Ръководство за поддръжка на кемпер

Редовната поддръжка и проверките преди пътуване, могат да ви помогнат да избегнете ненавременни повреди и ремонт на вашия кемпер.

Ваканцията с кемпер може да бъде забавна – докато не се появят неочаквани повреди. За да избегнете аварии с кемпера ви, се уверете че той е във върхова форма, преди да тръгнете на път. Това изисква редовна поддръжка и задълбочен преглед на кемпера.

За кемпера по-голямата част от поддръжката ще е същата като на вашия автомобил. Тоест компонентните възли – двигател, задвижващ части, окачване и шаси – се нуждаят от най-малкото от редовни грижи, които обикновено са посочени в ръководството на потребителя.

Следвайте рутинната поддръжка на кемпера

За двигателното отделение периодично проверявайте херметичните гайки около карбуратора и на колектора за херметичност. Уверете се, че карбураторът е чист и точките на въртене са смазани и се движат свободно. Проверете всички болтове и винтове около горивната помпа и нейните линии за херметичност. Ремъците на перката и алтернатора, компресора на климатика и сервоуправлението трябва да имат правилното напрежение и обтягане и да не се повредени или напукани. Поддържайте чисти въздушния и горивния филтър. Нивото и състоянието на маслото са от решаващо значение за двигателя на кемпера, затова го сменяйте, заедно с масления филтър, редовно на указаните интервали. Гледайте за течове около капаците, филтъра, масления картер и капака на клапаните.

Охлаждащата система се нарежда по важност, в едно с моторното масло. За да предотвратите образуването на ръжда и отлагания, старателно промивайте и източвайте системата поне на всеки две години, като отново я зареждате с добра нов качествен антифриз. Радиаторите, маркучите на радиатора и водната помпа трябва да бъдат проверени за течове и хлабави връзки. Уверете се, че маркучите са твърди; меки или напукани могат да изпускат под налягане.

Чистият акумулатор с добре затегнати клеми, добро ниво на електролита и без корозия ще бъде надежден. Прахът и замърсяваният могат да навредят на алтернатора, генератора или дори на дистрибутора, така че те трябва да бъдат почистени старателно. Цялото окабеляване на двигателя трябва да е в положение, при което подскачането по неравен терен или вибрациите на двигателя няма да доведат до прекъсвания. Освен това топлината на двигателя може да разтопи изолацията на електрическото окабеляване, така че уверете се, че окабеляването е здраво.

Нивото на маслото в скоростната кутия е изключително важно. Проверявайте го редовно. Маслото за автоматична трансмисия обикновено е червено; когато изглежда кафяво, то се нуждае от смяна, тъй като е или мръсно, или е било прегорено при прегряване. Също така е важно да спазвате стриктно интервалите за смяна на маслото в скоростната кутия. Проверете и връзките за сигурност.

Офроуд шофирането е стресиращо за окачването на кемпера; амортисьорите, дори усилените, няма да издържат твечно. Проверявайте състоянието им по-често, отколкото бихте правили на вашия автомобил. Правилното подравняване на колелата е необходимо за добро управление, но е трудно за поддържа, ако шофирате по неравни пътища. Проверете за огънати носачи и повредени части на по окачването. Лагерите на предните и задните колела трябва да се проверяват, ако превозното средство се използва извън пътя по черни пътища или колелата често се потапят във вода. Проверете за ръжда и корозия и на спирачните накладки и дискове.

Гумите и джантите са единственият ви контакт с пътя, когато шофирате, така че те изискват вашето внимание за осигуряване безопасност, както и за правилна работа. Проверете джантите за изкривявания, гайките дали са затегнати и здарви и гумите за неравномерно износване на протектора, ожулвания,неравности и за правилното им налягане. Трябва да се извърши проверка, на цялото окабеляване на външните светлини, за херметичност на връзките, прекъсвания и други потенциални неизправности.

Когато преглеждате моторното отделение и окачването на вашия кемпер, не забравяйте два основни причинителя на проблеми: замърсяване и вибрации. Прахта, събрана по чернитее пътища, се комбинира с влага и запълва и най-малката пукнатина. Вибрациите от неравности и дупки се предават по окачването и двигателя, като постепенно разхлабват всичко, което се завива. Рутинната поддръжка на кемпера трябва да включва почистване и стягане.

Проверете системите за поддържане на живота в кемпера

Кемперите обикновено съдържат една или повече животоподдържащи системи, като вода, газ и отпадъци. Проверявайте редовно и тях. Водните системи трябва само периодично да се източват и да се промиват с прясна вода. Можете да премахнете застоялия вкус в системата, като добавите лек разтвор на сода за хляб към промивката. Всичко, което трябва да направите за системата за изхвърляне на отпадъци е да ги източвате според нуждите; за всякакви усложнения, обадете се на водопроводчик. Пропановите газови системи за отопление и готвене обикновено не изискват поддръжка; просто дръжте главите на горелката чисти. И трите от тези системи изискват периодично претягане на носещите части. Проверете пропановите газопроводи за течове по връзките, като намазвате с мек сапунен разтвор и отбелязвате местоположението на мехурчетата. Никога не проверявайте с открит огън!

Повечето кемпери имат 12-волтова помощна осветителна система, която черпи енергия от батерия (акумулатор). Обърнете внимание на батерията на електрическата система, както на вашия акумулатор на двигателя и не трябва да имате никакви проблеми. Ако вашето устройство също има система за променлив ток, то ще черпи енергия от отделен генератор, който работи с гориво от основната горивна система. Обслужвайте редовно и този малък двигател.

Please follow and like us: