СЪВЕТИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ ПОВРЕДИТЕ НА КАМИОНА НА ПЪТЯ

Ако говорите с някой опитни шофьори на камион, ще ви кажат, че едно от най-важните неща при поддържането на ефективността на вашия бизнес е превантивната поддръжка.

Истината е да запазите рентабилността на вашия камион, което означава да задържите поддръжката му на достъпна цена. Представете си каква ще бъде цената, ако двигателя се повреди, докато камиона е с товар на път. Това ще включва ремонт, трепатриране на камиона и загуби от престой в сервиза.

Това е ужасяващо за всеки бизнес, но има и добри новини. При превантивна поддръжка, можете да намалите този разход с до 50%.

Ето ви пет съвета, които ще ви помогнат да избегнете аварии, което ще ви помогне да поддържате вашия камион – и вашият бизнес – в готовност за дълъг преход.

Проверете гумите на камиона

Проблемите с гумите на камионите представляват 25% или повече от всички пътни аварии, свързани с камионите. Предотвратяването на тези проблеми става при проверки преди вашето пътуване на:

Налягане на гумите – Спадналите гуми (по-склонни към спуквания) и пренапомпаните гуми (лошо управление) компрометират икономията на гориво и живота на гумите. В ръководствотона камиона се посочва правилното налягане за вашите специфични гуми. Камионите показват тази информация на табелка на врата на шофьора. Не забравяйте, гумите на камиона губят по около 1 psi налягане всеки месец. Сезонните температурни промени отнемат допълнително 1 psi на всеки 10 градуса промяна в температурата на въздуха.

Износване на гумите – Повредени протектори, пукнатини и оголени места, са важни предупредителни знаци.

Уверете се, че спирачките са във върхова форма

Променливата топлина, натиск и триене, абсорбирани от спирачките, ги правят вторият виновник за повредите на камиона на пътя. Пазете се от тези шест “врагова” на спирачната система:

– Вода и замърсяване в системата за подаване и контрол на въздуха;
– Изтичащо масло от компресора;
– Външно замърсяване и корозия;
– Изпускане на въздух;
– Дисбаланс на налягането в системата и времето за задействане на спирачната система;
– Намалена ефективност на спирачната функция;

Не се чувствате уверени в диагностициране на проблеите в спирачкната система? Тогава посетете сервиз. Никой не очаква от вас да бъдете механик – ако някоя задача по поддръжката изглежда извън вашите знания, винаги можете да потърсите помощ.

Преглеждайте вашата електрическа система

Камионите теглят сериозен товар. Една слабо ефективна електрическа система унищожава производителността и може да навреди на други компоненти, което води до скъпи ремонти. Преглеждайте:

Акумулатора – Уверете се, че вашият акумулатор е в добро състояние, има препоръчителния капацитет на производителя и е напълно зареден по всяко време. Дефектните акумулатори могат да повредят жизнените части на двигателя или просто да ви оставят в тъмното на пътя.

Проводници и кабели – Поддържайте кабелите на акумулаторите и кабелните връзки здраво закрепени и без корозия, което помага да се предотвратят късосъединение, повредени светлини и дори големи системни повреди.

Поддържайте правилното масло и охлаждащата течност на двигателя

Няма по-бърз начин да повредите двигателя на вашия камион, от това да допусните пропуски в поддържката на моторното масло и охладителната система. Поддържайте записи за техническото обслужване на камиона, за да знаете кога са тествани и обслужвани тези течности. След това се придържайте към препоръчваните интервали за поддръжка от производителя на оригиналното оборудване (OEM). Няколко неща, които трябва да имате предвид:

Маслото – При големи интервали на смяна на маслото, работете със сервизен център, особено ако имате закупен камион втора употреба. Професионалистите могат да ви кажат, как вашият конкретен двигател изгаря маслото, променя неговия вискозитет или дали работи извън оптималните параметри на OEM.

Охлаждането – Придържайте се към OEM препоръки и отидете при професионалистите при подмяната на охладителната течност. Отбележете какъв тип охлаждаща течност изисква вашият двигател (например охлаждаща течност с продължителен живот или конвенционална охлаждаща течност). Също така е доста лесно да направите визуална проверка. Вземете проба и я инспектирайте за бистрота, цвят и замърсявания. Тестови ленти могат да покажат концентрацията на антифриз и нивата на добавки.

Знайте кога е времето за замяна

Дори и най-добре поддържаният употребяван камион в крайна сметка се изчерпва. Точно тогава един собственик трябва да избира между превантивна поддръжка и подмяната му.

Помислете за нова покупка, когато главницата, лихвата, разходите за поддръжка и експлоатацията на старото превозно средство са по-високи от сравнимите разходи, свързани с ново превозно средство. Подробните записи за услуги и всички останали разходи, са най-добрата основа за извършване на ремонт или подмяна.

Please follow and like us: