10 години MAN HYDRODRIVE – история на успеха

MAN е първият, който запълни празнина на пазара с HYDRODRIVE

През 2005 MAN вече е в състояние да отговори на нуждите на клиентите изискващи сцепление на предната ос с “натискане на един бутон”: С MAN HYDRODRIVE, MAN е първият, който запълни една празнина на пазара за този вид клиенти, които в някои ситуации изискват допълнително задвижване на предната ос, без да се налага да купуват модел със задвижване на всичките колела. MAN е единственият играч на този пазар от почти десет години и следователно може да се похвали с голямия си технически опит.

Най-голямата гама превозни средства на пазара

От неговото основаване до днес, повече от 11 000 клиенти са се убедили в предимствата на MAN HYDRODRIVE от гледна точка на ефективността и безопасността. MAN предлага на пазара най-голямата гама от превозни средства HYDRODRIVE с шест колесни конфигурации и две височини на каросерията, от двуосен до четириосен автомобил от сериите TGS и TGX. Много голям брой клиенти на MAN са базирани в Австрия, Швейцария, Германия и Скандинавия.

Неговите превозни средства, често действат като средства на противопожарни автомобили, сметосъбиращи машини, строителни машини и цистерни – всички те трябва да работят по всяко време дори и при неблагоприятни метеорологични условия и по планински терени. Камионите на MAN също така се използват като горски камиони за превоз на трупи.

При мека почва само задвижване на задните колела понякога не е достатъчно, особено ако камионът е натоварен и задния мост не е в състояние да осигури добро сцепление. HYDRODRIVE може да се избегне засядането в такива ситуации. В допълнение към това, на водачът също е спестено неудобството да бъде теглен в лошо време.

Управлението върху хлъзгава повърхност също става по-трудно, когато натоварването е основно върху предните незадвижвани колела. Традиционно, при работа в такава среда, се избира задвижване на всичките колела на камиона. Но това наистина ли е необходимо когато камиона се използват главно на асфалт? MAN има лесно решение на този въпрос под формата на HYDRODRIVE: Тя осигурява допълнително сцепление и безопасност, без да има нужда от раздатъчна кутия, диференциал на предния мост или преден задвижващ вал. Това помага да се пести гориво и намалява емисиите на CO2.

В сравнение с традиционното задвижване на всички колела, камионът с HYDRODRIVE тежи около 400 килограма по-малко. Това означава също, че превозните средства с HYDRODRIVE могат да транспортират много по-голям полезен товар. По този начин камионът с HYDRODRIVE  разширява експлоатационния си диапазон: за много предприятия това означава придобиване при нужда на допълнително задвижване на всички колела на камион.

Малко височина и изключителен диаметър на завоя

MAN HYDRODRIVE е единствената колесна система, при която може да се получи сцепление на предната ос при нормално и средно високи камиони. Предимството се крие във факта, че това е единственият възможен начин за задвижване на всички колела за някои превозни средства: Такъв е случаят при специалните превозни средства, при които е необходима постоянна височина, напр. за превозни средства за противопожарни и спасителни служби. Причината за това е, че само превозните средства с нормална височина могат да носят високи сменяеми каросерии и все пак да са в законоустановените ограничения за височината. Нормалната височина означава също лесен достъп до превозното средство и нисък център на тежестта, което води до по-добра стабилност при шофиране.

Друго предимство е малкият диаметърът на завоя: камионите с HYDRODRIVE имат по-малък радиус на завиване от превозни средства с механично задвижване на предните оси. Това е важна полза, например за противопожарните превозни средства, които в този случай са в състояние да вземат завоя от веднъж.

Колесни конфигурации
4 х 4Н
6 х 4Н-2
6 х 6Н
6 х 4Н-4
8 х 4Н-6
8 х 6Н

Инженерното обяснение:

MAN HYDRODRIVE задвижва предния мост с помощта на хидростатичен мотор на всяко колело. Те са задвижвани от хидравлична помпа с налягане до 420 бара. Задвижването може да бъде включено с просто завъртане на ключ по време на шофиране и под товар – водачът може по този начин да гарантира безопасността без да се налага да спира. Допълнителното сцепление е на разположение при заден ход и при движение по инерция. От една страна, това увеличава продуктивността на спирачните системи – по-специално на MAN PriTarder. От друга страна, това значително подобрява маневреността на автомобила по хлъзгава повърхност и следователно безопасността при шофиране.

Please follow and like us: