Евро 6 изисква нов подход към моторните масла

BUC_MUN_EURO6_emission_standartС навлизането на стандарта Евро 6, налага ли се мениджърите на автомобилните паркове да избират по-внимателно маслата, които използват? Някои от производителите на камиони със сигурност са задали нови стандарти за нисък вискозитет маслата, а други са предприели решителна крачка в тази посока.

Залагането на правилните масла в задвижващите предавки не са ангажимент на мениджърите на автопаркове, но при първата необходима подмяна, с какви трябва да се заменят? Евро 6 изисква при производството маслата да са напълно синтетични с ниска сулфатна пепел, фосфор и сяра (SAPS). Някои автопаркове ги използват, извличайки полза от дългите интервали на смяна, докато други търсят икономии в използването на по-ниско качество масло с по-чести смени.

По-честите посещения на сервиза и по-дългия престой там рядко се взимат под внимание. Някои мениджъри на автопаркове няма лесно да се разделят с по-големи суми за подмяна на маслта на камионите си, но те може да обърнат внимание, ако това масло допринася за икономията на гориво. Ако маслото “по време на работа” е на 150 000км, това са някакви си стотинки на 100 км.

От въвеждането на мулти-клас маслата, те са деликатно балансирани между икономия на гориво и защита от износване. Високо вискозитетните масла предпазват двигателя, но и абсорбират прекалено много средства в избиване  на загуби и енергийната неефективност при студен старт.

Ниско вискозитетните масла е са по-течливи през зимата (на “W” в 15W-40), но ще продължи ли да поддържа защитена вътрешността на двигателя при 150ºC?

През декември миналата година петролната компания Petronas стартира най-ниски вискозитетното си масло за дизелови тежкотоварни двигатели, Urania Next 0W-20, което сега е стандартно при 11 и 13 литровите двигатели Cursor на Iveco. Стартирало при състезателния камион на Iveco за Дакар, то не би могло да остави по-убедителен отпечатал върху способността на маслото да поема натоварване.DSC_0019

Ниския вискозитет на маслото осигурява предимство при студен старт и икономия на гориво, с намалени загубите при триене, но по-важен е въпроса как маслото ще изпълнява функциите си в работния си температурен интервал – на “20”  (0W-20).

Iveco интензивно тества маслото в неговите Cursor двигатели, докато Fiat показа по-голяма увереност, когато го използва в двигателие на Iveco със селективна каталитична редукция  с  Евро-6, като оставят всякаква помощ от рециркулацията на отработените газове, която е почти универсално приета. Досега нито един друг производител не препоръчва такъв нисък вискозитет масло.DSC_0025

Всички масла имат претенция за икономия на гориво, но Euro 6 двигателите не са просто двигатели Euro 5 с допълнителноа инсталация, те представляват най-тесните производствени толеранси и качеството на инженеринга следва да бъдат придружени от спецификация на маслото. Шофьорите и мениджърите, които са развили вкус към евтиното масло трябва да помислят отново, като вземат под внимание, че филтрите за частици в Евро 6 двигателите няма да толерират нискокачествени масла.

Стив Кроули, Съветник по Глобалния Стратегически маркетинг в ExxonMobil  казва: “Само масла с ниски SAPS, които имат максимално съдържание на пепел от 1% са подходящи за използване в Евро 6 камиони. За да се постигнат изискванията за емисиите, всички тези двигатели включват устройства за обработка на отработените газове, които са чувствителни към смазочните компоненти “.

Единственият начин да се установят предимствата пред съществуваща марка е да се проведат изпитания, с възможно най-много променливи. Кроули казва: “Нашият Signum анализ на маслото помага да удължим живота на компонентите и лубриканта, осигурявайки признаци за ранно предупреждение при замърсяване и намалява разходите за поддръжка.”

Няма универсален способ за избор на Евро-6 масло. Технически мениджър на Scania за великобритания Клив Бърнет казва: “Въпросът за това какви масла да използваме в Евро-6 камионите все още няма еднозначен отговор. Те може да бъдат десетки, в зависимост от модела и предназначението. ”

При смесен автопарк с множество цикли на смяна се генерира широка гама от спецификации. Трансмисионните масла могат да работят при по-ниски температури, но често зависят от прищевките на потребителя. Подобно на всички компоненти, маслото се  износва и химичните съставки се разграждат, което води до по-ниска ефективност и качество. Маслото на скоростна кутия и диференциала има ограничен живот и съответните базови съставки са сяра-фосфор, които оставят наслагвания по зъбите на зъбните колела, за да се намалят загубите от триене.

Въпреки, че Евро-6 е разработен с вкус към фините масла, в балансирането между вискозитета и спецификацията на маслото има потенциални печалби. Правилният избор ще доведе до икономия на гориво и получаване на малко допълнителна мощност, докато погрешния избор може да струва скъпо.

Почетете още:

Какво масло е подходящо за вашия камион и автомобил?

Намаляване времето за престой на автомобилите в сервиз

Please follow and like us: