволи да бъдат част от социалното си обкръжение “.

Новият CapaCity L: най-дългият Mercedes-Benz от всички
Новият Mercedes-Benz CapaCity L е бъдеще решение за високата плътност на трафика в градовете. Най-дългият Mercedes-Benz от всички е с дължина от 21 м и може да превозва до 191 пътници. Следователно този XXL автобус е в състояние да замени около 50 леки автомобили по улиците, намалявайки задръстванията в градовете. Новият автобус с голям капацитет е огромен не само по размер, но и изключително рентабилен и екологосъобразно: когато е с пълния си капацитет, той консумира по-малко от 0,5 литра дизелово гориво на 100 километра на пътник. Което вероятное го прави най-икономичният дизелов автобус в света.

Новият  CapaCity L еидва в точния момент: броят на пътниците, използващи градския обществен транспорт, се увеличава в световен мащаб. UITP (Международен съюз на обществения транспорта) изчислява едно увеличение от около десет процента в ЕС от 2000 г. насам, тенденция, която продължава да расте. Като цяло, всеки градски жител в ЕС използва обществен транспорт по 132 пъти годишно.

CapaCity L е идеалема за бърз автобусен транспорт. BRT означава Bus Rapid Transit, т.е. бръза автобусна транзитна система. BRT системите използват собствени платна и са много по-бързи, по-евтини и по-гъвкаво използваеми от железопътните системи. Daimler има вътрешен отдел в подкрепа на въвеждането на такава система. Нейните експерти са в действие в световен мащаб, както и участващите в транспортни системи в Рио де Жанейро, Йоханесбург, Страсбург и Истанбул. В момента техният фокус е над Япония, където искат да разрешат транспортните проблеми, съпътстващи Олимпийските игри в Токио 2020.

Бъдещето е на електричество: Citaro E-CELL и F-CELL
Mercedes-Benz Citaro е сред най-продаваните в света градски автобуси: почти 45 000 модели Citaro са по пътищата в големите градове в Европа и извън нея. В момента Citaro се захранва от екологичен и много икономичен дизелов двигател покриващ строгия стандарт за емисии Евро 6. Към този модел ще се присъедини и друг: на UITP Конгреса ще видим световната премиера на нов двигател за градски автобус на природен газ. Той е значително по-тих от  тихия дизелов двигател. Освен това, емисиите му на CO2 са над 20 на сто по-ниски в сравнение с дизеловия еквивалент.

Daimler също иска в близко бъдеще (преди края на десетилетието) да въведе в експлоатация и серийно производство Citaro E-CELL с акумулаторно-електрическо задвижване и Citaro F-CELL със задвижване с горивни клетки. Прогнозата е през 2030 г., 70 на сто от всички новопридобити Citaros да бъдат без отделеня на вредни емисии и с електрическо задвижване.

Citaro E-CELL и F-CELL ще се основават на модулна е-платформа. Това позволява направата на специална електрическа мобилност за отделните градове и дори за всеки автобусен маршрут като капацитетът на батерията и технологията за зареждане са пригодени към индивидуалните изисквания.

В същото време Daimler се концентрира върху по-нататъшното развитие на дизеловия двигател чрез нови технологии за спестяване на гориво, като компактен хибрид настроен да постигне по-нататъшно намаляване на разхода на гориво и емисиите на CO2 с около десет процента.

Moovel най-добрият начин за предвижване от A до B и временна кола
Daimler прави дори повече от това. Хартмут Шик: “Като производител на автобуси, ние искаме да оформим мобилността на бъдещето. Затова Daimler предлага иновативни услуги за мобилност. Естествено това също е вярно и за Daimler Buses, с услуги за бързи автобусни линии или управление на депото”.
Това се доказва от Moovel: с платформата Moovel, Daimler се променя в доставчик на мобилност. Moovel е приложение, което сравнява всички налични средства за транспорт помежду им по отношение на времето за пътуване и разхода след въвеждане на дестинация: обществен транспорт, автомобил и мотоциклет, такси или споделен транспорт. Както по отношение на жителите и посетителите на един град или регион: Moovel знае най-добрия начин за предвижване от А до точка Б.

Moovel може да направи дори повече: чрез използване на гъвкава схема за мобилност car2go, клиентите могат да наемат добър автомобил по всяко време и в края на пътуването си да го паркират навсякъде в рамките на съответния определен район. Клиентите локализират превозните средства, като използват своят смартфон или компютър и плащат само за времето за наем, което се изчислява до минута.

Please follow and like us: