Volvo Trucks първи с автоматично задвижване на всички колела – за по-добра управляемост и икономия

Нова функция Automatic Traction Control на Volvo Trucks активира автоматично задвижването на предната ос ако за камиони има риск от затъване. Така шофьорът се радва на подобрена маневреност, а ползата за собственика е нисък разход на гориво и по-малко износване на камиона.

Volvo Trucks е първият производител на камиони в света, който предлага автоматично задвижване на всички колела при строителните камиони. Функцията Automatic Traction Control активира задвижването на предните колела, когато задните колела започват да губят сцепление при хлъзгава или мека почва.

“Много шофьори активират предно предаване или блокажа на диференциала своевременно преди труден участък от терена, за да се избегне затъването. Volvo Automatic Traction Control задвижва предните колела в движение и то само за кратък период от време, когато е наистина необходимо “, казва Йонас Одермалм, мениджър в Volvo Trucks в строителния сегмент.

Разработен за тежки промишлени условия
Volvo Automatic Traction Control, която се е превърнала в стандартно оборудване за Volvo FMX за задвижване на предната ос, вече се използва от Volvo Construction Equipment в техните моторни превозни средства.

Решението се състои от софтуер свързан с датчиците за скоростта на колелата, които откриват и контролират задвижващите колела. Когато едно от задните колела започне да боксува, мощността се прехвърля автоматично към предните колела, без камиона да губи въртящ момент или скорост. А превключващия съединител активира устройството на предните колела само за половин секунда. Съединителят е по-лек и има по-малко движещи се части, отколкото традиционното решение с постоянно задвижване на всички колела. Ако водачът срещне особено неравен терен, то тогава е възможно ръчно да заключи диференциала както отпред, така и отзад.

По-добра маневреност и по-малко гориво
Задвижването на предната ос предотвратява спирането по хлъзгави повърхности. В същото време, функцията често се изисква само за много малка част от общото време на управление. С Automatic Traction Control сцеплението на предните гуми се концентрира върху кормилното управление чак до края на всяка критична ситуация. По този начин, водачът може да се възползва от по-добра маневреност толкова дълго, колкото е възможно.

Шофьорът също така избягва допълнителния разхода на гориво и износването на трансмисията и гумите, до което постоянното участие на предно задвижване обикновено води. Automatic Traction Control гарантира, че комбинацията на Optimal Drive е винаги включена и премахва взимането на решение от страна на водача.

“Automatic Traction Control е още един пример за това как иновативна технология може да направи нещата по-лесни и по-умни, отколкото преди. Точно като революция на Volvo I-Shift  в скоростната кутия, ние сме уверени, че тази нова инициатива ще направи същото за задвижването на предната ос, “казва Рикард Фриц, вицепрезидент на Volvo Trucks Brand.

Стандартно вграждане на задвижването на предната мост при Volvo FMX
Automatic Traction Control е стандартно оборудване за Volvo FMX във версии 4 * 4, 6 * 6, както и 8 * 6 и се предлага с пълна гама двигатели за Евро стандарти 3, 4, 5 и 6.

Please follow and like us: