100 години MAN: Готови за бъдещето (Историята на MAN)

MAN-TGX-2014-300x160Успех и опит: MAN създаде ефективни и надеждни търговски превозни средства през миналия век

Историята на MAN Group се простира на повече от 250 години. Компанията празнува още една важна годишнина тази година: Историята на производството търговски превозни средства в MAN започна преди 100 години. Ето един кратък преглед на най-важните постижения.

Готови за бъдещето

На 21 юни 1915 г., е вписано ново дружество в търговския регистър на град Нюрнберг: “Lastwagenwerke MAN-Saurer”. Фирмата е създадена като акционерно дружество между Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg AG и Saurer, швейцарски производител на товарни автомобили. Първият MAN-Saurer 3-тонен камион скоро напусна съвместна фабрика в Линдау на езерото Констанс. Той е последван от първите автобуси, които са били използвани като междуселищни автобуси от пощенската служба Imperial и превозвали пътници, писма и колети. Това било началото на конструирането на търговски автомобили в MAN, история на успеха, която е не само формирана от историята на самата компания. MAN е значително повлиян от развитието на камионите и автобусите с неговите съвременни и често революционни нововъведения през последните 100 години – и все още продължава да го прави.

Ранните години

Представя на първия дизелов двигател на превозно средство с директно впръскване, разработен от MAN. Това е отправната точка на успешната история на дизеловите двигатели при товарните автомобили – до наши дни.

През 1916 г. производството се премества в централата на MAN в Нюрнберг. Фирмата търгува като “MAN Lastwagenwerke” след напускането на Sauer през 1918 г. През 1924 г., MAN представи първия камион с дизелов двигател с директно впръскване  – който е в основата на триумфа на дизеловите двигатели при камионите. Той намаля до 75 процента от оперативните разходи в сравнение с бензиновите двигатели към момента. Икономичност и ефективност са вече важни цели за развитието на MAN по това време и те са все още актуални и днес. През същата година MAN произвежда първият нископодов автобус, специално проектирани с ниско шаси. Автобусите, които MAN произвежда от 1915 са ръководили от шаси на камион.

През 1928 г. MAN представи своя първи три мостов камион, който е предшественик на всички последващи MAN тежкотоварни камиони. През 1932 г. камиона S1H6 е оборудван с D4086 дизелов двигател, който предоставя мощност от 140 к.с., а след това е считан за най-мощният дизелов камион в света. През 1937 г., е достигнато следващо техническо ниво  с развитието на дизелов двигател с директно впръскване с изключително нисък разход на гориво и въвеждането на задвижването на четирите колела.

MAN Truck като двигатели на преустройството

Производството на камиони, автобуси и трактори е преместено от Нюрнберг до новия завод в Мюнхен. Първият камион от производствената линия е MAN 515 L1. Производството на двигателя остава в Нюрнберг.

Камионите са търсени през възстановителните работи след края на Втората световна война. През 50-те години MAN F8 със своите 180 к.с. V8 мотор стана флагман на икономическото чудо в новата Федерална Република Германия. MAN демонстрира иновации още през 1951 г., когато е въведен първият германски камион с двигател с турбо задвижвано от отработените газове. Двигателят на шестцилиндровия постига 175 к.с. с 8.72-литров двигател със забележително 35% увеличаване на мощността . През 1955 г., MAN премества изцяло производството на камиони и автобуси на новото си местоположение в Мюнхен. Заводът в Нюрнберг се превръща в компетентен център за производство на двигатели.

MAN също доказа своите иновации и при конструирането на автобуси. През 1961 г. компанията въвежда на пазара 750 HO първия автобус с модулен дизайн. Стандартизираното шаси се използва в различни версии обществени автобуси, междуградски автобуси и туристически автобуси.

Büssing доведе лъвът в MAN

През 1971 г., MAN пое Büssing Automobilwerke и завод на компанията в Залсгитер. MAN адаптира специализирана технология за подови двигатели на Büssing, както и логото им, лъвът на Brunswick, който оттогава украсява решетката на всички тежкотоварни превозни средства направени от MAN. В края на 1970 г., MAN започнаха да си сътрудничат с VW в сегмента на лекотоварните автомобили. В шест и осем-тонни камиони на G-серията съвместно се произвеждат до 1993 г. Днес MAN е част от VW Group.

Въпреки това разделение MAN винаги са били камиони с кабини за строителни работи и тежкотоварни камиони за транспортиране на дълги разстояния, като модела 19,280, който е първият камиона MAN, получил приза “Камион на годината” през 1978 г. . Последвали ногобройни награди, например за MAN F90, който беше въведен през 1986 г. и получи наградата “Камион на годината” през следващата година. Кабината на F90 е особено впечатляваща. Ергономията и комфорта за водача винаги са били важни за дизайнерите на MAN. Най-успешният модел на деветдесетте години беше F2000. Тежката серия има стандартни двигатели с електронно управление на впръскването от 1994 г. насам.
The Coach MAN Lion’s Star дойде на пазара и бе отличена като “Треньор на годината”.

Автобусите MAN също имат своите акценти. През 1992 г. MAN въведена  Lion’s Star, автобус за пътуване, които ще определи имената на всички следващи поколения автобуси MAN. Автобусите за пътуване на дълги разстояния са особено аеродинамични и затова пестят гориво.

MAN в новото хилядолетие

MAN започна новото хилядолетие с нови иновации. През 2000 г. “Trucknology Generation Type A”, наречен TGA постави нови стандарти по отношение на комфорта и ергономичността, както и на нови технологии, като например скоростната кутия MAN TipMatic и MAN Comfort-Shift за оптимално превключване на предавките. MAN засили позициите си в премиум сегмента на автобусите с поемане на марката NEOPLAN през 2001.

Въвеждането на D20 двигатели с комън рейл впръскване през 2004 г. беше истински крайъгълен камък в технологията на двигателите. MAN е първият производител на търговски превозни средства, който промени всичките си двигатели до тази икономичен и екологичен, електронно контролиран метод за впръскване. MAN модернизира леката и средната серия чрез въвеждане на TGL и TGM през 2005 г. и направи възможно постигнето на Евро 4 стандарта на отработилите газове, чрез комбинация от рециклиране отработените газове и филтри за твърди частици, изцяло без добавки, като например AdBlue. Две години по-късно, два модела бяха представени, за успеха на TGA в тежката серия: The TGX е предназначен за транспорт на дълги разстояния, докато TGS се използва за приложения, изискващи сцепление и дистрибуция на тежки товари. MAN получи наградата “Камион на годината” за седми път и за двата модела – което е рекорд в този сектор.

През 2010 г. MAN започна серийно производство на градски автобуси с хибридно задвижване – Lion’s City Hybrid. Lion’s City Hybrid спестява до 30 процента гориво благодарение на своето иновативно хибридно задвижване. Моделът бързо се превръща в огромен успех и получава наградата на ÖkoGlobe през 2011 г. и награда Green Bus през 2012 г. за неговата устойчива концепция.

С MAN в бъдещето

Лидерът на гамата: новите двигатели D38 Euro 6  за MAN TGX серията с мощност 520-640 к.с..

Развитието на екологично чистите и пестящи ресурси превозни средства винаги са била една от основните цели на MAN Truck & Bus. Евро 6, новият стандарт на отработените газове е едно предизвикателство, което MAN посрещна през 2012 г. с най-новото си поколение превозни средства TG. Те отговарят на най-строгите изисквания с максимална икономия на гориво. През есента на 2014 г. MAN представи най-новото поколение на двигателя D38, който в момента е кулминацията на 100 години развитие на двигателя в търговските превозни средства. Икономичните Euro 6 дизелови двигатели достигат до 640 к.с., като използват двустепенен турбокомпресор.

Движище сили за разработването на продукти и устойчиво развитие на компанията са общите политически условия и ограничената наличност на енергийни ресурси. Затова MAN обмисля по-нататъшно развитие на различни алтернативни концепции за задвижване. Хибридни устройства, в търговските превозни средства, ще бъдат част от бъдещата концепцията във всички области на приложение. Дизелов/електрически хибрид вече е стандартен за на градските автобуси. MAN въведе TGX Hybrid по време на изложението IAA през 2014г. Това е концептуален автомобил за TCO-оптимизиран транспорт с хибридно задвижване, който може да бъде използван в транспорта на дълги разстояния. MAN развива изследвания за метропилисните превозното средства, за тежкотоварен камион с напълно електрическо задвижване за изпълнение на задачи в града. Той в момента е в тестова фаза.

Компресиран природен газ (CNG) и биогаз вече са на разположение като алтернативни горива. Двигатели, подходящи за CNG също могат да бъдат управлявани с биогаз в почти CO2-неутрален начин. Пример за това е новия автобус Lion’s City GL CNG с природен газ, който спечели наградата “Автобус на годината 2015”. Установеният клас градски автобуси на природен газ ще бъдат допълнени с камиони на природен газ през 2016.

Изследователския отдел анализира глобалните мега-тенденции и определи посоката за развитие на бъдещите поколения автомобили. Разработчиците на MAN вече работят върху превозни средства, които вече не се нуждаят от задвижване за определени дейности, например когато превозно средство осигурява магистрални строителни обекти. MAN Truck & Bus ще използва тези и напълно нови идеи, за да се гарантира устойчивото развитие на ултра-модерни бизнес превозни средства в бъдеще.

Камиони, автобуси и двигатели: 100-годишната успешна история на MAN Truck & Bus

Най-важните постижения
1897: Рудолф Дизел разработи първия дизелов двигател, заедно с инженерите на MAN.
1915: MAN пнаправи първите камиони и автобуси в Линдау в сътрудничество с фирмата Saurer. Една година по-късно, производството се премества в завода на MAN в Нюрнберг.
1924: Представяне на първото превозно средство с дизелов двигател с директно впръскване, разработен от MAN. Това е отправната точка на успешната история на дизеловите двигатели в рамките на товарните автомобили – до наши дни.
1924: MAN представи първия автобус с ниско шаси.
1932: Със 140 к.с., MAN S1H6 е най-мощният дизелов камион в света през 1932 г. Година по-късно той въведе на пазара камиона с двигател от 150 к.с..
1937: Разработване и прилагане на двигател с значително по-нисък разход на гориво. MAN въведена задвижване на всички колела при товарните автомобили. Той по-късно се превръща в ключово конкурентно предимство при тракторите.
1951: Камиона MAN F8 със своят двигател V8 с 180 к.с. беше водещ на продължаващото икономическо чудо.
1951: Първият немски камион с двигател с турбокомпресор постига подобрение в производителността с 35 процента в сравнение с конвенционалните камионни двигатели: шест-цилиндров двигател MAN 1546 GT с 175 к.с вместо 130 к.с..
1955: Производството на камиони, автобуси и трактори е преместено от Нюрнберг до новия завод в Мюнхен. Първият камион от производствената линия е MAN 515 L1. Производството на двигателя остава в Нюрнберг.
1961: MAN стартира първия автобус с модела 750 HO  с модулно шаси за градски, междуградски и градски автобуси автобуси до пазара.
1971: MAN пое заводите ÖAF и Büssingи.  Büssing’s Lion бе включен в логото наMAN.
1977: Сътрудничеството с Volkswagen Лекотоварни автомобили започна с развитието на леката гама превозни средства с бруто тегло 6-10 тона. През 1979 г. стартира производството на съвместната серия т.нар VW-MAN.
1978: MAN получи наградата “Камион на годината” за първи път за модела 19.280.
1986: MAN въвежда на пазара серията F90 с изцяло нова кабина.
1992:  MAN Lion’s Star дойде на пазара и бе отличена като “Треньор на годината”.
1994: F2000 на MANт е бил успешен модел през 90-те.
2000: Представянето на Trucknology Generation TGA задава отправна точка на продуктовата офанзива.
2001: MAN пое марките NEOPLAN,  ERF и Star.
2004: Представяне на D20 Common Rail серията двигатели с напълно нова технология за електронно контролиране на впръскването.
2005: Адаптиране и подобряване на MAN Trucknology Generation със стартирането на TGL и TGM в тегловен клас от леки и средни превозни средства от 7,5 до 26 тона.
2007: От TGA до MAN TGS и TGX в серията Heavy-Truck. Журналистите присждат званието “Камион на годината 2008”.
2010: Градските автобуси MAN Hybrid влизат в серийно производство.
2011: Възраждането на една легенда: двуетажните NEOPLAN Skyliner.
2012: Нов модел NEOPLAN за междуградски транспорт: откриването на Jetliner.
2012: Новият MAN TG-серията TGL, TGM, TGS и TGX серия 6 Euro отпразнува своята премиера.
2014: Лидерът в сегмента: новите D38 Евро 6 двигатели за MAN TGX серията с 520-640 к.с..
2015:  Lion’s City GL CNG на природен газ е носител на наградата “Автобус на годината”.

Награди:
8 х награди за дизайн
7 х Камион на годината
5 х Треньор на годината
4 х Автобус на годината

Бяло/сини посланици с дълга традиция

Преди около сто години, пивоварната Augustiner бе сред първите клиенти за камион на MAN и компанията продължава да се доверява на тях.

През 2015 г. MAN Truck & Bus отпразнува сто години на своите продукти. Това е приблизително периода, в който пивоварната Augustiner е доставяла бирени кегове с камионите MAN. Портрет на специалното партньорство от Мюнхен.

Пожарните и пивоварните – Преди сто години, те са източникът на първите клиенти на новоучредената “Lastwagenwerke MAN-Saurer” (MAN-Saurer Truck Factory). Толкова различни, но спешно нуждаещи се от нови превозни средства през 1915 г.: Докато пожарникарите са искали да стигнат до пожарите по-бързо, отколкото с коне, то Мюнхенските пивовари като Augustiner искали да доставят своите бирени кегове по-далеч от града. Издръжливостта на конете просто не била достатъчна за пътуванията към градове като Розенхайм или Траущайн. По-бързите автомобили с по-големи обсег са абсолютно задължителни. Това е, което е довело до икономическите отношения между Augustiner и MAN – тези, който продължават и до днес.

Това взаимоотношение на доверие е разбира се на базата на дълга споделена история. Преди сто години камионите за доставка на бира на Augustiner са можели да ускорят до пълните четиринадесет и половина километра в час. Шофьорите трябва да пътуват без повечето от удобствата, които очакваме днес. “По това време, камионите все още имат дървени колела с гуми от каучук, твърди и абсорбиращи много малко вибрациите”, казва Henning Stibbe, директор на историческия архив на MAN Truck&Bus. AПневматичните гуми дойдоха едва в края на 20-те години. За кратките маршрути в града Augustiner остава конските каруци, и в части продължи да прави това до 70-те години. В същото време моторизирания автомобилен парк продължава да расте след края на Втората световна война. През 1947 г. са налични 20 автомобила, а от 1958 г. са 28. Augustiner камионите са украсени с цветя, дори взеха участие в Октоберфест през 60-те години. “Това е знак колко горда беше компанията със своите превозни средства, дори след това,” казва Augustiner архивистта Урсула Еймбол. В средата на 80-те години, компанията основно рподменя автопарка си. ДЗапочват да инвестират в нов автопарк с модерни товарни автомобили като MAN F90, които са забележителни преди всичко заради подобрената си кабина и нова особено ефективна серия от двигатели.

В течение на времето, специални надстройки за напитки заменят побикновенитее товарните повърхности с дъски. Хидравлична повдигаща платформа за улеснено товарене и разтоварване и контролирани оси облекчаващи маневрирането в тесни пространства на града.

Пространството в Централата на Augustiner в центъра на Мюнхен се оказа твърде малка и автопарка се премества в новия логистични центъра в Мюнхен. Веднъж или два пъти седмично превозните средства се почистват – и още по-често през зимата. За компания, която напълно ще пропусне класическата реклама, блестящите бели камионите със сини надписи Augustiner са билборд известен в целия град.

Служителите на Augustiner сами се грижат за поддържането на друг билборд на фирма: историческите конски каруци, които стоят в непосредствена близост до камионите в логистичния център. Пивоварите все още ги използват, за да доставяне на бира в почивните дни – например на фестивали. Юздите често се държат от шофьорите на камионите ма Augustiner , които през седмицата карат последните модели камиони на MAN. Те поддържат духа, който характеризира партньорството между Augustiner и MAN на повече от сто години. Това ги държи в крак с времето, без да изместват поглед от традицията.

Please follow and like us: