Tesla Robotaxis оправда оценката, но Tesla Semi чака батерии

В началото на феруари изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че има „пътна карта, която потенциално може да оправдае“ пазарната й капитализация, която надхвърли 800 млрд. Долара, което я прави петата най-ценна компания в САЩ.

Според Мъск, тъй като технологията за самоуправление на Tesla продължава да се подобрява, автомобилите на Tesla ще се превърнат в самозадвижващ се робобот, позволяваща използването да се увеличи от средно 12 часа седмично на 60 часа седмично. Tesla би могла да начисли допълнителни такси за тези роботи, позволявайки на компанията да генерира много повече приходи на автомобил.

Мъск също така обяви, че пакетът за пълно самоуправление на Tesla ще се предлага на абонаментен принцип, започвайки от Q1, а не като еднократна добавка от 10 000 долара, което ще позволи на Tesla да започне да добавя периодични приходи, тъй като работи за подобряване на самоуправляваща се технология.

Оценката на Мъск предполага, че компанията ще достигне около 50 млрд. Долара годишни продажби на автомобили. Tesla генерира 9.31 млрд. Долара автомобилни приходи чрез Q4 и заяви, че доставките на превозни средства ще се увеличават средно с 50% годишно за напред.

„Ако сте направили автомобили на стойност 50 милиарда долара, би било все едно да имате допълнителна печалба от 50 милиарда долара, основно защото това е просто софтуер“, каза Мъск в уводната част на призива. Въз основа на тази формула Мъск казва, че многократните 20 пъти увеличени печалби ще доведат до 1 трилион долара пазарна капитализация – „и компанията все още е в режим на висок растеж“.

Например, когато Тесла започна да обсъжда технологиите за самоуправление през 2016 г., Мъск каза, че компанията ще завърши пътуването със свободни ръце в САЩ до края на 2017 г. Компанията все още не е изпълнила тази мисия.

Понастоящем функциите за пълно самоуправление на Tesla включват Smart Summon, което позволява на шофьора да каже на своята Tesla да излезе от място за паркиране до мястото, където отива, чрез навигация на автопилот, която може да управлява автомобила по лентите на магистрала, правейки необходимите маневри по лентите на пътя. Все пак са необходими значителни увеличения на възможностите, за да станат автомобилите напълно автономни.

Камионът Tesla Semi class 8 е задържан, докато производството на батерии се увеличава

По време на брифинга Илон Мъск също заяви, че серийното производство на техния електрически камион клас 8, Tesla Semi, е задържано, докато Tesla може да направи голям обем от своите 4680 акумулаторни клетки.

Клетките, които Тесла проектира и показа на акционерите на презентация за деня на батериите през септември 2020 г., бяха големи литиево-йонни клетки без табове, които компанията произвежда в пилотната си фабрика за батерии във Фремонт, Калифорния.

Когато Tesla представи своите камиони Semi през 2017 г., Мъск заяви, че те ще бъдат доставени на клиентите през 2019 г. През април миналата година компанията заяви, че ще забави производството на Semi до тази година. Сега компанията заяви, че ще достави първите си Semi до края на 2021 година.

„Прототипите са лесни, мащабирането е много трудно“, коментира Мъск.

Tesla е взела десетки заявки от големи клиенти за Semi. Anheuser-Busch, DHL Group, PepsiCo, Pride Group и Walmart преведоха пари за клас 8, акумулаторните електрически камиони на Tesla.

„Основната причина да не сме ускорили новите продукти е – като например Tesla Semi – е, че просто нямаме достатъчно клетки за това. Ако трябваше да направим Semi като сега, което лесно бихме могли да вкараме в производството Semi, но в момента нямаше да имаме достатъчно клетки за него. Ще имаме достатъчно клетки за Semi, когато произвеждаме Tesla 4680 серийно. По принцип не виждаме никакви проблеми със създаването на камион за далечни разстояния с батерии, освен клетъчното захранване “, каза Мъск.

Please follow and like us: