Ръководство за купуване и съхранение на AdBlue

Думата AdBlue за пръв път влезе в нашия речник през 2003 година. Тя беше създадена като търговска марка на немската асоциация на автомобилната индустрия – VDA (Verband de Automobilindustrie). VDA искаше стандарт за разтвор на урея, който скоро щеше да бъде широко приет от производителите на търговски автомобили, готови да се съобразят с ограниченията за емисиите на отработили газове от Евро 4, в сила за всички нови камиони, регистрирани от октомври 2006 г.

Оттогава сме свидетели на раждането на индустрията на AdBlue, създаването на верига за доставки и разработването на всички принадлежности за съхранение, разпространение и управление. Първоначално само около половината от новите камиони, които се появяват по пътища, се нуждаеха от AdBlue. Всъщност, това е EGR (рециркулация на отработените газове), която излиза от употреба, тъй като все по-голям брой производители се отказват от двупосочния подход в полза на двигателите само със SCR.

Сега сме на третата версия на Euro-6 (стъпка С), която изисква новите нива на емисиите да се поддържат през първите седем години и камионът да не се движи с възможно най-високата скорост, ако го няма.

 

Работете с AdBlue безопасно

Според Агенцията по околна среда AdBlue – ако се съхранява правилно – “създава минимален риск за операторите и ограничен риск за околната среда”. Въпреки това, Агенцията добавя, че AdBlue е “много замърсяващо за повърхността и подземните води”, така че няма място за безотговорност, когато става въпрос за разливи.

Няма специални правила за съхранение на AdBlue, но има издала набор от насоки.

Използването на омаслен съд, за допълване на резервоара с AdBlue на автомобила, е един от най-разпространените източници на замърсяване за SCR системи при товарните автомобили.

Ключови точки от насоките са:

– Резервоарът за съхранение и спомагателните средства, като например помпата, маркуча и дюзата, трябва да имат вторичен контейнер;
– Отводняването, на зоната за съхранение, е изолирано от оттичането на повърхностните води;
– Диспечерната дюза се задейства с автоматичен изключвател: тя не трябва да бъде оставена в отворено положение;
– Трябва да имате както комплект за спешност при разливи, така и план за спешни действия, както и подходящо обучение за това как да се справите с разлива;
– Тъй като AdBlue е по-тежък от водата (за разлика от дизеловото гориво), подземните прехващачи или сепаратори няма да спрат AdBlue.

Съхранение и разпределение

Тъйкато закупуването на AdBlue от бензиностанция или дилър на камиони е доста скъпо, то почти сигурно има смисъл операторите на камиони да инвестират в собствените си доставки на място.

Съществува голямо разнообразие от възможности за съхранение и дозиране, като се започне от 210-литров съдове, снабдени с ръчна помпа, оборудван с аларми за преливане и разливане, както и телеметрична система, която подава сигнал когато нивото на запаса достигне предварително определен минимум. Обемът на консумираното AdBlue ще определи коя опция е най-подходяща. IBC с вместимост 1000 литра е удобен метод за съхранение и дозиране на AdBlue за малки автопаркове. Точката, в която потреблението на AdBlue надвишава един IBC на месец, се счита за място, в което то оправдава инвестицията в резервоар за съхранение. Типичен влекач използва AdBlue в размер на 4-8% от потреблението на дизелово гориво.

AdBlue-то трябва да се поддържа чисто, без замърсяване, особено от продукти на основата на нефт, включително дизел, което може да доведе до тежки ремонти и разходи. Течността трябва да се съхранява в препоръчителния интервал между минус 11 и плюс 30 градуса по Целзий. Макар че ледът може да се образува на повърхността на AdBlue, тръбата го отвежда от дъното на резервоара, където е малко вероятно да замръзне, дори при най-суровите зими. Цикълът на замразяване и размразяване не го уврежда.

Малък контейнер с AdBlue
Тъй като повечето нови дизелови автомобили и ванове сега използват SCR, AdBlue е станало по-широко достъпно. Въпреки това, докато създадените 10-литрови контейнери и наскоро въведените 3.5-литрови са подходящи за тези леки автомобили, купуването на AdBlue за тежкотоварен камион в тези контейнери е фактически покупка при нужда, така че очаквайте да платите за него повече. Както при повечето неща, има пряка връзка между купеното количество и платената цена.

Please follow and like us: