ContiTech Разработва въздушни възглавници за екстремни температури

Изискванията за температурна устойчивост на въздухшните възглавници стават все по-строги. Екстремните температури представляват най-вече предизвикателство за разработчиците и производителите. “Това е възможно само ако се развиват термоустойчиви еластомерни продукти, които могат да издържат на високи температури над нулата или на ниските минусови температури”, казва Диетелм Баух, ръководител на Оригинално оборудване за товарни автомобили в ContiTech Air Spring Systems. “Нашият десетилетен опит в региони с екстремни климатични условия и нашите обширни познания в развитието ни отличават от останалите. Като такива, ние имаме все по-нарастващо търсене от търговски производителите на превозни средства за тези високотехнологични продукти. ”

Причината за това се крие и в нарастващото глобално значение на логистиката с камиони и товарни автомобили с полуремаркета, които се използват все по-често в райони с особено високи или ниски температури на околната среда. Тези две температурни крайности налагат високи изисквания по отношение на компонентите на превозното средство. Стандартни материали не издържат на екстремните натоварвания. Поради тази причина ContiTech Air Spring Systems придостави два нови вида въздушни възглавници за камиони на пазара за своите клиенти при Оригиналните компоненти на търговските превозни средтсва: въздушни възглавници от серията Arktis за използване в особено студени райони и вискотемпературни въздушни възглавници за употреба при висока температури над нулата.

Еластичност при най-ниските температури

Насочвайки се към нарастващия обем на транспорта в особено студените райони, ContiTech е разработила студоустойчиви въздушни възглавници за камиони с полуремаркета. Ключовото за студоустойчивостта на въздушните възглавници е използването на специална каучукова сме.

“Конвенционалните въздушни възглавници губят еластичността си при температури под нулата и така се появвяват пробиви”, обяснява Баух. “Ето защо ние разработихме съединение, което сминава през строги тестове в студена камера. С новата въздушна възглавница камионите са оптимално подготвени да работят в ниски температури до -55 ° C. “Клиентите могат да идентифицират новото пневматичното окачване по отличителния символа снежинка, която вече може да бъде видян на зимните гуми Continental. Първото поколение вече се оказа успешно при употребата му в Сибир. В същото време, ContiTech е произвел и студоустойчив варианти на въздушната възглавница.

Дълъг експлотационен живот дори и при 80 ° C

В изключително горещи райони, изискванията за въздушните възглавници за търговските превозни средства са много различни. По-високи температури на околната среда и екстремни атмосферни ефекти като озон и UV радиация ускоряват процеса на износване. Условията при монтажа в превозното средство може да ускорят този процес: В частност, близостта до изпускателната система на превозното средство предоставя по-високо термично натоварване на пневматичните ресори. Поради това износването на каучука става много голямо дори и в умерените климатични условия. За да забави процеса и гарантира дълъг експлоатационен живот, дори при високи температури, ContiTech е разработил въздушна възглавница за високотемпературни приложения – пневматично окачване за високи температури. То се основава на съединение, включващо хлоропренов каучук (CR), като основен компонент и е маркиран със символа слънце. “Тестовете в климатична камера показват, че новата високотемпературна въздушна възглавница предлага два пъти по-дълаг срока на експлоатация, от стандартния продукт, при екстремни температури от 80 ° C,” казва Баух. “Това го прави идеалното решение за употреба при агресивни температурни влияния прави – дори и в след субтропичните райони”

За да може да разработи и тества различните изисквания на практика, ContiTech работи в свои собствени лаборатории по целия свят, както и в лицензирания тестов център в Хановер, който е в състояние да симулира не само топлина и студ, но и пътни изпитания. “Това намалява времето за разработка и утвърждава нашата роля като партньор за развитие”, казва Баух. И това не е просто устойчивост на екстремни температури, но и отговор на многото индивидуалните изисквания на клиентите, които са предназначени да направят търговските превозни средства, безопасни, удобни и по-икономични.

Please follow and like us: