MAN отпразнува 60 годишнина на завода си в Мюнхен

Честита годишнина!

През 1955 г., първият камион излиза от поточната линия на завода на MAN в Мюнхен. Шестдесет години по-късно MAN посреща своята годишнина с едно голямо семейство, с ден на отворените врати и ретро парад.

MAN навърши 60 години от откриването на завода си в Мюнхен с Ден на отворените врати за своите служители и техните семейства в събота 25 Юли 2015 г. Около 30 000 гости са присъствали на откриването.

Годишнината също бе отбелязана с парад исторически товарни автомобили за камионджиите и редтро автомобили за ентусиастите. От 08:00 часа в събота, звукът на ретро двигателите изпълниха въздуха и парад на десет камиона си проправяха път от завода на MAN в Dachauer Straße, заедно с тези от Gabelsbergerstraße и Altstadtring, до площад Isartorplatz.

На старите модели превозни средства са свидетелство за годините на икономическото чудо в Германия и първите дни на транспортирането на дълги разстояния. Най-старият камиона MAN 620 L1 самосвал, датира от 1957 г. и се гордее със своя 120 к.с., 8.3 литров двигател – впечатляващ за времето си. Към него се присъедини и 115 к.с. MAN 415 F, известен като “Pausbacke” [бузестия] от 1968 г., което е носталгичен спомен за транспорта на дълги разстояния от отминалите дни. Друга впечатляваща гледка щбеше комбинацията от циментовозно полуремарке от 1960 г., което бе теглено от MAN 750 със своя 145 к.с. двигател. И накрая, MAN 19.361 с кабина над двигател от 360 к.с. и с обем от 12 литров, показа най-новото в стандартите за ниска консумация на гориво от 1985 година.

Откриването на завода на MAN в Мюнхен

Производство на камиони и автобуси MAN датира от 100 година, а за първите няколко десетилетия превозните средства са произвеждани само в Нюрнберг. През първата половина на 1950 г., производството и продажбите на камионите от Нюрнберг непрекъснато се увеличава, докато завода достига своя капацитет. Ръководството на компанията започва да търси алтернативен производствен обект и в крайна сметка решава се спира на бившия завод на BMW двигатели за въздухоплавателни средство в Allach, Мюнхен. Висшия мениджмънт наMAN, включително Otto Meyer, виждат новата централа в Мюнхен, както фантастична възможност да разшири производството на търговски превозни средства на дружеството и да създаде по-добри и по-независими съоръжения за развитието на тази област.

В разстояние на няколко месеца, производствените мощности за камиони, автобуси и влекачи са били премествани от Нюрнберг в Мюнхен. Първият влекач MAN B18 A от Мюнхен, е завършен на 6 септември 1955 г., следван от първичт камион 515 L, който слиза от производствената линия на 15 ноември 1955 г. Само една година по-късно, 3000 превозни средства са били произведени в новата централа.

За последните шестдесет години, фабриката, която днес обхваща около 1 милион кв.м., е седалището на MAN Truck & Bus. В него работят около 8500 служители, които разработват и произвеждат тежкотоварни камиони, както и шасита и кабини за други заводи на MAN. От 1955 до днес, заводът в Мюнхен е произве над един милион камиони, 2300000 шасита и 1,5 милиона кабини.

Please follow and like us: