Проблеми с DPF (филтър за твърди частици) – Какво трябва да направите?

Все повече се купуват дизелови коли, което едва ли е изненада с оглед цените на горивата, които са се повишили през последните години. Много от собствениците на автомобили са закупили дизелов автомобили, защото искат да намалят своите разходи за гориво, което е разбираемо. Има обаче нещо повече от литрите на километър. Съвременните дизелови автомобили трябва да отговарят на световните регламенти за емисии и поради тази причина производителите вече монтират филтри за твърди частици (DPF) към изпускателната система, за да сведат до минимум емисиите от колата.

Филтър за твърди частици (DPF) е ефективен “капан” за саждите в изпускателната система, който филтрира черният дим, който понякога се вижда при по-старите автомобили, особено при високо ускорение. Изгорелите газове преминават през филтъра, оставяйки праховите частици от едната страна и след това преминават в изпускателната уредба и от през ауспуха. Както можете да си представите, като такъв филтърът в изпускателната система силно ограничава дебита на газовете и в резултат на това ограничава автомобила по отношение на мощността. Допълнителните ограничениея на изпускателната система също означава, че двигателят и по-специално на турбото, трябва да работят по-усилено, което означава намалена ефективност на горивото в сравнение със същото превозно средство без DPF. Намалената ефективност на горивото става все по-отчетлива, когато филтърът се запълва и следователно става все по-ограничаващ.

За да може един DPF ефективно да изгаря частицата вътре в себе си, двигателят трябва да бъде в режим и загрял. Много от собствениците на дизелови автомобили не са осведомени за това и затова при някои собственици проблемите се почвчват по-рано, отколкото те биха могли да очакват (на първо място поради това, че те дори не са информирани че имат DPF на тяхната кола). Ясно е, че за да загрее колата, тя трябва да бъде карана. Първите 10 минути от студения старт на всяко пътуване колата произвежда най-много емисии и така, ако колата се движи за кратко време, само до магазина и обратно или за да закарате децата до училище или дори при по-бавни шофиране в града, двигателят няма да работи достатъчно, за да загрей и изгори въпросните частиците във филтъра. Това са този вид на шофирания, при които има ппо-често проблеми с DPF.

Ако все пак се усетите, че колата ви се движи много по-мудно от нормалното и / или има свети предупредителната светлина на таблото – не я игнорирайте или елеминирайте софтуерно. Шофиране на автомобила със задръстен DPF може сериозно да повреди вашия двигател и/или турбото и може да се наложи да подмените турбото, когато предупредителната светлина е била игнорирана дълго време.

Така че какво бихте могли да направите?

Свържете се със специализиран сервиз, който ще ви помогне и ще ви даде най-добрия съвет по въпроса.

В същото време, обърнете внимания на начина ви на шофиране. Ако направите много кратки пътувания, опитайте се, най-малко веднъж седмично, да изведете колата си на дълъг път и да достстигните пълната работна температура на двигателя. Това означава да карате колата си поне 30 минути по първокласен път или магистрала. Това ще гарантира, че филтърът ще загрей и ще бъде в работен режим когато има най-голям шанс да изгори саждите ефективно. Това няма да елиминира напълно проблема, но със сигурност ще удължи живота на вашия DPF, разходите за смяната на който могат да бъдат хиляди левове (за някои автомобили тази част я има само при официалните дилъри)!

Какъвто и да е случаят, ако искате да получите повече съвети за грижите за вашия DPF или как да разрешите проблемите си с филтъра за твърди частици DPF, може да се свържите с нас на телефон  0889268781.
Също можем професионално да премахнем DPF филтъра за твърди частици.
Ние можем да ви помогнем!

Please follow and like us: