Подобренията на DAF LF целят горивна ефективност от 7%

DAF представи напълно нова линия за гамата LF. Твърди се, че комбинацията от нови двигатели и скоростни кутии подобрява горивната ефективност с до 7%.

Съществуващите двигатели на DAF LF вече е заменено от новия Paccar PX-5, произведен от Cummins, с 4,7 литра и 4 цилиндъра, и 6,7-литровия, 6-цилиндров PX-7. Между тях те предлагат седем оценки от 170 к.с. до 310 к.с.

двигатели на DAF LF вече е заменено от новия Paccar PX-5

Техническите подобрения включват нов цилиндров блок от леко уплътнено графитно желязо (CGI), с нови бутала с ниско триене и цилиндрова глава от чугун. Като външни агрегати DAF има нов турбокомпресор с уейстгейт и компресори с повишена ефективност. Пиковият въртящ момент сега се развива при по-ниски обороти на двигателя, за да съответства на тенденцията за намаляване на скоростта. Стандартната трансмисия е ZF PowerLine, подробно описана по-долу, с 6- и 8-степенни ръчни и Allison автоматични скоростни кутии, са налични като опции. Най-революционният аспект на новата задвижваща линия камиони DAF LF е първото приложение на 8-степенната трансмисия ZF PowerLine в европейски камион за магистрално шофиране, но със сигурност не и последното.

Противопоставяйки се на тенденцията към автоматизирани ръчни трансмисии, PowerLine е планетарен агрегат, задвижван от преобразувател на въртящия момент.

Той се основава до голяма степен на дизайна на автомобилната трансмисия ZF 8HP, която от 2013 г. постигна забележително присъствие в превозни средства, вариращи от Iveco Daily и MAN TGE до Aston Martin Vanquish и Rolls-Royce Phantom VIII. Версията за камиони разполага с четири комплекта предавки, даващи осем предни съотношения.

Капацитетът на въртящия момент, на вече пуснатата версия в САЩ е 1350 Nm, с капацитет GVW от 25,85 тона. Традиционното приплъзване на преобразувателя на въртящия момент е почти елиминирано с интелигентна система за блокиране, която се включва веднага щом камионът се движи, заедно с двойни торсионни амортисьори. Когато спре отново в задръстване, неговият Idle Neutral Control изключва задвижването.

Други функции включват: възможност за смяна на множество блокове; задържане на наклон; Motion DRD, който позволява превключване от пред към заден ход, без да е в пълен покой; и режим без скали. Полезна функция за безопасност е Auto Park, която включва режим Park веднага щом бъдат изпълнени зададените от производителя параметри, като отваряне на вратата.

С интегрирана мехатроника и електронен блок за управление, само с един електрически конектор и без външни сензори за скорост, защото надеждността трябва да е добра. Може да бъде с двоен странично монтиран силоотводен вал на скоростта на двигателя, всеки от които осигурява 650 Nm. Поддръжката се намалява от дългите интервали за смяна на маслото и доживотен филтър.

Please follow and like us: