DAF и TNO демонстрираха “EcoTwin”

DAF-TNO-EcoTwinПо време на “Automotive Week”, DAF и TNO демонстрираха проекта си “EcoTwin” пред холандския министър на инфраструктурата и околната среда, Шулц Ван Хаген и неговия белгийски колега Галант. Тази демонстрация на N270 близо до Хелмонд показа две комбинации от камиони – безжично свързани чрез WiFi – шофирани на къса дистанция един от друг, като водач във втория камион не бе необходимо шофьора да ускорява, спира и направлява. Това е първо по рода си в Холандия.

2-Truck Platooning е името на концепцията, когато двата камиона си “сътрудничат” като се движат на къса дистанция един от друг с помощта на автоматизирана технология за шофиране. Целта на експеримента EcoTwin, съвместно с TNO (Холандската организация за приложни научни изследвания), беше да се покаже, че е технически възможно вторият камион да следва от близко разстояние предния автомобил, използвайки радар и информация от камера, благодарение на безжичната връзка между двете превозни средства. По време на този процес, вторият камион може автоматично да ускорява, спира и дори да се насочва.

Целта на проекта с TNO е да се намали разликите между двата камиона в комбината, доколкото е възможно, така че да постигне в дългосрочен план икономия на гориво до 10% , в едно с равностойното намаляване на емисиите на CO2.

На пътя към 2020 г.
“Само защото сме показали, че” автоматизираното сътрудничество “на два камиона е технически възможно, това не означава, че ние в действителност все още го имаме”, казва Рон Борсбум, член на Управителния съвет на DAF Trucks NV и отговарящ за разработването на продукта , “Ние все още трябва да свършим доста работа за развитие му, за да се гарантира, че технологията е напълно надеждна във всяка ситуация. Въпроси като законодателството, отговорността и приемането, също трябва да бъдат решени. Съвместно с TNO, ние очакваме, че транспортните фирми ще могат да използват безопасно първите камиони Truck Platooning по холандските магистрали и някои големи провинциални пътища около 2020 г. ”

Следващата стъпка, след демонстрацията от миналата седмица, е изпитанието на EcoTwin в района на пристанището на Ротердам. Пристанище Ротердам и  the Transport en Logistiek Nederland (TLN), браншовата организация по транспорта, са привлечени в този процес, а програмата се подкрепя от Министерството на инфраструктурата и околната среда.

Като производител на новатоески камиони, DAF непрекъснато проучва възможностите за по-нататъшно укрепване на водещата си позиция в областта на горивната ефективност, а по този начин и на ниски емисии на CO2. EcoTwin е сред най-обещаващите технологии, а също така допринася за общата ефективност на транспорта, който е един от основните приоритети на DAF е в развитието на транспорта.

Please follow and like us: