Scania пуска в серийно производство гама електрически камиони

Scania пусна първата производствена серия от електрически камиони, състояща се от напълно електрически камиони и камиони хибриди.

Предлагани в серия L и P, електрическите камиони на Scania са за градско приложение. Напълно електрическите камиони се задвижват от двигател с мощност 230kW, което е еквивалентно на 310 к.с. (2200 Nm). Те се предлагат с избор от 165kWh или 300kWh батерии в зависимост от изискванията на оператора. Едната батерия е разположена намястото на бившия дизелов двигателя, докато останалите четири (165kWh) или осем (300kWh) батерии са поставени по протежение на на шасито.

Обхватът зависи от редица фактори, включително и приложението на камиона, тегло и топография, но Scania казва, че във формата от 300kWh може да се измине разстояние до 250 км с едно зареждане. С пет батерии обхватът е намален до максимум 130 км. Отнема 55 минути за зареждане на камиона с пет батерии от нула до 80% капацитет, докато камионът с осем батерии изисква допълнителни 45 минути. Освен това батериите се зареждат непрекъснато на пътя чрез регенеративна спирачна енергия.

Хибридните камиони на Scania комбинират обикновен 9-литров двигател с вътрешно горене (280 к.с. – 360 к.с.) с електрическо задвижване. Те използват електрически мотор от 115kW, захранван от три батерии с общ капацитет от 95kWh. Времето за зареждане от нула до 80% е приблизително 35 минути, а освен това те се зареждат в движение чрез регенеративно спиране. Те могат да изминат до 60 км в пълен електрически режим, което позволява на водача да премине от дизелов към електрически режим, когато влиза в градска среда.

Президентът и главен изпълнителен директор на Scania Хенрик Хенриксон заяви, че поредица от по-нататъшни иновации в други сектори ще последват ежегодно. „От особено значение е, че след няколко години ще представим и електрически камиони за дълги разстояния, пригодени за бързо зареждане по време на задължителните 45-минутни почивки на шофьорите“, потвърди той.

Please follow and like us: