Поддръжка на въздушната система на камиона: неизправности на компресора за въздух и на ЕСС буталото

В сърцето на въздушната спирачна система на камиона е неговият компресор, който сгъстява въздуха в първичните и вторичните резервоари за осигуряване на захранване за въздушните спирачки и други пневматични системи. С напредването на технологиите и разширяване на използването на сгъстен въздух за не-спирачни функции, познанията за правилната поддръжка и експлоатация на въздушния компресор е от съществено значение.

Въпреки, че компресорът е ключов компонент на системата за въздух, е важно да се отбележи, че някои симптоми на лошо изпълнение на компресора могат в действителност да бъдат причинени от повреди на друго място в рамките на системата, особено в управленнието на налягането на въздуха, регулиращи клапани вътре в дехидратора и във въздушните линии и инсталации . Повредата в натоварването или разтоварването на компресора, или прекомерната честота на прочистване например, могат да бъдат причинени от течове в контролните линии на регулатора, разхлабени фитинги или просто дефектен регулатор.

Преди да свалите компресора или да заочнете поддръжката му, предприемете следните действия:

 •     Използвайте въздух от линните в сервиза, за достигане на налягане в разтоварвщата линия до 8 bar и проверка за течове по линията.
 •     Премахване налягането на въздуха и гарантиране, че разтоварващата линия е правилно запечатана при регулатора, а след това използвайте въздух от компресор в сервиза, за да проверите линията отново за течове.
 •     Огледайте за повреди адаптерите в двата края на маркуча.
 •     Проверявайте скобите на всмукателните маркучи и ги затегнете, ако е необходимо.
 •     Проверете всмукателните маркучи за признаци на изсушаване, пукнатини, износвания и разкъсвания; заменете, ако е необходимо.
 •     Уверете се, че всички метални тръби са стегнати към присъединителните фитинги.
 •     Огледайте всички метални тръби за пукнатини или течове и при необходимост ги сменете.
 •     Проверете външно компресора за признаци на течове (масло или въздух).

След тези проверки и необходимите корекции, ако някой от следните симптоми останат, то вероятно има проблеми с ESS буталото ако:

 • ESS изпуска, когато е под налягане;
 • Предпазния клапан на компресора отваря;
 • Клапана на дехидратора отваря и компресора
 • Компресор не е разтоварва;
 • Системата бавно вдиха налягане или изобщо не вдига;
 • Компресор изпуска въздух.

Относно ESS буталото

ESS буталото, разположено е в главата на компресора, управлява потока на въздуха в рамките на самия компресор. Буталото позволява зареждането или повишаването на налягането на въздуха в резервоарите на системата. В “зареден” режим, ESS буталото е надолу – или затворено – и в системата навлиза въздух през входящия клапан. След това въздухът се изпуска чрез освобождаващия клапан за получаване на налягането на въздуха в системата. В режим “разтоварваne”, ESS буталото е нагоре, отваряйки резервоара на входа на компресора. Въздухът циркулира между резервоара и входа, което позволява на буталото на компресора да продължи да взаимодейства без да създава налягане.

Подмяна на ESS буталото е сравнително прост процес, въпреки че преди това, трябва да отделите няколко минути, за да се запознаете с всички очевидни проблеми на компресора, след като сте го отстранява от превозното средство. По-специално, проверете разтоварващата линия за прекомерно отлагане на въглерод: Ако наслояването е по-голямо от 10% от вътрешния диаметър, то тогава целият компресор трябва да бъде сменен.

Please follow and like us: