Новият товарен хибрид Mercedes-Benz Atego Hybrid е на път

Daimler AG продължава да правят значителни стъпки в развитието на дизел-електрически хибридни системи за своитеOLYMPUS DIGITAL CAMERA товарни автомобили Mercedes – Benz. Моделът, който ги изстреля напред на Изложението за Тежкотоварни Автомобили в Хановер е най-новото поколение Atego Hybrid. С тази комбинирана технология за задвижване, могат да бъдат постигнати икономии до 15% в потреблението на гориво и отделяните емисии на CO2, в сравнение с конвенционалните автомобили. Налице е също така намаляване на шумовото замърсяване, значителен фактор за градската среда, в която хибридни автомобили работят. Ефектът е незабавен – 50 превозни средства са били закупени от 40 немски собственици на автопаркове, които имат желанието да се възползват от тази най-модерна технологиа в ежедневната си работа. Интересното е, че тези превозни средства са получили еднократни финансови стимули  на стойност € 22 500 от Германското Федерално Министерство на Танспорта по “Плана за развитие на електрическата механизирана мобилност “.

Daimler представи своят първи произведен европейска хибрид в своето събитир “Shaping Future Transportation” в Щутгарт през ноември 2007 година. На следващата година пет бройки от Mercedes – Benz Atego Hybrid, ( в прототипна форма) отидоха на изпитание е DHL Express. Въпреки икономическата криза интерес към серийното производство на модела има от Франция , Швейцария и Австрия.

Различни технически аспекти са подобрени, за да се усъвършенства баланса между превозното средство и хибридни компоненти. Под ръководството на Карл Депен, ръководител на проекта, новият Atego / Atego Blue Tec Hybrid , второ поколение Atego Hybrid е придобил същия освежен външен вид и вътрешен дизайн, като на дизеловия модел.

През септември миналата година, членовете на журито ITOY караха единия от камионите, произведени за DHL, в околностите на Щутгарт. В презентацията си Карл Депен тогава подчерта значителните изменения на Atego хибридите. Като начало, по-мощните и по-леки високо волтажни литиево- йонни батерии, са вече монтирани и електрическия двигател е напълно интегрирана, без използването на адаптер. Mercedes – Benz Telligent автоматична трансмисия вече се предлага с Hybrid ( Eco ) функция -Roll . В допълнение Stop/Start функция на двигателя вече е напълно автоматична . Досега тя беше с ръчно задвижване.  12 тонната 4×2  твърда каросерия с двойна дизело/електрическа мощност,  отговаряща на стандарта Euro 5 за емисии на двигателя и дори повече – постига нива EEV.

Вече има модели с десяно и с ляво кормилно управление. Безопасността е подобрена с автоматично изключване в опасни ситуации. Както и преди се използва паралелно хибридна архитектура . С други думи , електромоторът се намира зад двигателя с вътрешно горене и съединителя, но преди трансмисията. Тази конструкция позволява на двигателя и електродвигателя да задвижват камиона поотделно или заедно. Освен конвенционалното оборудване, допълнителните компоненти включват акумулаторите захранващи електромотора, конвертор, системата за контрол и хибридна система за охлаждане.

“Тъй като самоподдържащата се система на Atego Blue Tec Hybrid не е обвързана с конкретна инфраструктура на кабели или зарядни станции, неговите възможности за приложение са точно толкова гъвкави като тези на чисто дизеловите превозни средства “, заяви Карл . И добави: ” В зависимост от конкретната система, допълнителното тегло на Atego Blue Tec Hybrid сравнение с редовен Atego 1222 възлиза на около 350 кг. “

Please follow and like us: