Mercedes-Benz вярва, че до 2025 г. ще има паритет на цените между дизеловите и електрическите камиони

Mercedes-Benz вярва, че общите разходи за собственост (TCO) на работещи електрически камиони с батерии могат да бъдат същите като дизеловите камиони само след четири години.

Mercedes-Benz вярва, че общите разходи за собственост (TCO) на работещи електрически камиони с батерии могат да бъдат същите като дизеловите камиони само след четири години.

Андреас фон Уолфелд, ръководител маркетинг, продажби и услуги в Mercedes-Benz Trucks, каза: „Въпреки че зависи от много фактори, като субсидии, ценообразуване на kWh на енергия и разбира се от местната ситуация, очакваме да видим TCO паритет на батерийните превозни средства между 2025 и 2027 г. “

Но той каза, че е по-трудно да се предвиди времето при превозни средства с водородни горивни клетки, главно поради несигурността колко бързо ще се развие инфраструктурата за зареждане. Имайки това предвид, най-добрата му прогноза е между 2027 и 2030г. „Но това ще стане, тъй като знаем, че това е бъдещето. И може да стане по-бързо, отколкото очакваме, тъй като темата за изменението на климата е толкова силно заложена в политическите програми “.

Mercedes започва двойна стратегия за електрификация и ще предлага електрически камиони с батерии и горивни клетки. Техните eActros ще влязат в пълномащабно производство през следващия месец и ще бъдат последвани от eEconic през втората половина на 2022 г. Техният eActros LongHaul, с предвиден пробег от 500 км, ще се продава от 2024 г., а три години по-късно ще се присъединят и първите серийни камиони с водородни горивни клетки GenH2 (на снимката).

Компанията майка на Mercedes Trucks Daimler Trucks обеща да бъде без вредни емисии в Европа, Северна Америка и Азия до 2039 г. и очаква камионите с дизелов двигател да представляват само 50% от производството им до 2030 г.

Please follow and like us: