Iveco S-Way поставя летвата високо

Iveco бяха избрали CV Show за официалното стартиране във Великобритания на изцяло новата си гама S-Way.

Замяната на Stralis, която е първата в нова серия камиони, използва нова привлекателна кабина. Акцентите включват по-дълги врати за покриване на втората стъпка, нови LED фарове и страничен прозорец от една част.

Кабината на S-Way също е монтирана малко по-високо от тази на Stralis, което позволи на Iveco да увеличи размера на външните отделения. Сложете ги от двете страни и получавате 375 литров склад.

Многобройните брони имат интегрирани дефлектори, които помагат за оптимизиране на въздушната струя. Подобно на новия аеродинамичен комплект и страничните спойлери, те играят роля в намаляването на коефициента на съпротивление и правят камиона с 4% по-икономичен на гориво от Stralis. Без съмнение това ще бъде подобрено допълнително, когато Iveco смени своите ново проектирани огледала, които са само въпрос на време.

Интериорът на S-Way представлява огромно подобрение спрямо Stralis, а качеството на използваните пластмаси със сигурност е по-добро. Седалката на водача е нова и се отличава с по-ниска основа, което позволява увеличаване на дебелината на възглавницата и 45 мм движение по-вертикал. Има и 20 мм повече място за краката и чрез преместване на запалването (слот за електронен ключ и бутон за спиране) се създава повече място за краката.

Новият многофункционален волан със своите 22 превключвателя поставя много контроли удобни за водача. Всичко отляво е свързано с информационното обслужване, а всичко отдясно подпомага шофирането.

Отстрани на водача е хладилникът (по избор), с удобен капак за достъп до бутилка. Таблото за управление включва 7-инчова инфотейнмънт система с тъчскрийн, с използване на Apple Car Play. Той е оборудван с Bluetooth, има разпознаване на глас и специализирана навигационна система за камиони. Шофьорът може да го използва и за достъп до услугите за помощ, както и инструмент за оценка на стил на шофиране.

Осветлението също е подобрено, с LED лампи с възможност за затъмняване. Те се активират чрез превключвател с управление на въртене на горния рафт над водача.

Задвижващата линия е непроменена, което не е лошо. Подобно на Stralis, S-Way се предлага както на дизел, така и на природен газ 6×2. Опциите за дизелови двигатели са 11-литрови до 480 к.с. и 13-литрови до 570 к.с.; газовите двигатели са 9-литрови при 400 к.с. и 13-литрови при 460 к.с. Всички са свързани с TraXon скоростна кутя. Максималният обхват на газовия камион 4×2 е разширен до 1600 км, което го прави подходящ за повечето операции, при които не е необходимо да се пренасят на 44 тона.

С намаляване на въглеродните емисии с около 15% в сравнение с дизела и огромни спестявания от разходи за гориво, Iveco вярва, че природният газ ще стане все по-популярен.

Производителят е създал съвместно предприятие с Nikola за разработване на електрически тежкотоварни камиони за акумулатори и горивни клетки, но твърди, че това все още е някакъв начин за пълноценно производство, докато газът е надеждна алтернатива днес.

Please follow and like us: