SCANIA в крак с технологиите със Scania Watch

SCANIA-watchScania навлиза в света на технологиите с пускането на удония за носене часовник Scania Watch. Устройството показва ясно как компаниите могат да се възползват от тенденцията да се сливат модата с технологиите.

“Брандирани мобилни продукти” (Wearables) е термин, използван за облекла и аксесоари, интегрирали компютърни и други модерни електронни технологии. Това е модерна нова тенденция, за която експертите казват, че много организации се опитват да намерят начини да я използват, за да се добави нова стойност към техните стоки и услуги.

Както Марина Койчева, мобилния комуникационне анализатор в CSS, каза: “Пазарът на брандирани продукти е в своята каменна ера в момента. Трябва да се направят големи подобрения, за да осъвършенства своята визия. Пазарът все още е в един хаотичен етап на развитие и все още има много голяма несигурност. ”

Койчева добави, че на пазара може да се промени до неузнаваемост, ако се включи някой основен играч. Така Scania стартира  през декември 2014г. новия си ръчен часовник разработен от Sony Mobile, който може да постави дружеството в лидерска позиция на пазара.

Scania променя своя подход

Кристиан Льоврен оглавява проекта Scania Black Griffin Watch в Sony Mobile. “Повечето компании предпиемат малки стъпки, за да се свикне с новата технология”, казва той. “Те не посочват какво точно да се прави с нея. Но Scania е взела изцяло нов подход.”

Льоврен е особено впечатлен от начина, по който Scania взема предвид крайните потребители на своите продукти – камиони и автобуси. “Scania е първата компания, с която съм работил и която помисли за предимствата за своите клиенти – шофьорите, за разлика от други, които мислят единствено за продажбите. И мисля, че това ще е от голяма полза и трябва да бъде цел на всички фирми в бъдеще. Новият ръчен часовникът е един чудесен пример за това. ”

Идеята за Scania Black Griffin Watch е в следствие от развитието на системата за обучение на водачи, наречена Wickit, която също е създаден от Scania и Sony. Wickit използва таблети, които комуникират с камиони, за да покаже на инструктора как шофьора управлява превозното средство.

Часовникът взаимства идеята, използвана в Wickit допълнитела с подсигуряване на шофьора с устройство, което комуникира с техническите системи на камиона и което могат да носят на ръката си. Информация за разхода на гориво, начина на шофиране и средните скорости са само част от нещата, които могат да бъдат показани на часовника.

Технология за шофьорите

Целта на Scania с часовника е в действителност да се развива технология, която ще бъде приятел на водача. Люврен вярва, че това е точно, което е постигнал часовника. “Това, което сме направили с часовника е да намерим много по-добро приложение на преносимите технологии, отколкото сме виждали преди”, казва той. “Това наистина дава на водача добър поглед върху ежедневната му работа. И аз наистина вярвам, че всички ползи, които водачите ще получават от този часовник ще покажат, че това е възможно най-подходящото приложение на мобилните технологии. ”

Матиас Лъндхолм е ръководител на екипа Свързващи услуги и решения, който стои зад часовника на Scania. Докато брандираните продукти са все още в начален етап и информираността на пазара е ниска, Матиас мисли, че е от съществено значение за Scania да се включат в този сегмент.

“Ние имаме на много данни,” казва той. “И ние решихме,” как можем да използваме тази информация извън нормалния контекст? “. Ние също искахме да изпробваме нова медия брандирана с именно ни. Не мисля, че изобщо поемаме някакъв риск в създаването на този часовник. Мисля, че би било рисковано, като не започнем проекта, тъй като нашите конкуренти могат да стартират подобни продукти и след две или три години развитие, ние ще бъде изостанали. затова сега ние сме активните. ”

Перфектния коледен подарък

Стартирането на часовника на Scania, разбира се не само съвпадна по време с повишаване на интереса към брандираните мобилни продукти, но и с Коледа. Лъндхолм мисли, че шофьорите, които го купуват, или получат като коледен подарък, наистина ще го ползват.

И това е само началото, тъй като Scania и Sony Mobile имат за цел да добавят допълнителни функции за следващата версия на часовника и вече се мисли по това, което те могат да направят. “Идват ни много луди идеи”, казва Лъндхолм.

“Никой не е правил подобно нещо”, добавя Льоврен от Sony Mobile. “Часовникът на Scania ще даде съвсем различен поглед върху това, което може да се направи с брандирани мобилни продукти и неговото стартиране трябва да даде на Scania също и по-добра разпознаваемост на марката. Те наистина ще се възползват от това. ”

Това отразява, което Бен Ууд, друг анализатор в CSS, наскоро каза за промишлеността пред списание Mobile News: “брандираните продукти за мечтата на маркетолозите,” каза Ууд. “Това трябва да бъде една възможност.”

Please follow and like us: