Използван самосвал MAN TGS: 12 често срещани проблема

Както при повечето съвременни превозни средства, намирането на проблеми в самосвалите на MAN TGS не е лесно и повечето от тези, на които се натъкнахме, могат да бъдат отстранени, така че важното е да се уверите, че това е направено. Тези камиони остават надеждни в продължение на много години, така че много от проблемите са само примери за камиони, които са на възраст четири или пет години и могат да бъдат хванати по-рано, ако камионът се е поддържал редовно.

Независимо от това, си струва да знаете за следните възможни проблема при самосвал MAN TGS:

Двигателят на MAN TGS

Възможно е няколко много ранни модела камиона TGS да са попаднали в широко разпространените проблеми, които MAN имаше със своите версии Euro-5 EGR на двигателя D20 и D26, включващи EGR и интеркулери за високо налягане. Тези двигатели стават далеч по-оскъдни и тези, които все още са в обращение, би трябвало да имат някакви проблеми, но ако все пак направите бърза сделка, имайте го предвид.

Страничните предпазители

Има оплаквания, че камионите, оборудвани със съответстващи на FORS странични предпазители, търпят щети както при товарене, така и при влизане на места с неравномерни страни, като кариери и строителни площадки.

Скоростната кутия на MAN TGS

Има оплаквания, че автоматичната скоростна кутия TipMatic е бавна при включване на предавките при спиране, оставяйки шофьорите закъсали, когато навлизат в кръгови или кръстовища. Въпреки че това вероятно е проблем с обучението на водачите, а не от механичен проблем, имаше съобщения за неправилно поставени скоростни кутии след смяна на съединителя или подобни дейности, така че си струва да огледате камиона.

Въздушните резервоари на MAN TGS

Примери от по-ранни модели, при които централно монтираните резервоари за въздух са се отделили поради липсата на скобите им. Следователно те трябва да бъдат заменени с нови – проверете дали това е направено.

Компоненти за задържане на наклон при MAN TGS

Има съобщения за пълна повреда на компонентите за задържане на наклон. Ако това се случи, това ще означава пълната им подмяна.

AdBlue на MAN TGS

Има съобщения за проблеми със AdBlue системи, особено повреди на сензора и блокиране на помпата.

Предфилтър за горивото

Има случаи на отказ на отопление на предфилтъра, поради изгаряне на електрическата му връзка и реле, причиняващи щети. За това проверете дали е направено.

Карданът на MAN TGS

Съобщава се за повреди на лагера на карданния вал, които се връзват с две изтегляния на серии – едно през януари 2019 г. за преждевременна повреда на U-връзките на кардана, и друго през август 2018 г., след като кардана падаше изцяло. Бъдете наясно с тези проблеми и бъдете сигурни, че карданния вал е бил внимателно инспектиран.

Спирачки на MAN TGS

Съобщавани са случаи на неравномерно износване на спирачките. Ако можете проверете историята на камиона, за да видите дали това е било проблем преди покупката.

Ръчната спирачка на MAN TGS

Изтегляне на камиони през ноември 2014 г. поради производствена повреда в ръчната спирачка, което в крайна сметка може да доведе до пукнатини, загуба на въздух и неочаквано задействане на спирачката. Проверете превозните средства от тази година дяли е със заменили компонента.

Стъпалата на MAN TGS

Предните стъпала са неясни и необичайно уязвими на повреди, въпреки че чухме, че това всъщност е дизайнерска функция, като идеята е, че това ще избегне повреда на повече от цялостната конструкция, по подобен начин на това, как смачкания капака на автомобила ще пощади предната преграда и ще предпазите пътниците.

Предни ъглови панели на MAN TGS

Съобщава се, че долните предни ъглови панели са подобно уязвими. Внимавайте за камиони, които са специфицирани с метални брони, за да избегнете този проблем.

Please follow and like us: