DAF: 20% по-голям обем товари в Контейнерния транспорт – DAF TelliSys Low Deck Euro 6

DAF-TelliSys-Low-Deck-Euro-6TelliSys представи транспортна концепция с ултра-нисък под.

С визия за по-нататъшно увеличаване ефективността на Контейнерния транспорт, TelliSys представя прототип на влекач с полуремарке с ултра-ниска позиция петото колело, което води до 20% по-голям обем на товара. Значителни икономии от намаления разход на гориво и емисии CO2 на тон / километър следователно стават възможни в рамките на интермодалния транспортен контейнер.

TelliSys е партньорство между RWTH Aachen University, Европейската Интермодална Асоциация, DAF, GEFCO, Goodyear, WECON и WESOB и има за цел да направи възможен превоза на контейнери с вътрешна височина от 3 метра. В резултат на това, 3 от така наречените “м-табли” могат да бъдат подредени в контейнера, така че може да се реализира обемът на натоварване до 100 m3

Осемдесет и пет сантиметрова височина на петото колело

В рамките на консорциума TelliSys, DAF е разработил Super Low-Deck влекач. С намаляване на височината на шасито зад двигателя и чрез използването на много компактно задно окачване на колелата в комбинация с 22.5 ” колела на задвижващия мост, се постига височина само 85 cm на петото колело. В допълнение, специалния Low-Deck влекач има лек 4,0-тонен заден мост с 17,5 ” джанти и постига общо тегло от 44 тона. За проекта Goodyear разработва специални нови нископрофилни гуми за управляемите и задвижващи оси. Тези гуми се характеризират с много ниска височина и с капацитет за голямо натоварване.

Ново поколение контейнери

Постигнатата височина на петото колело на Low-Deck влекача на DAF Super е само 85 cm, WECON разработи специално олекотено ремарке с маса 3 830 кг. Точно толкова важно е и развитието на новото поколение от 40 и 45 футови контейнери, на които подът е значително по-тънак, като се поддържа товароносимост и здравина на усукване. Прототипа  на WECON е снабден със сгъваема завеса, за да се подчертае, гъвкавостта наТехнологичната Концепцията на TelliSys Intermodal.

Започване на полеви изпитания

Очевидно е, че при разработването на концепцията на камиона са предприети, са взети под внимание не само размерите и капацитета на натоварване, но цялостно внимание бе обърнато и на маневреността, комфорта и оперативната ефективност. TelliSys ще започне обширни тестове с логистичен партньор GEFCO, в които камион, ремарке и контейнер ще се използват интензивно, в рамките на техните интермодални превози с автомобилен, железопътен и воден транспорт.

“TelliSys показа, че е възможно да се постигне 20% по-висока ефективност за контейнерните превози”, каза интермодалния консултант Хайко Сеневалд, който е партньор както и инициатор на проекта. “Полевия тест извършван от GEFCO ще трябва да докаже практичността на системата.” Резултатите ще определят дали въвеждането на пазара е възможно, както се вземе под внимания и интереса на пазара. За да се прецени това ще представим концепцията TelliSys Intermodal Technology в началото на май (5-ти до 8-ми) на изложението в Мюнхен. Важно е да се подчертае, че тази технологична концепция няма да излезе на пазара в кратък срок. ”

Интелигентна транспортна система за иновативен Интермодален транспорт (TelliSys) подпомага целта на ЕС за оптимизиране на работата на интермодалните логистични вериги и осигурява гладко и кооперативно взаимодействие между различните видове транспорт. Проектът започна през декември 2012 г. и се финансира в рамките на 7-та рамкова програма (FP7) на Европейския съюз за срок от три години.

Please follow and like us: