Електрическата инсталация на кемпер: Всичко, което трябва да знаете

Eлектрическата инсталация на вашия кемпер е това, което ви позволява да използвате много от съвременните удобства, на които сте свикнали, от осветление и климатизация до вашата HVAC система и хладилник. И ако искате да имате достъп до всички тези неща на пътя, те да работят безпроблемно без прекъсване, помага да имате основно понятие за това как работят електрическите системи на вашия кемпер.

Ако планирате да използвате вашия кемпер редовно, основното разбиране на окабеляването на кемпера и източниците на енергия може да ви помогне да вземете информирани решения за това откъде да черпите енергия и също да ви помагне да отстраните проблеми, ако нещо се обърка.

Ние осъзнаваме, че по-голямата част от собствениците на кемпери не са електроинженери, така че няма да бъдем твърде технически ориентирани (т.е. няма да се научите как да пренастроите целия си кемпер!). Ние обаче ще ви дадем някои основни знания и речник за кемпер окабеляването, така че да можете да разберете какво се случва с всичките ви батерии, панели, проводници и кабели. Прочетете по нататък.

Как работи ел. инсталацията на кемпера?

Независимо дали сте в кемпер или в дома си, никога няма да имате достъп до неограничено количество електрическа енергия. Затова е добре да знаете формулата, която сте учили в гимназията, но вероятно отдавна сте забравили. Ватовете или общата мощност е продукт на тока, ампери по напрежение. Като уравнение се пише като: ват = ампери х волта или W = A x V. Ако искате да знаете колко различни електрически устройства можете да включите наведнъж във вашия кемпер (или в дома си), тази формула ще ви го каже. Докато останете под количеството на наличната мощност, веригите ви ще работят безпроблемно. Превишете наличната мощност и ще претоварите веригата на вашата електрическа система – което може да знаете от първа ръка, ако някога сте се опитвали да стартирате микровълновата и сешоарната си едновременно!

Трябва също така накратко да покрием разликата между електрически системи с променлив и постоянен ток, тъй като вашият кемпер има и двете! В DC ​​система електричеството тече само в една посока (поради което се нарича система за постоянен ток). От друга страна са системите с променлив ток, токът променя посоките периодично – затова се нарича променлив ток.

Един кемпер, две електрически системи

Вашият кемпер има две отделни електрически системи: 12-волтова DC електрическа система и 220-волтова система за променлив ток. 12-волтовата система се захранва от батерия (или в някои случаи от няколко батерии) и захранва неща като стартиране на вашия бойлер, печка и хладилник, както и повечето светлини в жилищното пространство на вашия кемпер, вашата водна помпа, вашият детектор на въглероден оксид и редица други неща. 220-волтовата система се захранва от електрически щепсел на кемпера или от генератор и захранва ежедневно елементи като кухненски уреди, телевизор и други големи електрически уреди.

Източници на енергия на кемпера: Изключване на батериите

12-волтовата система на вашич кемпер трябва да има общо – предположихме – 12 волта. Това може да се постигне с една 12-волтова батерия или няколко 12-волтови батерии, свързани заедно в паралелна верига. Въпреки това, използването на две 6-волтови батерии, свързани в последователна верига (за да се създаде по същество 12-волтова батерия), обикновено е по-добре, отколкото използването на една 12-волтова батерия. Тази конфигурация обикновено ще ви даде много по-дълъг живот на батерията или това, което се нарича по-дълъг период на разреждане. Недостатък при използването на две 6-волтови батерии е, че две батерии заемат повече място от една. Това обаче може да си струва, ако вашите нужди за къмпинг изискват удължен живот на батерията.

Когато сте включени в електрическия кръг на къмпинг (или който и да е източник на енергия), вашата 12-волтова батерия (или батерии) автоматично се зарежда. Ако сте на открито или на къмпинг и не сте включенив мрежата, можете да използвате батериите си, за да захранвате всичко, което е на 12-волта. Добавянето на инвертор към системата ще преобразува постоянния ток на 12-волтовата батерия в променлив ток на 220 волта, така че можете да захранвате уреди, които се нуждаят от 220 волта, и да използвате електрическите контакти на вашите превозни средства. Добре е да знаете колко време за разреждане имате, тъй като в 12-волтовата система на Вашия кемпер, като всички батерии, в крайна сметка ще се изтощи и ще трябва да се презареди.

30 Amp или 50 Amp?

Почти всички кемпери идват с захранващ кабел, за да се включат в електрическия кръг на къмпинг. Тези захранващи кабели се предлагат в два ампера: 30 и 50 ампера. Очевидно е, че ако имате връзка с 50 амперов, можете да използвате много повече електроенергия наведнъж, отколкото бихте могли, ако имате само 30-амперов кабел. * Не забравяйте да се обърнете към формулата за електричество в началото на тази публикация за това с колко мощност разполагате.

Преди да включите вашия кемпер към електрическа връзка

Когато се включите към мрежата на къмпинга, е изкушаващо да включите всичко. Въпреки това, имайте предвид безопасността, особено когато се занимавате с електричество. Първо, добре е да тествате връзката с тестер за полярност, за да се уверите, че окабеляването на къмпинга е в добро състояние. Ако не е, вашият тестер за полярност ще ви каже, преди да изпържите някой или всички компоненти на вашата електрическа система на кемпера. Това е сравнително често срещан и достъпен инструмент, който може да бъде закупен и е страхотна застрахователна полица срещу повреждане на вашата електрическа инсталация на кемпера.

След това, преди да включите, вземете няколко предпазни мерки и изключете всичко – както електрическата система на вашия кемпер, така и електрическия преход на кемпера. Уверете се, че всичко свързано към всеки вътрешен електрически контакт също е изключено. След като захранващият кабел е включен, след това ги включете. Можете също така да помислите да инсталирате предпазител от пренапрежение, за да защитите електрическата система на вашия кемпер от потенциално увреждащи пренапрежения. Те не са евтини, но отново това е застраховка срещу по-голям, по-разрушителен проблем.

Знайте електрическите възможности на кемпера

Не всичко, което включите, ще черпи същото количество електричество. Някои устройства работят доста добре на много малка мощност, докато други са с голям разход на вашата налична мощност. По принцип всичко, което генерира топлина или се застудява, ще черпи много енергия и не можете да пускате твърде много от тях наведнъж. Това е особено важно, ако имате 30-амперен захранващ кабел.

Повечето от вашите кухненски уреди използват много електричество. Вашата микровълнова печка, кафемашина и тостер са всички закачени за електрическата мрежа. Климатичните устройства също извличат много енергия. Също така устройствата за баня като сешоари за коса използват много електроенергия. Предмети като вашия телевизор и стерео, обаче, използват значително по-малко енергия.

Генераторът на кемпера

Ако нямате възможност да се включите към захранването, както бихте направили в къмпинг, все още можете да генерирате необходимата мощност, за да се насладите на електрическите си уреди … ако имате генератор. Много големи домове на колела се предлагат с предварително инсталиран генератор с пропан, но при по-малки кемпери и каравани може да се наложи да закупите един среден генератор.

Генераторът ще създаде променлив ток, който ще задейства вашата 220-волтова система и ще ви позволи да използвате онези по-големи уреди за ежедневието като вашата HVAC система и хладилник. Много къмпингуващи предпочитат да не използват генератор поради цената на горивото, както и звука при неговата работа и миризмата от неговия ауспух, което ни води до друга възможност.

Слънчеви колектори за кемпер

Ако сте човек, който харесва идеята за къмпингуване извън къмпингите, може да помислите да използвате слънчеви панели за захранване на вашия кемпер и зареждане на батериите. Това е особено страхотна опция за къмпингуващи, които предпочитат къмпинг сред природата. Соларните панели за кемперите се предлагат в различни размери и всички те се оценяват според това колко вата енергия произвеждат. По-големите кемпери се нуждаят от повече панели и те разполагат с покривното пространство за монтаж на соларните панелите. Слънчевите панели се свързват директно към батерията и инвертора / зарядното устройство, така че въпреки че има някои подготвителни работи за тяхното стартиране и работа, голямата полза е, че можете да бъдете почти напълно самостоятелни за своите електрически нужди.

Имайте предвид, че ще ви е необходим инвертор, за да преобразувате мощността, която вашите слънчеви панели генерират в електрически ток, с който вашите уреди трябва да работят. И въпреки че слънчевата енергия може да ви помогне да генерирате достатъчно електроенергия за повечето малки уреди, е доста трудно да стартирате климатика си само на слънчева енергия, например.

Поддръжка на електрическата инсталация на кемпер и отстраняване на проблеми

Редовната поддръжка и инспекция е най-лесният начин да откриете малък проблем, преди да се превърне в голям проблем. Често преглеждайте батериите и всичките им връзки. Добър момент за това може да е точно преди да заминете на екскурзия. Проверете дали всички точки на свързване са защитени, нищо не изглежда повредено или разрушено и всичко е чисто, без признаци на корозия. Ако видите нещо, което ви притеснява, е добре да го проверите.

Ако използвате оловно-киселинни батерии, ще трябва да проверите нивата на електролитите и да добавяте дистилирана вода от време на време. По-модерните батерии с дълъг цикъл, както и литиевите батерии, спомагат за заобикаляне на тази нужда от поддръжка, а също така могат да удължат живота на вашите батерии.

Освен това знайте къде се намират електрическите табла на кемпера и във вашия дом. Ако нещо не се захранва както трябва, първо погледнете, за да видите дали е изключена веригата или дали е паднал предпазител или е изгорял. В този случай можете да използвате малка тестова светлина, която ще светне, ако предпазителят е добър. Ако замените предпазител и той гръмне веднага, това е знак, че има по-голям проблем. Можете също да опитате да следвате ел. кабелите, за да определите дали има проблем с връзката, макар че често те могат да бъдат трудни за намиране без професионална помощ.

Винаги бъдете изключително внимание с електричество

Ако ви е комфортно да правите електрически дейности, тогава вече знаете мерките за безопасност, които трябва да предприемете: изключете захранването на източника преди да работите, отнасяйте се към всички проводници като към живи, използвайте инструменти с непроводящи дръжки и т.н. Ако обаче не сте уверени в способността си да работите с електричество, не рискувайте с кемпера си и живота си. Обърнете се само към лица, които имат познания и опит в ремонта на електрически инсталации.

В перфектния случай просто трябва да включите каквото пожелаете в ел. мрежа на вашия кемпер и те ще работят. Не би трябвало да мислите за тока, няма да се притеснявате от напрежението и батериите ви винаги ще бъдат напълно заредени. Все пак е добре да знаете основите на това как протича токът и как работи вашата електрическа система на кемпера.

И пак да го кажем – не поемайте рискове с електричество във вашия кемпер. Това е мощна сила и е смъртоносна в грешните ръце. Ако не ви е удобно да извършвате ремонт, ако електрическата връзка на кемпера изглежда повредена или имате притеснения относно батериите или окабеляването си, потърсете опитен професионалист. Това би могло да предпази кемпера, би могло да ви спести пари, а в сериозни ситуации може да ви спаси живота.

Please follow and like us: