Bosch работи за еко мобилност извън пътната мрежа

Горивните клетки са ключовата технология за постигане на мобилност без вредни емисии. В бъдеще транспортните средства извън пътната мрежа, като мобилни строителни машини, общински превозни средства и превозни средства за наземно обслужване на летищата, също ще могат да се възползват от тази технология. Електрическия багажен влекач, създаден като част от публично финансирания провкт Innovative Regenerative Onboard Energy Converter (InnoROBE), сега е първият по рода си в Европа, който разполага с горивна клетка, която функционира в голям обсег. Звеното за Fuel Cell Control (FCCU) от Bosch Engineering ефективно управлява взаимодействията на всички компоненти на системата и служи като основа на системата на горивната клетка. “Ние разработваме компоненти и системи, както и предоставяме инженерингови услуги за бъдеще с нулеви вредни емисии в превозните средства извън пътната мрежа”, казва Директорът на Bosch Engineering GmbH – Бернхард Бихр. Проектът стартира през август 2012 г. от Германското Федерално министерство за образование и научни изследвания в сътрудничество с партньорите по проекта Greening GmbH & Co. KG, DLR Института по Камиони и Fraunhofer NAS, който се очаква да бъде завършена до 31 Декември 2015.

Горивна клетка задвижваща системите използвани на летищата
Основният начин за пренасяне и предвижване на летищата са наземните превозни средства, които превозват пътници, багаж и товари до съответните им дестинации. Летищните оператори все повече използват алтернативни системи за задвижване с цел намаляване на емисиите и шума. В бъдеще, горивни клетки ще бъдат екологично чистата нова технология, която ще се използва на летищата за мобилните устройства за наземно предвижване и съпорт. Ползите от автомобилите с горивни клетки включват техния по-голям обхват и по-кратко време за презареждане на гориво от само няколко минути. “Багажните транспортери с горивна клетка сега могат да изкарат цяла осем часова смяна без презареждане на батерията”, казва Бихр.

Широкото приемане на алтернативните системи за задвижване за приложения извън пътя, има смисъл на фона на по-строгото законодателство за емисиите на двигателите с вътрешно горене с мощност над 56 kW (EU Stage IV и US Tier 4 Final). Превозните средства, със системи задвижвани от горивни клетки, работят, като използват водород, който реагира с кислорода във вътрешността на клетката, за да образуват чиста вода. Енергията, освобождавана при този процес, се трансформира в електрическа енергия във вътрешността на горивната клетка, което на свой ред задвижва електродвигател. В допълнение, летищните превозни средства с участието на системи с горивни клетки, работят по-тихо и с малко вибрации. Първите пунктовете за зареждане с водород вече са въведени на германските летища в Щутгарт, Мюнхен и Хамбург, така че тези системи са на местата, където инфраструктурата се нуждае.

От управляващо устройство до прототипа
Нервния център на системата за горивни клетки е FCCU, която комбинация от съществуващия хардуер на Robert Bosch GmbH за масово производство на автомобилни приложения със специално разработен нов софтуер. FCCU контролира цялата система интегриран водород, въздух и регулиране на охлаждащата течност. “Първото приложение на нашата готова за производство FCCU беше в контекста на проекта InnoROBE”, казва Бихр. Bosch Engineering пое други роли в проекта. Например, неговите инженери внимателно анализират клетъчната горивна система, за да определят изискванията за размерите на нейните компоненти. По този начин, те разглеждат условията за ползване в превозните средства, операционната продължителност, спецификацията за презареждане, както и много други изисквания, след това се определят параметри като размер на батерията, изходящата мощност на горивната клетка за задвижване на системата и обема на водородния резервоар. Те конструират цялостната система и оптимизират функционалните взаимодействия на компонентите заедно с контролните и регулиращи функции. За изпитания инженерите са използвали вътрешнолабораторни изпитания на горивни клетки, както и тестване на стенд за 20kW горивна клетка. След това e изработена прототип на влекача за багаж, който да тества системата в реални условия. Този прототип предоставя на инженерите важна информация за това как да се подобри допълнително системата. По-късно, транспортьора на багаж ще бъде пуснат в реална експлоатация на летището в Щутгарт. Целта на Bosch Engineering е да се постави цялото портфолио от услуги да работи за разработването на системи задвижвани от горивни клетки за различни видове превозни средства използвани извън пътната мрежа.

Please follow and like us: