Renault Trucks и Deret разработват електрически камион с удължен пробег

Renault Trucks извършваt опити с превози на товари с фирма Deret за разработване на D електромобил с удължен работен диапазон. Предлагания работен обхват от 400 km, включително 60 км в изцяло електрически режим, този 16 тонен втомобил ще обслужва безмитните магазини на летището Шарл де Гол в Париж в изцяло електрически режим. Той ще бъде в състояние да намали емисиите на CO2 с 30%.

През юни 2015 г., Renault Trucks започна експериментална програма в партньорство с транспортната фирма Deret. Това включва 16 тония Renault Trucks D електромобил с удължен работен диапазон, задвижван от двигател с вътрешно горене. С предлаганият оперативен пробег от 60 км е в изцяло електрически режим и с общо работен обхват от 400 km, този автомобил ще се използва за снабдяване ежедневно на безмитните магазини на летището Шарл де Гол от Deret в логистичната платформа Compans (77). Renault Trucks D с одължен работен обхват ще бъде в състояние да извършва осем двупосочни курса на ден между двата обекта.

“Ние започнахме нашето електро приключение преди няколко години”, обяснява Патрик Майлет, административен и мениджър продажби в Deret; “Renault Trucks D, с удължения си оперативен обхват, отговаря както на нашите нужди за извършване на тежкотоварни превози и цикъл за доставки от 30 до 50 km , от които от 10 до 15 km в изцяло електрически режим. С този камион, ние можем да изпълняваме този цикъл от 4 до 5 пъти на ден без прекъсване. Важно за нас е да имаме широк работен диапазон, така че нашите доставки да не се компрометират от нуждата да се презареждат батериите или от ограничения оперативен режим. ”

Според Карин Фориен, стратега по енергийна ефективност за управление в Renault Trucks,” Този експеримент ще позволи на Renault Trucks да докаже, че електрическата технология с удължен работен обхват при среднотежките превозни средства позволява да се намалят емисиите на CO2 с 30%, като същевременно предлага характеристики, равностойни на тези на дизеловите превозни средства. ”

“От техническа гледна точка, този автомобил прави възможно да се комбинира с нулевите вредни емисии и намаляването на звуковото на замърсяване при изцяло електрически режим до 60 km, а в комбинация с двигателят с вътрешно този пробег се удължава до 400 км “, обяснява Кристоф Вакиер, мениджър проекти в Renault Trucks. “Това превозно средство презарежда батериите в реално време, което му позволява да се върне в своята логистична база, без време прекарано в престой.”

Мониторинга на енергия се осъществява от система за управление на енергията на превозното средство, която се контролира от специален компютър, разработен в партньорство с IFP Energies Nouvelles. Това, заедно с алгоритъм разработен от Renault Trucks, позволява на двигателя да работи при възможно най-оптималните варианти, което допринася за по-ниски емисии на CO2 и разход на гориво.

“Компютърът автоматично управлява зареждането на батерията и постоянно оптимизира управлението на нейните два енергийни източника, електрическия и вътрешното горене”, обяснява Кристоф Вакиер. “Исзточникът на енергия се регулира така, че превозното средство остава постоянно в режим с нулеви емисии. Освен това двигателят превключва автоматично електрическия режим, когато скоростта падне под 30 км в час. ”

Въпреки, че превозното средство работи в автоматичен режим по подразбиране, водачът може и ръчно да превключвате от един режим към друг и да следи потока на енергията на екран, монтиран на таблото.

Please follow and like us: