Смяна на маслото и поддръжка на автоматична скоростна кутия

Внимавайте за т.нар. “розово миризма”, това е миризма на изгоряло, която показва неприятности с автоматичната трансмисия.

Следващият път, когато проверявате нивото на течността в автоматичната скоростан кутия, подушете течността, която остава на края на щеката за проверка нивото на маслото. Ако мирише на изгорял тост и / или има обезцветен кафяв вид, маслото е  “прегоряло” и вече не е способно да осигури правилното смазване на трансмисиата. Ако имате късмет, може да уловите проблема преди да са нанесени сериозни щети, но в повечето случай, когато сте открили такава миризма, трансмисията също се е “изпекла”.

В сравнение с моторното масло, ATF има доста по-добра работна среда. Няма сажди, бензин или конденз от изгарянето, които да замърсят флуида. Единствените физични замърсители на маслото са частици, които се получават от триещите се плоскости, зъбни колела и лагери вътре в скоростната кутия. Повечето трансмисии имат някакъв вид вътрешен филтър, който да премахне тези частици от флуида. Някои филтри се справят доста добре с пречистването, но други не. Повечето азиатски скоростни кутии имат само пластмасова или метална цедка, която може само да улавя по-големите парчета отломки. Останалите циркулират с маслото и ускоряват износването. Смяната на маслото на скоростната кутия е единственият начин да се отървете от тези замърсители.

Топлината е основния проблем за ATF. Автоматичните трансмисии създават голямо триене, а триенето произвежда топлина. Всеки път, когато скоростната кутия превключва предавките, съединителя генерира още повече топлина, която трябва да бъде отделена от течността. Колкото по-голямо е натоварването на трансмисията, толкова повече топлина тя създава и маслото получава повече топлина.

Повечето ATF могат да издържат нормални работни температури от около 93 градуса по Целзий за десетки хиляди километра. Но ако температурата на течността се покачи над 93 градуса започва бързо да гуми свойствата си. Над 140 градуса живота на флуида е стотици, а не на хиляди километри. И над 200 градуса течност може да се саморазруши за около 20 до 30 минути!

ATF съдържа съставки, за подобряване на устойчивостта на окисляване, както и други добавки, за да се намали образуването на пяна и защита от корозия. С течение на времето, защитните добавки също могат да се разрушат причинявайки влошаване свойствата на флуида и вискозитета му. Ето защо това разрушаване на течността е водеща причина за проблеми и повреди в трансмисията. Повечето експерти препоръчват смяна на маслото и филтъра на всеки 2 до 3 години или 35 000 до 50 000 км – или веднъж годишно или на всеки 24 000 км ако превозното средство се използва за теглене или други тежкотоварни услуги.

ПРОВЕРКИ НА ФЛУИДА
dipstick_add
Първото нещо, което трябва да проверите е нивото на маслото. Автоматичната скоростна кутия, за да функционира нормално, трябва нивото на течността да бъде между “максимума” и “минимума” на щеката. Ако нивото на течност е ниско, предавките може да се преплъзват или превключват бавно. Ако нивото е твърде висока, течността може да се смесени с въздух (аерира), което причинява проблеми при превключването на предавките, приплъзване и шум.

Проверете нивото, когато трансмисията е загрята. На повечето автомобили това се прави на празен ход на двигателя и трансмисията е в положение “Паркинг”. Преместете лоста на скоростите през всяка позиция преди да проверите нивото, това ще спомогне за осигуряване на точно определяне на нивото.

При нормални условия на уработа, не трябва да има спад в нивото. Ниското ниво обикновено показва теч. Визуалната проверка на гарнитурите и семерингите може да ви помогне да откриете теча.

Следващата проверка е на окислението на течността. Тестът с мирисът е добър, но “попивателния тест” е още по-добър. Поставете няколко капки от ATF върху чиста хартия. Изчакайте 30 секунди, след това разгледайте мястото. Ако течността се е разтелила по хартията и е розова, червена или дори светло кафява на цвят, то тя е в задоволително състояние. Но ако не се разтелила и е тъмно кафяв на цвят, то ATF се е окислила и трябва да се подмени.

Ако течността е с млечно кафяв външен вид, това показва, замърсяване на охладителната течност. Вероятно има теч в охладителя на ATF маслото вътре в радиатора, който позволява на охлаждащата течност да се смесват с ATF. Това е лоша новина и трябва да отстраните повредата веднага.

Ако течността е пълна с мехурчета или е пенлива, скоростната кутия е вероятно е препълнена с ATF. Други причини включват използване на грешен тип ATF или запушен отдушник.

СМЯНА НА ATF

“Старомодния” начин да се смени ATF е да се източи старото масло, да се смени филтъра и да се налее с нова ATF. Въпреки, че е по-добро от нищо, този подход може остави до две трети от старата ATF вътре (освен ако не е с пробка за източване, която малко производители правят).

По-добрият подход е да се използва оборудване, коетосе закача към линиите на масления охладител на ATF или към тръбата за смяна на старата течност с нова. Филтърът трябва също да бъде сменен, защото запушения филтър може да доведе до същите проблеми като ниско ниво на течността или ниско налягане в линиите.

Винаги използвайте типа ATF, определен от производителя на превозното средство. Ако не знаете, вижте ръководството за експлоатация или каталог на производителя на масло.

ТРАНСМИСОННИ МАСЛА

През годините е имало множество от различни ATF видове и спецификации. Уверете се, че заместващият флуид отговаря или надвишава всички изисквания на производителя на превозното средство. Използването на неправилен вид на маслото може да причини износване и повреди.

Тип F – въведена от Ford през 1967 г. за неговите автоматиката. Използва се и от Toyota.

Тип CJ – Специална течност за Ford C6 скоростни кутии. Подобно на Dexron II. Не трябва да се използва в автоматични скоростни кутии, които изискват Type F. Може да бъде заменен с Mercon или Mercon V.

Тип H – Друг ограничена спецификация на Ford, която се различава от Dexron и тип F. Може да бъде заменена с Mercon или Mercon V.

Mercon – въведена от Ford през 1987 г., много подобна на Dexron II. Става за всички по-стари Фордове с изключение на тези, които изискват Type F. Както От 1 юли 2007 г., производството и лицензирането на Mercon ATF от Ford свършва, Ford показва приложенията, които изискват Mercon ATF и вече могат да бъдат обслужвани с Mercon V.

Mercon V – Заменя Mercon. Въведена през 1997 г. за Ranger, Explorer V6 и Aerostar, и 1998 г. и до Windstar, Taurus / Sable и Continental. Това е текуща ATF за повечето по-късни модели Ford.

Mercon SP – модифицирани ATF само за Ford TorqShift трансмисии. Не използвайте при трансмисии, които изискват Mercon или Mercon V.

Dexron – оригиналната ATF на General Motors за автоматични скоростни кутии.

Dexron II – Подобрена на GM формула с по-добър контрол на вискозитета и допълнителни инхибитори на окисляването. Може да се използва вместо Dexron.

Dexron IIE – Флуид на GM за електронни трансмисии.

Dexron III – Заменя Dexron IIE и добавя подобрения за окисляването и контрол на корозията в GM електронни скоростни кутии.

Dexron III (H) – подобрена версия на Dexron III излиза през 2003 година.

Dexron III / Saturn – специална течност специално за Saturns.

Dexron-VI – Въведена през 2006 г., за GM Hydra-Matic 6L80 6-степенна скоростна кутия със задно задвижвани колела. Dexron VI сега замества Dexron III и II, и може да се използва в GM или други трансмисии, които по-рано са използвали Dexron III или II.

BMW LT7114l или LA2634 – Специална формула за BMW тскоростни кутии.

Genuine Honda ZL ATF – Специална ATF за Honda автоматична скоростна кутия (с изключение на CVT).

Mitsubishi Diamond SP-II & SP-Ill – специална формула ATF за Mitsubishi трансмисии, също и за Hyundai и Kia.

Nissan HP / J-Matic – Специална формула за Nissan, Infiniti и някои трансмисии Subaru.

Toyota Type T, T-III & T-IV – специална формула ATF за трансмисии Toyota, Lexus и Scion.

Забележка: Има още няколко резервни синтетични ATF течностите, които претендират да посрещне многобройните изисквания на производителите. Вижте етикета на продукта за одобренията. Уверете се, че продуктът отговаря на специфичните изисквания за вашата марка автомобил преди да го използвате.

Please follow and like us: