Volvo Trucks сертифицира всичките си двигатели за HVO (био) дизел

След продължително тестване в областта на възобновяемите дизелови горива HVO, Volvo Trucks одобри горивото за всички Euro 5 двигатели и се готвят да го сертифицират и за Евро 6. HVO действа като обикновения дизел и намалява между 30% и 90% емисиите на CO2.

През 2013 г. Volvo Trucks започни полеви изпитания заедно с Renova, DHL Freight и OKQ8 да се проучи как използването на 100% HVO (Хидрогенирано растително масло) засяга работата на двигателя и компоненти му. Шестте тестови камиони бяха снабдени с Euro 5 двигатели и имат около един милион километра търговски пробег през двегодишния тестови период.

“Полевия тест показа, че HVO работи много добре в нашите двигатели и може да бъде използвано при същите условия, както и обикновенния дизел. Възможно е също така свободно да се смесва обикновен дизел и HVO “, казва Тобиас Бергман, продуктов мениджър за алтернативни горива и хибриди на Volvo Trucks.

Положителните резултати от теста в полеви условия означават, че Volvo Trucks вече е одобрил използването на HVO във всичките му Euro 5 двигатели с непроменени сервизни интервали. През септември 2015 г., няма да има глобална сертификация (WVTA) на HVO в двигателите D5 и D8 за Евро 6. Успоредно с това се работи по сертифицирането на двигатели варианти D11, D13 и D16.

“Горивото е подходящо за всички клиенти, които искат да намалят своите емисии CO2 и не виждаме ограничения по отношение на вида транспорт или бизнес. Използването на HVO с ниски емисии в нашите Евро 6 двигатели ще позволи въздействията на камионите върху околната среда да бъдат сведени до минимум “, казва Тобиас Бергман.

HVO е произведено от възобновяеми суровини като растителни и животински мазнини, от рапично масло или кланични отпадъци. Горивото може да се разпространява чрез съществуващите дизелови депа и използва същия тип резервоари и помпи като обикновенния дизел. HVO намалява емисиите на CO2 между 30% и 90%, в зависимост от суровината.

“Ние вярваме в потенциала на HVO и ще виждаме все по-голям интерес от страна на клиентитеи на транспортните фирми. Основното предизвикателство е наличието на суровини и рафинерии. Затова се надяваме, че нашите инвестиции в гориво ще допринесят за увеличаване на търсенето и HVO в бъдеще ще може да се използва в много други части на света”, казва Ларс Мартенсон, директор околна среда и иновации във Volvo Trucks.

ФАКТИ:

Евро 6 стандарт: Volvo Trucks сертифицират техните двигатели в рамките на бъдещия стандарт за парафинни горива EN15940, които, в допълнение към HVO, включват например дизелово гориво от борово масло и втечнен газ (GTL).

Volvo Trucks и алтернативните горива: Volvo Trucks широко участват в разработването на решения за алтернативни горива и хибриди. Те извършват тази дейност с цел намаляване на общото въздействие върху околната среда и работят за визията за устойчив транспорт.

Please follow and like us: